Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 25.5.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Poslušamo Trio, op. 63 Carla Marie von Webra ter Allegro ma non troppo in Allegretto iz Schubertovega Godalnega kvarteta v C-duru.

Avtor: Katarina Radaljac

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Poslušamo Malo suito za violončelo in klavir op. 23 ter Concertino za klarinet in komorni orkester, op. 48.

Avtor: Katarina Radaljac

Pesem je iz Sofoklejeve tragedije Antigona. V njej si veliki starogrški traged in pesnik postavlja vprašanje, kdo smo. Mi pa, ali se je do danes kaj spremenilo?

Interpretira Pia Zemljič,
prevajalec Kajetan Gantar.
Produkcija 2017.

Avtor: Ars

Poslušamo Sonato za klavir št. 7 v D-duru Ludwiga van Beethovna, Sonato za violončelo in klavir v F-duru, op. 99 Johannesa Brahmsa, Pihalni kvintet v F-duru Franza Danzija, Godalni oktet v C-duru Josefa Joachima Raffa in drugi stavek Lisztove Simfonije Dante.

Avtor: Katarina Radaljac

10:00
Poročila

O tekmovanju se pogovarjamo s producentko za zborovsko glasbo pri Javnem skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Mihelo Jagodic. Predstavljamo najboljše zbore, ki so na tekmovanju prejeli zlato priznanje z odliko.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

11:00
Poročila

Letošnji prejemnik nagrade tantadruj za življenjsko delo je lektor, prevajalec in dramatik Srečko Fišer. Nagrade tantadruj podeljujejo tri primorska gledališča.

Srečko Fišer že več kot štiri desetletja sooblikuje podobo gledališča kot lektor, prevajalec in avtor dramskih besedil. Največ je ustvarjal v novogoriškem gledališču, v vseh slovenskih gledališčih pa igrajo njegove odlične prevode tako sodobnih kot klasičnih iger iz italijanskega, angleškega in francoskega jezika. Prevajal je Tassa, Shakespeara, Michelangela in Petrarco. Vrsto dramskih del je napisal tudi sam – za Medtem po motivih romana Prima Levija je prejel Smoletovo nagrado za najboljše dramsko besedilo.
Kot so še zapisali v utemeljitvi tantadruja: ustvarjanje Srečka Fišerja je odlično tako na polju literature kot gledališča, pomenljivo intenzivno pa na njunem stičišču. Vabimo vas, da prisluhnete nekoliko skrajšanemu pogovoru, ki ga je leta 2021 s Srečkom Fišerjem za oddajo Oder posnel Rok Bozovičar.

Avtor: Rok Bozovičar

Spet je prišel čas za poslušanje glasbe, za katero je sicer zmanjkalo časa v posameznih srečanjih, obenem pa tudi čas, da se spomnimo, s katerimi kulturami smo se srečali v zadnjih mesecih. Poslušamo glasbo iz Mongolije, Senegala, Afganistana, Bolivije, z Balija in Sejšelov. Čudovita glasba oddaljenih, spreminjajočih se in izginjajočih svetov.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Kulturna panorama nam bo tokrat predstavila najnovejše Plečnikove in Valvazorjeve nagrajence ter dobitnico desetnice. Druga godba praznuje 40 let, dogajata se festivala Rdeči revirji in Svetlobna gverila, v ljubljanski Mestni galeriji razstavlja Mladen Stropnik.

Avtor: Ars

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Trinajstega maja 2024 je umrla Alice Munro, kanadska pisateljica in Nobelova nagrajenka za književnost leta 2013. Rodila se je leta 1931 v kraju Wingham v Ontariu in prvo kratko zgodbo napisala še kot najstnica, zavzeto pa je začela pisati in objavljati, ko je imela trideset let in si je s težavo trgala čas od gospodinjskih opravil. Prvo knjigo je objavila leta 1968 in dobila zanjo največjo kanadsko književno nagrado, potem je na vsakih nekaj let objavila novo knjigo kratkih zgodb in ves čas dobivala različne nagrade, nazadnje še največjo, Nobelovo. Alice Munro je tudi med Slovenci zelo priljubljena pisateljica, prevedenih imamo pet knjig njenih kratkoproznih besedil.
Oddaja o veliki pisateljici, ki jo je leta 2007 pripravila Katarina Mahnič, kot hommage »umetnici sodobne kratke zgodbe«, tako so zapisali v utemeljitvi Nobelove nagrade.

Avtor: Ars

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Glasbeno popotovanje violinistke Chloë Hanslip in pianista Dannyja Driverja od pravljičnega baleta Igorja Stravinskega do bluesa v Ravelovi glasbi. Predvajamo posnetke s koncerta violinistke Chloë Hanslip in pianista Dannyja Driverja, ki sta 8. januarja letos nastopila v dvorani Wigmore v Londonu. Tam sta nastopila v sklopu BBC-jevega cikla komornih koncertov The Lunchtime Concerts in najprej izvedla Divertimento iz baleta Vilin poljub Igorja Stravinskega, ki se je pri baletu oprl na pravljico Hansa Christiana Andersena, Divertimento za orkester pa posvetil Samuelu Duškinu, ki je delo transkribiral za violino in klavir. Sledila bo brezčasna skladba Arva Pärta z naslovom Ogledalo v ogledalu, spored pa zaokrožuje Violinska sonata št. 2 v G-duru Mauricea Ravela.

Avtor: Mihael Kozjek

Sedemindvajsetega maja pred sto tridesetimi leti se je rodil francoski pisatelj in zdravnik Louis-Ferdinand Céline. Njegov pravi priimek je bil Destouches. Poznamo ga predvsem po njegovem prvencu, romanu Potovanje na konec noči, iz leta 1932, ki ga imamo Slovenci v prevodu Branka Madžareviča, kar je poseben dosežek, saj je Céline v njem uporabil tudi pogovorni jezik, neologizme in argó.
Ob okrogli obletnici pisateljevega rojstva poslušamo odlomek še ne prevedenega romana Vojna. Našli so ga šele pred tremi leti v Célinovi zapuščini in ga je naslednje leto, 2022, natisnila založba Gallimard. Céline ga je napisal leta 1934, v njem pa ne skopari z nazornimi opisi trpljenja prvoosebnega pripovedovalca, ki ima veliko tudi s Célinovo osebno izkušnjo vojaka v prvi svetovni vojni. Odlomek je prevedla Tadeja Šergan.

Igralec Gregor Zorc,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
režiserka Saška Rakef,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Dejan Juravić

Tudi v videoprenosu na naši spletni strani.

Pod režijo se je podpisal Pier Francesco Maestrini, scenografijo je ustvaril Matic Kašnik, kostume pa je oblikoval Luca dall'Alpi.
Peli bodo: Rebeka Lokar (Floria Tosca), Miheil Šešaberidze (Mario Cavaradossi), Luka Brajnik (Scarpia), Dušan Topolovec (Spoletta), Sebastijan Čelofiga (Cerkovnik), Mihael Roškar (Ječar), Tomaž Planinc (Sciarrone), Valentin Pivovarov (Angelotti) in Terezija Potočnik-Škofič (Pastir). Zbor in orkester mariborske opere bo vodil Gianluca Martinenghi.

Avtor: Dejan Juravić

V nocojšnji oddaji se bomo spomnili Heinricha Eduarda von Lannoyja. Ljubljanska Filharmonična družba ga je za častnega člana imenovala leta 1821, njegova dela pa je izvajala tudi poslej.

Avtor: Tina Ogrin

Nominiranka za Cankarjevo nagrado, nagrado kritiško sito in kresnika.
Slovenska pisateljica Anja Mugerli je lani izdala roman z naslovom Pričakovanja. Njen prvi z naslovom Spovin je izšel leta 2017, sledili sta mu še dve zbirki kratkih zgodb. Za zadnjo z naslovom Čebelja družina je prejela nagrado Evropske unije za književnost. V romanu Pričakovanja spremljamo zgodbo Jane in Primoža, ki si želita otroka, a ga po naravni poti ne moreta imeti. Tankočutno pisanje razgrne stisko žensk in parov, ki se spprijemajo z neplodnostjo in postopki umetne oploditve.

Interpretka: Darja Reichman,
režiser: Alen Jelen,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
tonski mojster: Matjaž Miklič,
urednica oddaje: Ana Rozman,
leto nastanka: 2023.

Avtor: Ana Rozman

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 25.05.2024 19:15:12

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt