Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Petek, 31.5.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Ob petkih dneve pogosto začenjamo z obletnicami in tudi danes je tako.
MARIN MARAIS: SUITA I IZ PIECES DE VIOLES...2E LIVRE, izbor
Kljunasta flavta: MATEJA BAJT, čembalo: INGOMAR RAINER

VLADIMIR IVANOVIČ REBIKOV / VLADIMIR LOVEC: MALA SUITA NA TEME V. I. REBIKOVA
SIMFONIČNI ORKESTER VLADIMIR LOVEC, OBALNI KOMORNI ORKESTER, dirigent: SLAVEN KULENOVIĆ

BILLY JOSEPH MAYERL: AQUARIUM SUITE
Klavir: ERIC PARKIN

VATROSLAV LISINSKI: UVERTURA ŠT. 5 V D-DURU, BELLONA
ZAGREBŠKA FILHARMONIJA, dirigent: BORIS PAPANDOPULO

EDUARDO TOLDRA: izbor iz cikla ŠEST SONETOV
SONET ROSI
PABERKOVALCI
MOLITEV MAJU
OD ŠTIRIH VETROV
Violina: EZEQUIEL LARREA, klavir: DANA PROTOPOPESCU

Avtor: Vesna Volk

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Polona Gantar

FRÉDÉRIC CHOPIN: BARKAROLA V FIS-DURU, OP. 60
Klavir: ALEXANDER GADJIEV

PAVEL ŠIVIC: IGRE ZA MLADINO
1. BEŽIMO TECIMO
2. SKRIJMO SE
3. POVORKA
4. V SKRIVALIŠČU
5. SKOK NA SKOK
SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA, dirigent: UROŠ LAJOVIC

JOSEPH HAYDN: TRIO ZA VIOLINO, VIOLO IN VIOLONČELO V B-DURU, OP. 53, ŠT. 2
NEMŠKI GODALNI TRIO: violina HANS KALAFUSZ, viola CHRISTIAN HEDRICH, violončelo REINER GINZEL

Avtor: Vesna Volk

Barbara Hanuš je pesnica, pisateljica, profesorica slovenščine in pedagogike in višja knjižničarka. Napisala je več knjig in slikanic za najmlajše, v njenem opusu pa najdemo tudi kako pesem, ki lahko polepša jutro. Na primer pesem V knjigarni.

Interpretira Dragica Potočnjak.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Posvečamo se francoski skladateljici in pianistki Louise Farrenc, ki se je v 19. stoletju borila za enakopravnost spolov.
Leta 1842 je postala edina ženska, ki je bila imenovana za profesorico na pariškem konservatoriju (prvo in edino takšno imenovanje za žensko v 19. stoletju). Bila je odlična mentorica, vendar je za svoje delo prejemala nižje plačilo kot njeni moški kolegi, kar ji je uspelo spremeniti po desetletju pritiskov in zagovarjanja svojih pravic.

MUZIO CLEMENTI: SONATA ZA KLAVIR V FIS-MOLU, OP. 26
Klavir: ANDREJ JARC

JOHANN NEPOMUK HUMMEL: INTRODUKCIJA, TEMA IN VARIACIJE, OP. 102
KOMORNI ORKESTER JEAN-FRANÇAIS PAILLARD, trobenta: MAURICE ANDRÉ, dirigent: JEAN FRANÇOIS PAILLARD

ANTONIN REICHA: KVINTET V B-DURU
Klarinet: JOŽE KOTAR, GODALNI KVARTET SLOVENSKE FILHARMONIJE, violina: MONIKA ZUPAN in MIRAN KOLBL, viola: MAJA BABNIK, violončelo: IGOR ŠKERJANEC

LOUISE FARRENC: SIMFONIJA ŠT. 3 V G-MOLU, OP. 36
SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA, dirigent: STEVEN LOY

JOSEPH JOACHIM: HEBREJSKI MELODIJE (VTISI OB BYRONOVIH PESMIH)
Viola: MICHAEL GIELER, klavir: LAURETTA BLOOMER

ROBERT SCHUMANN / CHARLES GERHARDT: SANJARJENJE IZ CIKLA OTROŠKI PRIZORI (PRIR. ZA FLAVTO IN ORKESTER)
IRSKA NACIONALNA FILHARMONIJA, flavta: JAMES GALWAY, dirigent: CHARLES GERHARDT

Avtor: Vesna Volk

10:00
Poročila

Johann Christoph Friedrich Bach je danes najmanj znan izmed sinov Johanna Sebastiana Bacha, ki so izbrali skladateljski poklic. Rodil se je leta 1732 v Leipzigu. Tudi on je prvo glasbeno izobrazbo dobil pri očetu. Ko je končal šolanje v Tomaževi šoli, se je po mnenju nekaterih zgodovinarjev podobno kot starejša brata vpisal na leipziško univerzo in kratek čas študiral pravo, a o tem nimamo zanesljivih podatkov. Pri osemnajstih je na pobudo grofa Schaumburg-Lippeja dobil službo čembalista na dvoru v Bückeburgu, zato so ga pozneje poimenovali preprosto bückeburški Bach.

Avtor: Domen Marinčič

11:00
Poročila

Rusijo so po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 vodili samo trije predsedniki: Boris Jelcin, Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin, ki je v začetku maja prisegel za peti mandat. Na osmih volitvah v samostojni Rusiji, na katerih ni imel verodostojnih tekmecev, je zanj glasovalo več kot 87 odstotkov volivcev. Rekordna je bila tudi volilna udeležba, ki je presegla 77 odstotkov. Prvi mož Kremlja bi se sicer letos poslovil s položaja, a ker so Rusi na referendumu pred štirimi leti podprli ustavne spremembe, ki jih je predlagal sam, in so izničili njegove dozdajšnje štiri mandate, bo lahko na oblasti do leta 2036. Po Putinovi vrnitvi v Kremelj leta 2012 si je Rusija priključila ukrajinski polotok Krim, jeseni 2015 se je vključila v sirsko vojno, pred dvema letoma pa je ruski predsednik sprožil invazijo na Ukrajino. Brutalni vojni še ni videti konca. Več o Putinovi Rusiji, njeni zunanji politiki, odnosih z Zahodom in vplivu zahodnih sankcij na rusko gospodarstvo v oddaji Eppur si muove.

Avtor: Vlasta Jeseničnik

Predstavljamo 27. Državno tekmovanje mladinskih pevskih zborov, ki je potekalo 6. aprila 2024 v okviru 35. Mladinskega pevskega festivala v Celju. Tekmovanje je, prvič po letu 2018, v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in Mestno občino Celje organiziral Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Na njem se je predstavilo 12 sestavov v kategorijah: mladinski, srednješolski in dekliški zbori. Na prvem tekmovalnem koncertu je najprej nastopil Mladinski pevski zbor Osnovne šole Šempeter v Savinjski dolini. Drugi po vrsti je bil Mladinski pevski zbor Trubadurji Osnovne šole Primoža Trubarja iz Laškega. Sledil je nastop Mladinskega pevskega zbora Osnovne šole Tržišče.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Poslušamo prvih pet skladb z Albuma 2019−2023 z naslovi: Anti, Enigma, Origami, Pi ter Pripravljeni, pozor, zdaj!

Avtor: Katarina Radaljac

14:00
Poročila

Iz Nove Gorice se nam je oglasil Gregor Božič, direktor fotografije z zlato palmo ovenčanega kratkega filma Mož, ki ni mogel molčati. Gre za film hrvaškega režiserja Nebojše Slijepčevića, slovensko manjšinsko koprodukcijo, ki dramatizira dogodek iz leta 1993 v Bosni in Hercegovini, ko so potniški vlak ustavile srbske paravojaške sile - uprl pa se jim je le eden od 500 potnikov. Film je v današnjem nemirnem času še kako aktualen, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru, zlata palma pa je pomembno priznanje tudi za koprodukcijsko sodelovanje, ki ga je uspešno izpeljal producent Boštjan Virc.
Napovedujemo prihajajočo 20. izdajo festivala Kino Otok, ki v Izoli in drugih mestih po Sloveniji kot vsako leto predstavlja filme z vsega sveta, od Italije in Srbije do Armenije in Maroka, Palestine, Sirije, Mehike in še in še … Uradno ga odpirajo v sredo s Čarodejevim plesom iz leta 1979, barvito pripovedko indijskega režiserja, scenarista, glasbenika, karikaturista in slikarja Govindana Aravindana, ki jo posvečajo lani preminulemu soustanovitelju festivala, Helmutu Groschupu.
Obiskali smo tudi festival generativne umetnosti Adela, govorili z gostujočim umetnikom, nizozemskim "medijskim arheologom" Joostom Rekveldom, in ocenili najbolj vroč filmski naslov s trenutnega kinosporeda: Naključnega morilca Richarda Linklaterja.

Avtor: Tina Poglajen

Števine glasbene teme nam tudi po več desetletjih še vedno ostajajo v ušesih in ko si jih požvižgavamo, se spominjamo starih časov, časov, ko smo častili te glasbene poslastice po svojem izboru.

Avtor: Tina Ogrin

Leta 1957 je skladatelj Gunther Schuller z izrazom Third Stream / Tretji tok / Tretja smer označil glasbeni žanr, ki združuje klasično glasbo in jazz. Pripravlja Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Razmislek o čebelah za pomen biotske raznovrstnosti lahko na primer hkrati postane razmislek o splošnem obstoju civilizacije. Prav to je téma nove radijske igre z naslovom V cvet, igrane miniature, ki je zasnovana kot slušna razglednica mesta in mestnega parka, kot "zvočna tapeta" za novo izpraševanje o ekoloških in bivanjskih temah tukaj in zdaj. V Celju pa se na odru pod Drevesno hišo v Mestnem gozdu kmalu začne 8. festival Prisluhi v Mestnem gozdu, ki bo s petimi koncerti in spremljevalnim programom trajal vse do 30. junija.

Avtor: Žiga Bratoš

O trajnostnem razvoju je v zadnjih letih izredno veliko govora, toda spoznavamo tudi, da dejanske spremembe ni tako lahko doseči. Trajnostni pristop bi moral uravnoteženo vključevati tri vidike: ekonomskega, ekološkega in socialnega, toda v praksi ekonomski vidiki izrazito prevladujejo. Prioritete zasebnega dobička so že v izhodišču bolj ozke in kratkoročne, posledično pa tudi ne dolgoročno vzdržne.
Enega od vzvodov za potrebni premik lahko ponudijo agrarne skupnosti. Pred prvo svetovno vojno je bila skoraj tretjina vseh naselij na območju Slovenije agrarnih skupnosti, pozneje pa je bila ta oblika skupnega, vaškega lastništva zemlje in upravljanja z njo, bolj ali manj ukinjena. Na kakšne načine lahko te skupnosti podprejo bolj trajnostne prakse? Kje so se trajnostne prakse ohranile? In kako, po drugi strani, je trajnostno upravljanje treba danes vključevati v izobraževanje odraslih, da bodo znanje in potrebne veščine dostopne kar najširšemu krogu ljudi? Na ta vprašanja je ob izidu dveh zbornikov o trajnosti in agrarnih skupnostih odgovarjala dr. Nevenka Bogataj z Andragoškega centra Slovenije.

Avtor: Tomaž Gerden

Ansambel Gerhard, ki ga sestavljajo člani: violinista Judit Bardolet Vilaró in Lluis Castán Cochs, violist Miguel Jordá Saún in violončelist Jesús Miralles Roger, so na koncertu, ki je bil 6. junija lani v prostorih Fundacije Juana Marcha v Madridu, izvedli dva kvarteta španskega skladatelja, violinista in pedagoga Conrada del Campa.
Prav ta koncert je bil premierna predstavitev posnetkov del Campovih godalnih kvartetov št. 6 in 7. Avtorja štejemo za enega najbolj izvirnih, a najmanj znanih španskih skladateljev prve polovice 20. stoletja. Zasedba Gerhrad si je zadala, da bo v svoj Proyecto Conrado – Project Conrado vključila dela prvega celotnega cikla njegovih trinajstih godalnih kvartetov. Projekt tako vključuje: izvedbo popolne izdaje partitur, ki večinoma niso bile nikoli objavljene, ter objavljanje posnetkov kvartetov v različnih formatih. Cilj te ambiciozne pobude je popraviti velik del nezaslužene zapostavljenosti, v katero so ta dela pravzaprav padla.

Avtor: Alma Kužel

Na slikah Zmaga Jeraja je vedno navzoč človek – tudi ko ni upodobljen, pravi Gregor Dražil, kustos razstave Jerajevih del v Mednarodnem grafičnem likovnem centru z literarno obarvanim naslovom – Z visokim korakom prestopim okensko polico. Ta morda nakazuje občutek ob ogledu – nelagodje, pričakovanje, neznano in skrivnostno se prepletajo v izbranih slikah, fotografijah in grafikah iz konca šestdesetih in sedemdesetih let, ko se je Jeraj ukvarjal z odnosom med notranjim in zunanjim prostorom.
Ob vstopu v razstavne prostore MGLC-ja se na videz znajdemo v zatemnjenem stanovanju iz približno šestdesetih ali sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Jerajeva dela v poltemi skoraj težko razločimo, počakati moramo, da jih oplazi snop premikajoče se svetlobe. Dramatično in gledališko postavitev podpisuje Toni Soprano Meneglejte, kustos razstave Gregor Dražil pa poudarja, da so želeli vzpostaviti novo dojemanje Jerajevih del in se hkrati približati njegovemu razumevanju lastne umetnosti.
Čepav je leta 1937 rojeni Jeraj znan kot ekspresivni figuralik, pozneje pa se ga povezuje tudi z novo podobo, ob sprehodu skozi razstavo opazimo bolj malo figuralike – in še tedaj, ko se človek pojavi, je prej izginjujoča silhueta kot polnokrvna oseba. A tudi kadar človek na njegovih delih ni navzoč, ga je mogoče čutiti, je prepričan Dražil.

Avtor: Izidora Pevec

Ko so leta 1944 iz Sobote deportirali vse Jude, so bili med njimi tudi Roža, Evgen in Franjo, ki se je edini vrnil. Njihovo zgodbo – zgodbo o dobrih ljudeh, melanholični pokrajini in zločinu, ki jo je zaznamoval za vedno – pripoveduje služkinja Žalna.

Interpretacija: Maja Blagovič
Režija: Suzi Bandi

Produkcija RAI Radio Trst A.
Posneto septembra 2022.

Avtor: Alen Jelen

19:18
Poigra

Koncertni večer so poimenovali Za pianiste, saj bo prvi del pravo doživetje za poznavalce in ljubitelje klavirske glasbe. Prvič po izjemnem uspehu leta 2021 na Chopinovem pianističnem tekmovanju v Varšavi bo z Orkestrom Slovenske filharmonije nastopil nagrajenec Alexander Gadjiev. Izvedel bo Koncert za klavir in orkester v fis-molu, op. 20 Aleksandra Skrjabina. V drugem delu bo na sporedu Simfonija št. 4 v c-molu, op. 43 Dmitrija Šostakoviča, vse pa bomo slišali pod taktirko priznanega ukrajinskega dirigenta Valentina Urjupina.

Avtor: Anuša Volovšek

22:00
Poročila

Domnevamo, da je Johann Sebastian Bach v letih 1738 in 1739 skomponiral štiri kratke latinske maše. Izbral je odlomke iz svojih starih del in jih znova, malce drugače oblikoval v kratke maše, vsako s po dvema stavkoma mašnega ordinarija: s stavkom Kyrie v enem in stavkom Gloria v petih delih.

Zbor Švedskega radia in dirigent Fredrik Malmberg sta eno izmed njih, Mašo v G-duru, Bachova dela 236, izbrala za koncert v Oskarjevi cerkvi v Stockholmu, novembra lani.

Zboru so se pridružili Cappella Suecia in solisti:
sopranistka Eleonora Poignant,
altistka Anna Graca,
tenorist Carl Unander-Scharin
in basist Karl Söderström.

Avtor: Brigita Rovšek

Pesnik, dramatik in prevajalec Milan Jesih (1950) je največ pozornosti pritegnil s pesniškima zbirkama s preprostima naslovoma Soneti (1989) in Soneti drugi (1993). Zbirki predstavljata vrh Jesihovega pesniškega ustvarjanja in sta hkrati izrazit primer postmodernističnega pesništva na Slovenskem. Precej drugačna pa je njegova pesniška zbirka Usta (1985), ki je izšla pred omenjenima zbirkama. Kratke pesmi, v katerih lirski subjekt povsem izgine, so duhovite in nimajo nobene tematske zamejitve. Gre za poezijo nenavadnega. Objavljamo deset pesmi iz omenjene pesniške zbirke, ki delujejo najbolj živo in zabavno.

Interpret Gregor Čušin,
režiser Alen Jelen,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednik oddaje Gregor Podlogar,
leto nastanka 2024.

Avtor: RASProduction ST11

Oddajo bomo namenili glasbi pihalca Jimmyja Forresta. Večji ugled kot med občinstvom in kritiki je imel Forrest pri kolegih – džezovskih saksofonistih. Njegov značilni, nekoliko robusten saksofonski slog je precej soroden tako imenovanim teksaškim tenorjem.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 31.05.2024 21:15:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt