Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 19.5.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Pesnik, pisatelj in prevajalec Tomica Bajsić je bil rojen v Zagrebu leta 1968. Izbrana pesem je iz njegove zbirke Južni križ, za katero je prejel nagrado »Goranovo proljeće« leta 1998. Nastala je po koncu vojne na Hrvaškem, v kateri je pesnik sodeloval kot pripadnik specialnih enot, in pripoveduje o njegovi globoki prizadetosti ob izkušnji vojnega nasilja.
Avtor prevoda: Ivan Dobnik,
interpretira: Gregor Gruden,
posneto leta 2015.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Muzej krščanstva na Slovenskem gosti mednarodno razstavo s Portugalske z naslovom Simbolika rastlin v Svetem pismu in drugih svetih knjigah. Kakšna simbolna sporočila imajo drevesa, sončnice, nekatere cvetlice, sadna drevesa, na primer granatno jabolko, za kristjane, muslimane in jude? Koordinatorica razstave dr. Dijana Pita da Costa: »Rastline ne poznajo meja, ne verskih in ne političnih; nas pa povezujejo na različne načine.«

Avtor: Nataša Lang

Letos mineva 100 let od skladateljeve smrti, v njegovi skladateljski zapuščini pajdemo tudi precej sakralne glasbe. Ni mu bilo do razvijanja novega sloga in do utiranja novih poti, pomembno mu je bilo le eno – pisati glasbo, ki bo prihajala od srca in segla do srca – preprosto in iskreno. Maša v D-duru op. 86 je prav taka – veličastna, a po obliki jasna, s svojimi spevnimi melodijami pa gotovo seže prav do srca.

Avtor: Polona Gantar

Iz bazilike Marije pomagaj na Brezjah prenašamo sveto mašo na praznik Binkošti. Daruje jo frančiškan, dr. Robert Bahčič. Pri maši sodeluje otroški in mladinski pevski zbor Spominčice.

Avtor: Radio Ognjišče

11:00
Poročila

26. aprila je v Dvořákovi dvorani kulturnega centra Rudolfinum v Pragi nastopil Orkester Češke filharmonije in pod dirigentskim vodstvom Semjona Bičkova izvedel Simfonijo št. 7 v C-duru, op. 60 – Leningrajsko Dmitrija Šostakoviča.
Šostakovič je sedmo simfonijo napisal v takrat obleganem Leningradu – tudi v partituri je posvetilo “Branilcem Leningrada”. V tistem obdobju, od konca leta 1941, ko je Hitler s svojimi enotami obkolil mesto, naj bi od 500 tisoč do milijon ljudi izgubilo življenje, vendar ne le zaradi nenehno odprtega ognja, temveč predvsem zaradi podhladitve in podhranjenosti.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Peter de Smet je pod psevdonimom Hendrik Groen leta 2014 izdal prvi Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼. Knjiga je doživela velik uspeh, leta 2016 je sledilo prvo nadaljevanje knjige, pred dvema letoma smo dočakali še Zadnji skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 90 let. Humoreske tega tedna so v maju posvečene starostniku, ki z lahkotnostjo zre na zadnje obdobje svojega življenja. V zadnji knjigi, ko je star 90 let, tipka dnevnik, da bi treniral spomin, ki ga vse večkrat pusti na cedilu, še huje, na vrata že trka alzheimer. Iz severnega Amsterdama, kjer je ustanovil klub Starine, ne pa crkovine, seje preselil v dom upokojencev na nizozemski obali. Tu se druži s prijateljico Leonie, sostanovalcem Jojem in psičko Tovarišica Jansen, zapuščinskim darilom dobrega prijatelja Everta. "Posvojenega dedka" redno obiskuje deklica Frida, njegov sonček in mlada znanka iz prejšnjega dnevnika. Marca 2020 se zaradi virusa tudi starostnikovo življenje postavi na glavo. Knjigo je iz nizozemščine prevedla Stana Anželj.

Interpretira dramski igralec Željko Hrs,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
zvok in montaža Urban Gruden,
režija Saška Rakef,
redakcija Tesa Drev Juh,
posneto leta 2021.

Avtor: Ars

pojejo odlomke Kálmána, Lehárja, Straussa mlajšega, Obradorsa, Rossinija, Gounoda in Verdija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Škotski komorni orkester je 19. januarja letos nastopil v Mestni dvorani v Glasgowu. Zasedbo je na koncertu vodil Maksim Jemeljaničev, ki se je skupaj s pianistom Dmitrijem Abloginom predstavil tudi kot solist v Koncertu št. 10 za dva klavirja v Es-duru, K. 365 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Spored sta dopolnili še dve deli – suita iz opere Figaro Gets a Divorce (Figaro se ločuje) Elene Langer in Simfonija št. 94 v G-duru z vzdevkom 'Presenečenje' Josepha Haydna.

Avtor: Mihael Kozjek

V oddaji praznične Binkoštne nedelje bo naš gost upokojeni mariborski nadškof metropolit dr.Marjan Turnšek. Govorili bomo o Svetem duhu kot tretji božji Osebi, ki tako zelo opredeljuje polnino odnosov med Bogom in človekom v srcu slehernega iskreno verujočega kristjana.

Avtor: Tone Petelinšek

Z glasbo se bomo tokrat pomudili ob treh čeških romantičnih skladateljih - Antoninu Dvořaku, Bedrichu Smetani in Bohuslavu Foersterju. Z orglami se v svoji skladateljski karieri niso posebej proslavili, vseeno pa so zanje nekaj malega ustvarili, saj so bili z njimi, na tak ali drugačen način, tudi povezani. Nanje so igrali predvsem v mladosti, saj je bil to v tistih časih inštrument, ki je pogosto nadomeščal klavir, glasbilo, ki je bilo mnogim družinam zaradi skromnih razmer nedostopno. Orgle pa so stale v cerkvah in kot še danes marsikje, vabile mlade nadobudne glasbenike, da jih preizkusijo. Orgelske šole so bile največkrat tudi edina možnost za kakovosten in sistematičen glasbeni pouk.

Avtor: Polona Gantar

Ob življenjski zgodbi nemške fizioterapevtke Ingrid von Oelhafen človek pomisli, da je resničnost res še bolj neverjetna od fikcije. Rojena leta 1941 je kot deklica spoznala, da je posvojena; starši so se ločili, z njimi ni imela pristnega in globokega odnosa. Že kot najstnica je ugotovila, da je njeno pravo ime Erika Matko, a šele v srednjih letih je začela raziskovati, kdo pravzaprav je in od kod prihaja. S pomočjo nemškega zgodovinarja Georga Lilienthala je z leti odkrila, da je otrok Lebensborna - nacističnega programa, katerega cilj je bil povečanje števila otrok arijske rase. Ingrid von Oelhafen so nacisti leta 1942 v Celju ukradli staršem iz Rogaške Slatine, jo odpeljali v Nemčijo in predali nemškim krušnim staršem. Resnica, ki jo je Ingrid von Oelhafen oziroma Erika Matko odkrila šele nedavno. Leta 2013 je angleški filmar Tim Tate o Lebensbornu posnel film, pri katerem je sodelovala tudi Ingrid von Oelhafen. Nekaj let pozeje sta izdala knjigo z naslovom Hitlerjevi pozabljeni otroci, ki jo je leta 2016 za založbo Modrijan prevedla Maja Kraigher.

Avtorja Ingrid von Oelhafen in Tim Tate,
interpretacija Sabina Kogovšek,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
ton in montaža Sonja Strenar,
režija Špela Kravogel.
Urednica oddaje Staša Grahek.
Posneto leta 2024.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Koncertno sezono Jazz Ars All Stars v ljubljanski Cukrarni končujemo s koncertom dijakov oddelka za jazz KGBL. Poimenovali smo ga Mladi levi, saj bomo lahko spremljali muziciranje slovenske jazzovske prihodnosti.

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

Bližajo se letne olimpijske igre v Parizu - morda je bila to ali pa tudi ne iztočnica za današnjo oddajo o nekdanjem Parizu - Nina Gostiša jo je namreč naslovila Literarni portret Pariza skozi oči izgubljene generacije. Vanjo danes prištevamo slovita pisateljska imena, kot so Francis Scott Fitzgerald, Ezra Pound, T. S. Eliot in Ernest Hemingway. V tem posebnem Literarnem portretu se tako s pomočjo odlomkov Hemingwayjevega dela Premični praznik sprehajamo po Parizu dvajsetih let, ki ga je zaznamovala omenjena generacija.

Avtorica scenarija Nina Gostiša,
prevajalec Frančišek Mlakar,
režiserka Ana Krauthaker,
bralka Jasna Rodošek,
interpret Gregor Gruden,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2018.

Avtor: Ars

Glasba in druge zvrsti umetnosti se pogosto prepletajo in navdihujejo, zato ne preseneča, da mnogi skladatelji navdih najdejo v likovnih delih in umetnikih, ki so jih ustvarili. Ameriški skladatelj Morton Feldman je leta 1984 ustvaril delo z naslovom Za Philipa Gustona. Feldman je bil pionir t. i. »nedoločenosti« v glasbi, kar pomeni, da je skladatelj dele skladbe prepustil interpretaciji izvajalca. Za njegova dela so značilne notacijske inovacije, ki jih je razvil, da bi ustvaril svoj značilni zvok: ritmi, ki se zdijo svobodni in lebdeči, »senčenja« višin, ki se zdijo mehko neosredotočene, na splošno tiha in počasi razvijajoča se glasba ter ponavljajoči se asimetrični vzorci.

Avtor: Katja Ogrin

V oddaji Literarni nokturno predstavljamo kratko zgodbo z naslovom Nič ni, nič ni slovenske avtorice Vesne Lemaić. Pisateljica, rojena leta 1981, je svojo pisateljsko pot začela leta 2008 z večkrat nagrajenim kratkoproznim prvencem Popularne zgodbe, ki sta mu sledila romana Odlagališče in Kokoška in ptiči. Leta 2018 je izšla njena druga zbirka zgodb Dobrodošli, leta 2022 pa tretja zbirka z naslovom Trznil je, odprla je oko. Zgodba Nič ni, nič ni je ena izmed njenih prvih zgodb. Avtorica se je v njej mojstrsko vživela v otrokovo doživljanje težavnih družinskih razmer.

Interpretira: Vesna Jevnikar,
režiser: Igor Likar,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
tonski mojster: Mirko Marinšek,
urednika oddaje: Vlado Motnikar, Ana Rozman,
leto nastanka: 2008.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 18.05.2024 03:40:06

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt