Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 28.5.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Francoski renesančni pesnik Pierre de Ronsard (1524-1585) je bil velik opazovalec narave. Cvetlice, drevesa, pa tudi živali so vstopili v njegove lirske pesmi in postali predmet, metafora ali personifikacija njegovih čustev in razpoloženj. Tak je tudi sonet Moj ljubki slavček. Prevedel ga je Matej Venier, bere ga dramski igralec Matej Puc.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

10:00
Poročila

Johann Christoph Friedrich Bach je danes najmanj znan izmed sinov Johanna Sebastiana Bacha, ki so si izbrali skladateljski poklic. Rodil se je leta 1732 v Leipzigu. Tudi on je prvo glasbeno izobrazbo dobil pri očetu. Ko je končal šolanje v Tomaževi šoli, se je po mnenju nekaterih zgodovinarjev podobno kakor starejša brata vpisal na leipziško univerzo in kratek čas študiral pravo, a o tem nimamo zanesljivih podatkov. Pri osemnajstih je na pobudo grofa Schaumburg-Lippeja dobil službo čembalista na dvoru v Bückeburgu, zato so ga pozneje poimenovali preprosto "bückeburški Bach".

Avtor: Domen Marinčič

11:00
Poročila

Ansambel ustnih harmonik je ustanovil skladatelj in akademski glasbenik violinist Vladimir Hrovat, ki je v ustni harmoniki prepoznal koncertno glasbilo s širokim naborom izraznih možnosti. Z glasbenico Simono Perme je v zadnjih letih uspešno nastopal v duu Sorarmonica. V pogovoru oba glasbenika predstavljata glasbilo in novo glasbo, ki je nastala za njuno zasedbo.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Luigi Boccherini je bil odličen čelist, zato je veliko pisal za violončelo. V njegovem opusu je več kot 100 godalnih kvintetov za dve violini, violo in dva violončela, številne sonate za čelo in 12 koncertov za violončelo s spremljavo orkestra. Ker je več kot 40 let deloval v Španiji, je v njegovih delih pogosto mogoče najti tudi vplive španske ljudske glasbe.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

V Podbrezjah na Gorenjskem so ljudje zelo ponosni na svojo sadjarsko vas, na pomembne literate, slikarje in rokodelce, žene in može in – na podbreško potico. Ta je res nekaj posebnega po vsebini in okusu ter izvrsten promotor Podbrezij, Gorenjske in vse Slovenije v svetu.

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila

Vili Ravnjak je doštudiral dramaturgijo, vendar je širil in razvejal njeno polje v več smereh. Težko bi bilo našteti njegove številne aktivnosti, povezane z gledališčem. Povod za pogovor v oddaji Oder je lanski izid njegove knjige z naslovom Talijin hram v Mariboru. Prav na zgodovino mariborskega gledališča s specifičnim zgodovinskim ozadjem se bo osredotočil prvi del pogovora z njim. V njem je preživel skoraj štiri desetletja kot dramaturg in dvakratni umetniški vodja. Oddajo je pripravila in pogovor vodila Vilma Štritof. Vabimo vas k poslušanju!

Avtor: Vilma Štritof

14:50
Medigra

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih let 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Poslušajte zgodbe iz preteklosti in tudi sodobne jazzovske orkestre.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

S tujih koncertnih prizorišč ponujamo najnovejše posnetke najboljših orkestrov, solistov in dirigentov današnjega časa.

Avtor: Ars

Slovenci postajamo v kolesarstvu pravi fenomen, ne le po dosežkih profesionalnih tekmovalcev, ampak tudi po številu kolesarjev, ki jih je na cestah vedno več. Če se to ne bo zaustavilo, bomo nekoč mogoče lahko rekli, da smo tako kot narod jezika tudi vsaj delno narod kolesarstva. O tem, kako se slovenski kolesarski fenomen kaže v jeziku, bomo vprašali Urško Vranjek Ošlak, avtorico monografije Slovensko kolesarsko izrazje, ki je izšla pri Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Avtor: Aleksander Čobec

Johann Adolf Hasse je bil v drugi polovici 18. stoletja eden izmed najslavnejših skladateljev. Rodil se je leta 1699 v Bergedorfu pri Hamburgu. Po prvih, pevskih uspehih se je posvetil komponiranju in bil v Neaplju eden izmed zadnjih učencev Alessandra Scarlattija.
Leta 1730 se je v Benetkah poročil s slavno pevko Faustino Bordoni, s katero je leto pozneje prišel na dresdenski dvor. Izvedba njegove opere Cleofide je bil pravi triumf za zakonca. Po smrti Avgusta Močnega, leta 1733, je njegov sin Friderik Avgust Drugi skladatelja zaposlil v službi kapelnika dresdenskega dvora. ...

Avtor: Brigita Rovšek

Ko so leta 1944 iz Sobote deportirali vse Jude, so bili med njimi tudi Roža, Evgen in Franjo, ki se je edini vrnil. Njihovo zgodbo – zgodbo o dobrih ljudeh, melanholični pokrajini in zločinu, ki jo je zaznamoval za vedno – pripoveduje služkinja Žalna.

Interpretacija: Maja Blagovič
Režija: Suzi Bandi

Produkcija RAI Radio Trst A.
Posneto septembra 2022.

Avtor: Alen Jelen

19:20
Poigra

V današnji in prihodnji oddaji bomo v družbi musicala naslovljenega Beautiful: The Carole King Musical, ki ga uvrščamo med jukebox musicale. Scenarij zanj je spisal Douglas McGrath, pripoveduje pa zgodbo življenja in kariere Carole King, seveda z glasbo, ki jo je napisala, pogosto v sodelovanju Gerryjem Goffinom in ostalimi sodobnimi skladbami izpod peresa Barryja Manna, Cynthie Weil, Phila Spectorja in drugih.

Avtor: Aleksander Golja

Sredi 20. stoletja je v nemir, ki je vladal v španskoameriški poeziji, vstopil mladi Juan Gelman. Rodil se je leta 1930 v Buenos Airesu in se zgodaj pridružil skupini literatov. Po vojaškem udaru leta 1976 je moral zapustiti Argentino. Nekaj časa je živel v Evropi. se za kratek čas vrnil v domovino, pozneje je živel v Mehiki, kjer je leta 2014 tudi umrl. Objavil je več kot dvajset pesniških zbirk, njegova poezija je prevedena v številne jezike; prejel je vrsto pomembnih mednarodnih priznanj. Eno njegovih najbolj nenavadnih pesniških del, ki - ima izjemno mesto tudi znotraj sodobne španskoameriške poezije, je knjiga Pesmi Sidneyja Westa, ki jo je Juan Gelman objavil leta 1969.

Avtor Literarnega večera in prevajalec Ciril Bergles,
bralec Miha Zor,
interpreta Uroš Fürst, Barbara Žefran,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
tonski mojster Jure Culiberg,
režiserka Ana Krauthaker.
Produkcija: 2011,
urednici oddaje Ingrid Kovač Brus, Staša Grahek (ponovitev).

Avtor: Ars

21:35
Poigra
22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Avtor: Ars

Pisateljica, prevajalka in novinarka kulturne redakcije časopisa Delo Pia Prezelj je lani izdala roman Težka voda, za katerega je na Slovenskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najboljši prvenec, zdaj pa je z njim nominirana še za Cankarjevo nagrado, kritiško sito in nagrado kresnik. Roman je postavljen na slovensko podeželje, odlikuje pa ga poseben poetičen slog, ki temelji na ritmu znotraj povedi. Glavna protagonistka je Ida, ostarela junakinja brez otrok in moža, vpeta v življenje manjše vaške skupnosti, v kateri vladajo posebni družbeni simptomi. Ta romaneskni svet, ki ga poleg Ide naseljujejo še Marta, Tone in Lojze, zaznamujejo posledice preteklosti in nejasna prihodnost.

Interpretka Saša Mihelčič,
režiserka Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Urban Gruden in Matjaž Miklič,
urednik oddaje Gregor Podlogar,
leto nastanka 2024.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 28.05.2024 15:10:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt