Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 17.5.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Danes se bomo v prvi uri Glasbene jutranjice spomnili obletnic petih glasbenikov.

PAUL DUKAS: VILLANELLE ZA ROG IN KLAVIR
Rog: JUSTIN FELICIJAN, klavir: BOŽENA DORNIK

WOLFGANG AMADEUS MOZART: KASACIJA V B-DURU, K. 99 (63 A)
CAMERATA SALZBURG, dirigent: SÁNDOR VÉGH

ERIK SATIE: CHOSES VUES A DROITE ET A GAUCHE
Violina: KEIKO MIZUNO, klavir: YUJI TAKAHASHI

WERNER EGK: FRANCOSKA SUITA PO RAMEAUJU ZA ORKESTER
SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA, dirigent: ANTON NANUT

SIGISMUND TODUŢĂ: PASSACAGLIA
Klavir: GERTRUD FIRNKEES

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

LEONE SINIGAGLIA: HUMORESKA ZA ROG IN KLAVIR ŠT. 2 OP. 28
Rog: JOŽE FALOUT, klavir: ACI BERTONCELJ

AMILCARE PONCHIELLI: PLES UR IZ OPERE LA GIOCONDA
SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA, dirigent: MARKO MUNIH

GIULIO REGONDI: INTRODUCTION ET CAPRICE, OP. 23
Kitara: STAŠ ČAKŠ

ALFREDO CARLO PIATTI: izbor iz cikla 12 kapričov za solo violončelo
CAPRICCIO (MODERATO), OP. 25, ŠT. 3
CAPRICCIO (ALLEGRO QUASI PRESTO), OP. 25, ŠT. 1
Violončelo: ANDREA NOFERINI

Avtor: Vesna Volk

Fadva Tukan, rojena leta 1917 v mestu Nablus, slovi kot prva dama palestinske poezije. Kot je zapisano v antologiji moderne palestinske poezije, je bila Fadva Tukan prva, ki si je upala kljubovati strogi patriarhalni družbi ter javno izraziti svoja čustva in misli. Sredi šestdesetih se je nato s svojo poezijo priključila boju palestinskega naroda za neodvisnost in ga podpirala vse do svoje smrti leta 2003.
Avtorja prevoda: Mohsen Alhady in Margit Podvornik Alhady,
interpretira Ajda Smrekar,
produkcija 2023.

Avtor: Ars

V najobsežnejšem delu Glasbene jutranjice se posvečamo Ferdinandu de' Medici.
V glasbenozgodovinskih knjigah se njegovo ime pogosto pojavlja, saj je bil sam odličen glasbenik in tudi mecen številnim umetnikom, tako likovnim, literarnim kot tudi glasbenim. V Firence je privabil vrhunske glasbenike in tako je mesto postalo pomembno glasbeno središče.

DOMENICO SCARLATTI: SONATA V G-DURU, L. 349, SONATA V B-DURU, L. 396, SONATA V G-DURU, L. 387
Klavir: DUBRAVKA TOMŠIČ

ALESSANDRO SCARLATTI: FILLI CHE ESPRIME LA SUA FEDE A FILENO
Mezzosopran: BARBARA KOZELJ in Ansambel MUSICA CUBICULARIS v sestavi: kljunasta flavta: STEFAN TEMMINGH, violina: ŽIGA FAGANEL, violina: BOŽENA ANGELOVA, violončelo: DOMEN MARINČIČ, čembalo: TOMAŽ SEVŠEK

GIOVANNI LEGRENZI: SONATA SESTA A 4 VIOLE DA GAMBA O COME PIACE
Ansambel MUSICA CUBICULARIS: viola da gamba: DOMEN MARINČIČ, CHRISTOPH PRENDL, CHRISTOPH URBANETZ, CRISTIANO CONTADIN

GIACOMO ANTONIO PERTI: DIXIT DOMINUS
ZBOR COLOR TEMPORIS, BAROČNI ORKESTER IZ BOLOGNE, dirigent: PAOLO FALDI

BENEDETTO GIACOMO MARCELLO: SONATA V G-MOLU
Orgle: CHRISTOPHER STEMBRIDGE

GIUSEPPE MARIA ORLANDINI: O. DEL MIO CARO SPOSO...QUANTO BELLO AG'OCCHI MIEI (Drama per musica Adelaide)
Mezzosopran: ANN HALLENBERG, orkester IL POMO D'ORO, dirigent: STEFANO MONTANARI

BERNARDO PASQUINI: SONATA V D-MOLU
Kitara: GREGA AVSENIK in TOMAŽ RAJTERIČ

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL: UVERTURA K OPERI ARMINIO
Skupina: ARMONIA ATENEA, dirigent: GEORGE PETROU

ARCANGELO CORELLI: CONCERTO GROSSO V C-DURU, OP. 6, ŠT. 10
ORKESTER SLOVENSKE FILHARMONIJE, dirigent: GEORGE PEHLIVANIAN, koncertni mojster: JANEZ PODLESEK

ANTONIO VIVALDI: L'ESTRO ARMONICO ŠT. 1, OP. 3 V D-DURU, RV 549
Ansambel I MUSICI; solisti na violini: PINA CARMIRELLI, CLAUDIO BUCCARELLA, PASQUALE PELLEGRINO, ANNA MARIA COTOGNI

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Na prelomu stoletij, s pojavom tako imenovanega glasbenega impresionizma, ko se francoska glasba dokončno otrese vplivov nemške, so francoski skladatelji ustvarili nekatere izjemne simfonične mojstrovine. V peti oddaji predvajamo glasbo Henrija Sagueta.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Vojna v Gazi je v obliki študentskih protestov in upora v delu Demokratske stranke nenadoma, v volilnem letu, vstopila v ameriško politiko. Napadajo študente, ki mirno protestirajo, lovijo jih, na koncu pa pretepajo s palicami, je slišati iz protestniškega gibanja, politologinja Danielle Pletka pa v vsem tem vidi znamenje, da administracijo vodi 81-letnik iz stare demokratske šole, ki ji ne pripada nihče več od tistih, ki delajo zanj. O spreminjanju Združenih držav z Andrejem Stoparjem.

Avtor: Andrej Stopar

V okviru 35. Mladinskega pevskega festivala je 5. aprila 2024 potekal revialni koncert, na katerem je nastopilo šest zborov. Kot gostje so se prvi predstavili mladi pevci iz Dobrle vasi v Avstriji, zasedba Sweethearts, potem pa sta v prvem delu nastopila še dva zbora: Mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in Mladinski pevski zbor Osnovne šole Markovci pri Ptuju.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Poslušamo tri skladateljičine novosti. Skladbe Kaizen, Kovinskost in Vedno znova.

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Poročali bomo o dogajanju na 77. filmskem festivalu v Cannesu in o vrhuncih 4. mednarodnega festivala eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana. Ocenili bomo film Samsara in pogovarjali se bomo z Anjo Salomonowitz, režiserko izvrstnega biografskega filma o slikarki Marii Lassnig z naslovom Spati s tigrom.

Avtor: Tesa Drev Juh

Še tako priljubljena skladba, ne glede na svojo glasbeno obliko in instrumentalni sestav, ne seže tako daleč in ni tako pogosto slišana kot uvodne špice priljubljenih televizijskih oddaj. Pa naj bo to tesnobni uvodni pasusu nanizanke Dosjeji X ali pa kultna vohunska tema Misije: Nemogoče, glasbene teme z malih zaslonov zagotovo uokvirjajo gledalčevo izkušnjo – pripravijo ga na tisto, kar bo gledal.
Številne glasbene teme nam tudi po več desetletjih še vedno ostajajo v ušesih in, ko si jih požvižgavamo, se spominjamo starih časov, časov, ko smo častili te glasbene poslastice po svojem lastnem izboru.

Avtor: Tina Ogrin

Tjaša Fabjančič, Maša But, Ana Bezjak, Jadranka Juras, Ana Čop, Karin Zemljič in Urška Centa so vokalne solistke, ki tvorijo Odtenke sreče kontrabasista in skladatelja Roberta Jukiča, ki je tudi avtor vseh skladb.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V dve slovenski narodni gledališči se odpravljamo: v SNG Nova Gorica obeležujejo 30 let delovanja v novi gledališki stavbi ter 20-letnico statusa narodnega gledališča. Napovedujejo prav poseben koncert – pripravili so izbor songov iz njihovih gledaliških predstav. V SNG Maribor pa se v Puccinijevem letu, ko operni svet zaznamuje 100. obletnico smrti enega največjih italijanskih skladateljev 19. stoletja Giacoma Puccinija, poklanjajo temu genialnemu umetniku z več uprizoritvami njegovih mojstrovin, nocoj s premiero opere Tosca. Pa še o Tednih ljubiteljske kulture Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in 1. koncertu 8. sezone cikla SiBrass, nastopu trobilnega ansambla Sibrass v Slovenski filharmoniji.

Avtor: Žiga Bratoš

Več kot 72 tisoč jih je že odkritih, vsako leto pa najdejo kakšnega novega, ki še ni bil registriran. Le koliko jih še je? Govorimo o edinstvenem primeru kulturne dediščine v Evropi, o stečkih. Stečki so kamniti srednjeveški nagrobniki iz časa med 12. in 16. stoletjem, ki jih najdemo predvsem v Bosni in Hercegovini, pa tudi na Hrvaškem, v Črni gori in Srbiji. Ti spomeniki poznosrednjeveške pluralne družbe zahodnega Balkana imajo različne oblike, skoraj 10 odstotkov jih je okrašenih z raznimi motivi, kot so človeške figure, živali, križi. Zakaj so stečki tako dolgo čakali, da bi se jih res temeljito raziskalo? A to se v zadnjem času le spreminja, še posebno spodbudno pa je, da je njihovo preučevanje dobilo nov zagon v okviru projekta ERC, torej krepko finančno spodbudo Evropskega raziskovalnega sveta. Vodja projekta je arheologinja dr. Saša Čaval, sicer predavateljica in raziskovalka na Centru za arheologijo (SAC) in Inštitutu za raziskovanje družbenih ved (IRiSS) na Univerzi Stanford v Kaliforniji, strokovna sodelavka na Inštitutu za antropološke in prostorske študije Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter docentka na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Avtor: Žiga Bratoš

Kvartet Casals smo v oddaji Recital že večkrat predstavljali, zaradi pestrega repertoarja ga predstavljamo tudi danes. Člani tega španskega ansambla, ki se je oblikoval že leta 1997: Abel Tomàs-Realp in Vera Martinez-Mehner – violini, Jonathan Brown – viola ter Anrau Tomàs-Realp – violončelo, pa bodo tokrat izvedli dve Haydnovi deli ter godalni kvartet anonimnega avtorja. Koncertni posnetki so nastali 8. marca lani v prostorih Fundacije Juana Marcha v Madridu.

Avtor: Alma Kužel

Nagrada skupine OHO, ki jo podeljuje zavod P.A.R.A.S.I.T.E., je že vrsto let naša osrednja nagrada za mlade umetnike in umetnice. Čeprav je dosežek že uvrstitev med nominirance, ki jih izbere mednarodna žirija, pa je bil medijske pozornosti doslej deležen predvsem nagrajenec, ki so ga razglasili ob odprtju razstave. Potem ko žirija izbere nominirance, imajo ti namreč približno dva meseca časa, da pripravijo nova umetniška dela za razstavo. Letos so to nekoliko spremenili – razstava del Maje Bojanić, Lucije Rosc, Dominika Štibernika in Nežke Zamar je že na ogled, kdo pa je prepričal žirijo, bo znano ob zaprtju.

Avtor: Ars

Ko so leta 1944 iz Sobote deportirali vse Jude, so bili med njimi tudi Roža, Evgen in Franjo, ki se je edini vrnil. Njihovo zgodbo – zgodbo o dobrih ljudeh, melanholični pokrajini in zločinu, ki jo je zaznamoval za vedno – pripoveduje služkinja Žalna.

Interpretacija: Maja Blagovič
Režija: Suzi Bandi

Produkcija RAI Radio Trst A.
Posneto septembra 2022.

Avtor: Alen Jelen

19:15
Poigra

Povabilo na koncert je tematsko uglašeno s Petkovim koncertnim večerom, občinstvo povabi k poslušanju s skladbami, ki se glasbeno navezujejo na koncertni večer.

Avtor: Ars

Vabimo vas k poslušanju posnetka drugega koncerta iz cikla 5. Filharmoničnega festivala baročne glasbe, ki je bil 17. januarja 2020 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Orkestru Slovenske filharmonije, ki ga je vodila koncertna mojstrica Ana Dolžan, so se pridružili še solisti, člani orkestra Slovenske filharmonije: Melina Todorovska na oboi d’amore, flavtist Aleš Kacjan, violinist Rok Zgonc in violončelistka Petra Greblo, v zasedbi pa je sodeloval tudi čembalist Tomaž Sevšek. V koncertnem večeru z naslovom Bach in Telemann so izvajalci predstavili dela omenjenih baročnih mojstrov, torej Georga Philippa Telemanna in Johanna Sebastiana Bacha.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju koncerta Zbora Arnolda Schönberga in Festivalskega orkestra Styriarte, posnetega v župnijski cerkvi v Stainzu julija lani. To je bilo tudi eno izmed prizorišč Festivala Styriarte in večera z naslovom Za dušo in srce, za oči in ušesa. Na njem sta zveneli Kantata ob smrti cesarja Jožefa Drugega Ludwiga van Beethovna in Kronanjska maša Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Kantati smo se posvetili pred tednom dni, nocoj pa se bomo Maši.
Slovesen značaj ter kontrastnost in raznovrstnost glasbenih misli v razmeroma kratki kompoziciji – približno 25-minutni – tako da je bil s trajanjem zadovoljen tudi salzburški knezoškof Colloredo: to so lastnosti Kronanjske maše Wolfganga Amadeusa Mozarta. Danes eno izmed skladateljevih najbolj priljubljenih del je nastalo kot predzadnje v nizu njegovih salzburških maš, 23. marca leta 1779. Priljubljena je prav zaradi lastnosti, naštetih v uvodu, to pa ne pomeni, da je v nizu cerkvenih del za Salzburg tudi najpomembnejša. Zaradi oblikovne celovitosti in preproste melodike, skorajda podobne ljudski, pa daleč presega tip kratke maše.

Avtor: Brigita Rovšek

Francoska pisateljica Brigitte Giraud se je rodila v Alžiriji, živi in dela pa v Lyonu. Veliko prepoznavnost je doživela že z zbirko kratkih zgodb leta 2007 z naslovom Ljubezen je zelo precenjena, predlani pa z romanom Živeti hitro. Za obe deli so jo nagradili z Goncourtovima nagradama. Te že pogrešam je rahlo humorno obarvana zgodba iz omenjene zbirke in tako kot preostalih enajst iz nje govori o koncu neke ljubezni.

Prevajalka Tanja Ahlin,
interpretka Barbara Cerar,
režiser Klemen Markovčič,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Oddajo bomo namenili priredbam različnih popularnih skladb v interpretaciji enega najplodovitejših in tudi najpopularnejših džezovskih izvajalcev zadnjih desetletij, kitarista Billa Frisella. V svoje glasbeno ustvarjanje je uspešno vtkal vse najbolj avtentične in avtohtone ameriške glasbene zvrsti ter z iskrenim veseljem do igranja dosegel novo kakovost na nizu samostojnih plošč.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 17.05.2024 14:40:08

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt