Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 24.5.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Primož Trdan

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tjaša

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo

Avtor: Primož Trdan

V poplavi slabih novic, o katerih se morda komu zdi, da postajajo vse pogostejše, hitro pozabljamo na preproste radosti, tiste, ki človeka držijo pri življenju, in velikokrat celo prijazno odpeljejo iz kake od življenjskih slepih ulic. O tem v svoji pesmi piše Bertolt Brecht.

Interpretira Ljerka Belak,
prevod Ervin Fritz.
Posneto leta 2012.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Primož Trdan

10:00
Poročila

Čeprav je od zgodnjega otroštva razvijala svojo senzibilnost za zaznavanje najrazličnejših zvočnosti ter se v mislih poigravala z urejanjem bogatih glasbenih idej, ki so jo od nekdaj spremljale, se je Saariaho šele pri 24-ih letih uprla svojemu prepričanju o tem, da ne zmore biti skladateljica. Na Finskem v tistem času ni bilo ženske predstavnice, ki bi si jo lahko mladi kreativni um vzel za zgled. Po poglobljenem študiju kompozicije pri Paavi Heininenu na Sibeliusovi akademiji v Helsinkih ter Brianu Ferneyhoughu in Klausu Huberju v Freiburgu je Saariaho našla svoj dom v Parizu, na inštitutu za raziskavo zvoka IRCAM pa prostor za svobodno razvijanje svojega odprtega, večplastnega in poglobljenega dojemanja zvočnosti. Zakonitosti postserialne glasbe, ki so jih zagovarjali njeni profesorji in ki so temeljile predvsem na intelektualnih vidikih glasbe, spregledale pa izraznost in drugačne načine izkustva zvoka, so jo do takrat precej omejevale.

Avtor: Katarina Radaljac

11:00
Poročila

Novembra lani je prepričljiva zmaga nizozemskega skrajnega desničarja Geerta Wildersa osupnila Evropo. Njegova Stranka za svobodo je dobila 37 poslanskih mest, 12 več kot drugouvrščena levosredinska koalicija. O sestavi vladne koalicije se je za strogo zaprtimi vrati pogajala s še tremi strankami z desne sredine, ki bodo zdaj sestavile novo nizozemsko vlado; prvo po trinajstih letih, ki je ne bo vodil dolgoletni premier Mark Rutte. Wilders še naprej uživa visoko podporo med volivci, njegovi stranki napovedujejo nov uspeh tudi na evropskih volitvah, ko naj bi močno okrepila vrste skrajne desnice v Evropskem parlamentu. Zakaj se Nizozemci zatekajo k desnici? Je res edina, ki ponuja rešitve za njihove težave, potem ko so jih zaman iskali drugje?

Avtor: MOjca Širok

V okviru 35. Mladinskega pevskega festivala je 5. aprila 2024 potekal revialni koncert, na katerem je nastopilo šest zborov. V drugem delu koncerta so nastopili Dekliški pevski zbor 1. letnika Gimnazije Celje – Center, ki ga vodi Eva Mulec, Vokalna skupina MBH Glasbene šole Celje pod vodstvom Matevža Pušnika in fantovska zasedba FaVoZa Gimnazije Celje – Center, vodi jo Danijel Berden.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Poslušamo skladbe Smeh, nasmeh ali zgodba o treh smejočih se menihih, Vrtiljak glasbil, Hridaya in Vojne skice. Tu in tam.

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Kaj pomembnega je prinesel letošnji festival v Cannesu? O tem razmišljamo z Ingrid Kovač Brus, ki se mudi v tej prestolnici evropskih filmskih festivalov. Osvetljujemo tudi razstavo Karpa Godine v Slovenski kinoteki in ocenjujemo najnovejši del sage Pobesneli Max z naslovom Furiosa, ki ga je tudi tokrat režiral sloviti George Miller.

Avtor: Matej Juh

Mnoge glasbene teme nam tudi po več desetletjih še vedno ostajajo v ušesih in ko si jih požvižgavamo, se spominjamo starih časov, časov, ko smo častili te glasbene poslastice po lastnem izboru.

Avtor: Tina Ogrin

Leta 1957 je skladatelj Gunther Schuller z izrazom Third Stream / Tretji tok / Tretja smer označil glasbeni žanr, ki združuje klasično glasbo in jazz. Pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Ali je človek lahko patriot na prazen želodec? Ali je lahko zvest državljan in pošten davkoplačevalec, če ga zebe? Bo poslušen oblastem, ki ne znajo poskrbeti, da bi bile v deželi na voljo vsaj temeljne življenjske potrebščine? – Zdi se, da so to vprašanja, ki v zadnjem času precej zaposlujejo Roka Stergarja, izrednega profesorja na Oddelku za zgodovino ljubljanske Filozofske fakultete. Dr. Stergar se namreč znanstvenoraziskovalno posveča vprašanju, kako je ob koncu prve svetovne vojne in v prvih letih po njej pomanjkanje osnovnih živil, zdravil in goriva vplivalo na politični odnos, na lojalnost, ki se je med Slovenci oblikovala do novoustanovljene države južnih Slovanov. Do kakšnih ugotovitev se je navsezadnje dokopal, smo v pogovoru z dr. Stergarjem preverili v Podobah znanja.

Avtor: Goran Dekleva

10. maja je v Mozartovi dvorani v graščini Schwetzingen v okviru Mednarodnega festivala v Schwetzingenu potekal koncert, na katerem so nastopili člani godalnega kvarteta Belcea, ter violistka Tabea Zimmermann in violončelist Jean-Guihen Queyras. Glasbeniki so izvedli Godalna seksteta Johannesa Brahmsa.
Godalni kvartet Belcea je leta 1994 ustanovila romunska violinistka Corina Belcea, ki živi in deluje v Baslu v Švici. Kvartet Belcea ima prav poseben odnos do Brahmsove glasbe, saj je zasedba posnela vse tri Brahmsove godalne kvartete. ''Od mladosti Imamo ljubezensko afero z Brahmsom,“ pravi violinistka Corina Belcea. Pri izvedbi Brahmsovih sekstetov so moči združili s Tabeo Zimmermann, mednarodno priznano violistko in violončelistom Jean-Guihenom Queyrasom.

Avtor: Marko Šetinc

Umetnostna galerija Maribor je odprla 9. trienale Umetnost in okolje EKO, ki tokrat nosi naslov Oči v skali in se nanaša na prizor okamenele Ajdovske deklice. Umetniški vodja trienala in kustos v Umetnostni galeriji Maribor Jure Kirbiš je k sodelovanju povabil umetnike in umetnice, ki se v svojih delih odzivajo na grozeče ozračje v naravi in družbi. Kot svetovalca sta mu pomagala Dominika Trapp iz Madžarske in Markus Waitschacher, kustos iz Avstrije. Trienale je tokrat postavljen v prostore starega sanatorija dr. Mirka Černiča v središču Maribora, ki tudi s svojo zapuščenostjo sproža občutke nelagodja in ogroženosti. Razstavo predstavljata umetniški vodja Jure Kirbiš in sokurator Markus Waitschacher.

Avtor: Aleksandra Saška Gruden

Ko so leta 1944 iz Sobote deportirali vse Jude, so bili med njimi tudi Roža, Evgen in Franjo, ki se je edini vrnil. Njihovo zgodbo – zgodbo o dobrih ljudeh, melanholični pokrajini in zločinu, ki jo je zaznamoval za vedno – pripoveduje služkinja Žalna.

Interpretacija: Maja Blagovič
Režija: Suzi Bandi

Produkcija RAI Radio Trst A.
Posneto septembra 2022.

Avtor: Alen Jelen

19:21
Poigra

Povabilo na koncert je tematsko uglašeno s Petkovim koncertnim večerom, občinstvo povabi k poslušanju s skladbami, ki se glasbeno navezujejo na koncertni večer.

Avtor: Anuša Volovšek

Na koncrtu, ki je bil 14. marca letos v Dvorani Ondine Otta Klasin, je Simfonični orkester SNG Maribor vodil priznani hrvaški dirigent Jure Bučević, solistka pa je bila trobentačica Urška Rošer, uveljavljena mlada umetnica Urška Rošer, ki je sodelovala s številnimi domačimi in tujimi orkestri in komornimi ansambli, od lanskega leta pa je tudi trobentačica solistka Simfoničnega orkestra SNG Maribor. Na sporedu so bila tri dela: Švedska rapsodija št. 1, op. 19 Huga Alfvéna, Koncert za trobento in orkester Alojza Ajdiča in Suiti za orkester št. 1 in 2 iz baleta Trirogeljnik Manuela de Falle.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju koncerta Švedskega radijskega zbora pod vodstvom njegovega šefa dirigenta Kasparsa Putninša.
Posnetek je nastal marca lani v Berwaldovi dvorani v Stockholmu, nanj pa so se ujela dela predvsem Györgya Ligetija in Ese-Pekke Salonena. Ne nazadnje je bila rdeča nit večera 100. obletnica rojstva Györgya Ligetija, na programu pa so bila njegova dela, povezana s Švedsko in njenim radijskim ansamblom.

Avtor: Brigita Rovšek

Branka Jurca (1914-1999) je svojo ustvarjalno moč namenila predvsem mladim; podpisala se je pod številne črtice, povesti, kratke zgodbe in romane, ki so ji prinesli sloves priljubljene mladinske pisateljice. Njen opus je pester ter raznovrsten v tematskem in slogovnem pogledu, med njena najboljša dela pa kritiki prištevajo roman Rodiš se samo enkrat. Prav z odlomkom tega romana se spominjamo 110. obletnice njenega rojstva. Jurca v njem z duhovito, rahločutno in lirično pripovedjo opisuje Maribor po prvi svetovni vojni.

Režiserka: Ana Krauthaker;
interpretira: Nina Valič;
glasbeni opremljevalec: Marko Stopar;
mojster zvoka: Jure Culiberg;
urednica oddaje: Tina Kozin;
posneto leta 2004.

Avtor: Ars

Oddajo bomo namenili častitljivi stoti obletnici neutrudnega nadaljevalca tradicije kozmičnega džeza Marshalla Allena. Igra na altsaksofon, flavto, pikolo, EWI in oboo. Leta 1956 je prvič srečal Sun Raja in čez dve leti se je pridružil njegovemu orkestru. Kmalu je postal tudi vodja sekcije pihalcev. Zaigral je na več kot dvesto ploščah, tudi na vseh ključnih. Allen je bil brez dvoma eden ključnih članov znamenitega orkestra. Bil je prepoznaven po mojstrskem, izjemno eksplozivnem igranju in včasih kaotičnem igranju altsaksofona. Nekateri so njegov slog označili za »pirotehničen«. Sam je rekel, da rajši kot na podlagi akordov igra na širši zvočni bazi.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 24.05.2024 10:30:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt