Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 2.6.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Polona Gantar

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Vittoria Colonna je bila znamenita renesančna italijanska pesnica, ki je pri nas do pred kratkim po prevedenih pesmih nismo poznali, če ne štejemo petih poslovenjenih pesmi Alojza Gradnika. Zdaj imamo novo knjigo njenih sonetov v prevodu Braneta Senegačnika in Mateja Venierja. V njej smo našli sonet, ki se začenja z verzom: "Ta, ki morda se blazno mu bo zdelo ..." Prevedel ga je Matej Venier.

Igralka Dragica Potočnjak,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten,
produkcija 2024.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

V Škofiji Koper bodo junija z več prireditvami počastili 1500. obletnico imenovanja in prihoda sv. Nazarija v Koper. Ta svetnik je zavetnik mesta Koper in naj bi bil po zgodovinskih virih njegov prvi škof. Po zgodovinskih virih je bil za koprskega škofa posvečen leta 524, zato Koper letos praznuje 1500. obletnico nastanka. Več o sv. Nazariju, njegovi vlogi pri razvoju krščanstva v slovenski Istri, pa tudi o dogodkih, s katerimi bo koprska škofija praznovala visoko obletnico prihoda omenjenega svetnika v mesto, koprski stolni župnik dr. Primož Krečič.

Avtor: Nataša Lang

Adoro te devote (Molim te ponižno) je ena izmed čudovitih himn oziroma pesmi, ki jih je v čast sv. Rešnjemu Telesu ustvaril cerkveni učitelj, redovnik, filozof in duhovnik sv. Tomaž Akvinski. Delo je napisal po naročilu papeža Urbana Četrtega in ga najdemo v rimskem misalu kot zahvalno molitev po maši, danes pa ga v različnih oblikah in uglasbitvah pogosto slišimo ob prazniku sv. Rešnjega Telesa.

Avtor: Polona Gantar

Neposredni prenos svete maše na deveto nedeljo med letom iz cerkve Marijinega oznanjenja v Ljubljani. Mašuje frančiškan p. Pavle Jakop. S petjem sodeluje otroški zbor župnije Marijinega oznanjenja, ki ga vodi Eva Zala Rac. S kitaro jih spremlja Peter Berden.

Avtor: Radio Ognjišče

11:00
Poročila

10. aprila sta v Kraljevi festivalni dvorani v Londonu nastopila Londonski filharmonični orkester in pianist Seong-Jin Cho. Koncert je vodil dirigent Edward Gardner, na sporedu pa so bili Preludij k operi Parsifal Richarda Wagnerja, Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58 Ludwiga van Beethovna in Simfonija št. 2 Michaela Tippetta.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Pred odhodom v gore se je dobro pozanimati o razmerah ter prisluhniti nasvetom starejših in bolj izkušenih. Marsikaj so doživeli in dobro opazujejo. Pred 120 leti rojeni Edo Deržaj je leta 1937 objavil zbirko planinskih satir z naslovom Gruh. Tudi sicer v knjigi ne manjka starinskih izrazov, a pisatelj je bil tudi daleč pred svojim časom, pozornost bralcev je namreč že tedaj rad pritegnil s kako lažno novico.

Igralec Aleš Valič,
režiserka Irena Glonar,
mojster zvoka: Jure Culiberg,
redaktorja Marko Golja in Vlado Motnikar.
Produkcija: 2004

Avtor: Ars

Zvezde svetovnih opernih odrov izvajajo odlomke iz del Mozarta, Mascagnija, Beethovna, Gounoda, Masseneta, Hálevyja in Verdija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Predvajamo posnetke s koncerta orkestra Mlada nemška filharmonija, ki je pod vodstvom Matthiasa Pintscherja 19. septembra lani nastopil v dvorani kölnske Filharmonije. Kot solistka se je v Violinskem koncertu v e-molu, op. 64 Felixa Mendelssohna predstavila tedaj komaj 22-letna, danes pa 23-letna Nizozemka Noa Wildschut. Spored sta obdala delo z naslovom Neharot 2020 Matthiasa Pintscherja in Morska deklica Alexandra von Zemlinskega, ki je glavni navdih našel v istoimenski pravljici Hansa Christiana Andersena, čeprav v tej simfonični fantaziji prepoznamo tudi očitne avtobiografske poteze.
Matthias Pintscher je Neharot 2020 zložil v času, ko se je začenjala in hkrati hitro razmahnila pandemija koronavirusne bolezni. Ime Neharot je hebrejskega izvora in pomeni nekaj podobnega kot "reke" oziroma "solze", morda "potok solz". Po Pintscherju je delo nekakšna glasbena refleksija "obupa in strahu, pa tudi upanja po svetlobi, občutenj torej, ki so čustveno intenzivno oblikovala to obdobje v naših življenjih".

Avtor: Mihael Kozjek

Kako se verujoči človek spopada z življenjskimi krizami? Kdaj se začnemo spraševati o pomenu religije in duhovnosti v svojem življenju? O tem, koliko mora psihoterapevt upoštevati klientovo duhovno razsežnost življenja, pa tudi o moči molitve z zakonsko in družinsko psihoterapevtko Meto Košir.

Avtor: Nataša Lang

Tokrat bo v ospredju glasba nemškega baročnega skladatelja Georga Muffata; letos namreč mineva 320 let od njegove smrti. Partiture njegovih skladb za instrumente s tipkami se na prvi pogled ne zdijo pretirano zahtevne, organisti pa vedo, da to niso ravno lahke stvari, tako v tehničnem kot muzikalnem smislu.
Skladatelj sam je poznan tudi po natančnih navodilih za izvajanje svojih skladb, to pa je za historično izvajalsko prakso danes še posebno dragoceno.

Avtor: Polona Gantar

Slovenski dramski igralec Evgen Car je 24. maja praznoval svoj 80. jubilej. Rodil se je leta 1944 v Dobrovniku, sredi šestdesetih se je vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in diplomiral leta 1967. V letih od 1968 do 1979 je bil član ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor, od leta 1980 naprej pa član Mestnega gledališča ljubljanskega. Občasno je gostoval v Slovenskem mladinskem gledališču, Eksperimentalnem gledališču "Glej", Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana in v Prešernovem gledališču Kranj. Oblikoval je številne prepoznavne glavne in stranske dramske, še zlasti komične in tragikomične like, od Shakespearja in Moliera do likov sodobne dramatike. Znan je tudi po vlogah v več slovenskih filmih, še posebno pa je zaslovel z monodramo Poredušov Janoš.
Ob svojem jubileju je tudi v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota predstavil svojo novo knjigo z naslovom "Pojavimo se in poniknemo kot boža doga" – boža doga v prekmurščini pomeni mavrica. V knjigi je devet različnih zgodb, izbrali smo del ene izmed njih, v kateri je osrednja pozornostnamenjena prekmurščini.

Interpret Evgen Car,
režiser Alen Jelen,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

»Izmed vseh stvari me je od moje mladosti najbolj mikala glasba. Mogoče sem zato bil nanjo tako pozoren, ker ji v naravi ni bilo najti jednakega, tudi ne lepšega in popolnejšega … Zdi se mi, da le ona ve zagotovo, kje je njen vir in kam naj se vedno znova nagiba in vtaplja, medtem ko druge umetnosti to šele spoznavajo. Bližje notranje narave je. Ljubezen do notranje narave pa je v meni večja kakor dopadenje nad zunanjo, ki je notranji le posoda, kajti vse, kar je notranji naravi bliže, je bliže tudi meni, ker moja notranjost sem.«

Avtor: Tina Ogrin

Gregor Podlogar je marsikaj: je pesnik, prevajalec, radijski novinar ter urednik oddaje Ars humana in – ne nazadnje – nekdo, ki ima rad glasbo, še natančneje: nekdo, ki se zaveda zvokov, šumov in glasb sveta od dunajske klasike do sodobnega džeza. Ob njegovem življenjskem jubileju bo Podlogarjevo poezijo predstavil pesnik, pisatelj in publicist Muanis Sinanović; slišali bomo tudi portretiranca.

Avtor scenarija Muanis Sinanović,
režiserka Špela Kravogel,
bralka Maja Moll,
govori Gregor Podlogar,
interpret Blaž Šef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka Urban Gruden,
mojstrica zvoka Sonja Strenar
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Giambattista Tiepolo je Benetke v 18. stoletju vrnil v središče umetnosti. Brez dvoma pa so vrhunec slikarjeve kariere freske v Würzburški rezidenci, na Bavarskem v južni Nemčiji, ki šteje za eno največjih mojstrovin iz obdobja rokokoja. Omenjeno delo je navdihnilo sodobnega francoskega skladatelja in filozofa Huguesa Dufourta, ki je uglasbil celini Afriko in Azijo. V današnji oddaji bomo prisluhnili Afriki, ki je na Tiepolovi freski prikazana kot središče trgovine.

Avtor: Katja Ogrin

Pesmi o času, ko je bil svet v otroških očeh še celosten in samozadosten, popoln v tistem, kar je pač bil, ter o spremembah, ki jih prinaša življenje.

Igralka Tina Resman,
urednik oddaje: Vlado Motnikar,
režiserka: Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka: Urban Gruden in Sonja Strenar.

Posneto maja 2024.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 01.06.2024 19:05:15

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt