Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 30.1.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Selma Meerbaum-Eisinger, rojena leta 1924, je bila sestrična Paula Celana. Javnost je zanjo izvedela šele po objavi njene pesniške zapuščine, ki obsega 57 pesmi. Po prihodu romunskih in nemških čet julija 1941 je bila z družino kot Judinja zaprta v czernoviški geto in zatem internirana v delovno taborišče. Zaradi pegavice je umrla stara komaj 18 let. Papirje z njenimi pesmimi, ročno zvezane v zvežčič, sta v Izrael prenesli njeni prijateljici in so izšle leta 1976 z naslovom Cvetober. Pesmi, čeprav jih je napisala mladostnica, katere velika ljubezen je bil Lejser Fichmann, izražajo izjemno poetično zrelost, čustveno intenzivnost in nadarjenost. Druga objava njenih pesmi leta 1980 je doživela pravo senzacijo in uglasbili so jih številni izvajalci. Vabljeni k poslušanju njene Pesmi o hrepenenju. Prevedla jo je Ana Jasmina Oseban, vzeta je iz knjige Potonjena dežela: Izbor poezije iz Bukovine. Pesem bo interpretirala dramska igralka Maja Sever.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Richard Wagner, veliki reformator operne umetnosti, je gost v tokratnem ciklu oddaj Skladatelj tedna. Predvajamo oddaje, ki jih je leta 2013 ob dvestoti obletnici Wagnerjevega rojstva pripravil dr. Ivan Klemenčič. Avtor oddaj zaradi umetniškega in zgodovinskega pomena Richarda Wagnerja njegov poglavitni opus desetih oper predstavlja posamično, najpomembnejši del pa podrobno v celotnem glasbenem poteku. Prvi cikel petnajstih oddaj z naslovom Wagnerjevi viški je posvečen podrobnejši predstavitvi dveh glasbenih dram, Tristana in Izolde ter Parsifala.

Avtor: Ivan Klemenčič

11:00
Poročila

Tolkalka Petra Vidmar in kitarist Izidorj Erazem Grafenauer od leta 2018 skupaj muzicirata v duu XyloCorda. Leta 2022 sta pri Založbi ZKP RTV Slovenija izdala ploščo z deli štirih slovenskih in dveh tujih skladateljev.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Blaž Arnič je kot izrazit simfonični skladatelj ustvaril dela z bogato melodiko in kompleksno ritmiko. V njegovem opusu je devet simfonij in številne simfonične pesnitve, pisal pa je tudi komorno in vokalno glasbo.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

Na obrobju Ljubljanskega barja, ki je bilo pred tisočletji veliko predalpsko jezero, so zrasla kolišča kot varna in funkcionalna bivališča tedanjih ljudi, koliščarjev. Kdo so bili koliščarji in kako so živeli?
Ponovitev oddaje.

Avtor: Aleksander Čobec

13:50
Poigra
14:00
Poročila

Alja Lobnik, direktorica zavoda Maska, in Pia Brezavšček, glavna urednica revije Maska, sta soukurirali cikel YUFU, ki se je januarja odvil v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana in v ustvarjalnem laboratoriju Krater v Ljubljani. Cikel YUFU je nadaljevanje večletnega projekta, ki je namenjen preizpraševanju termina jugofuturizem. Sokuratorki sta k sodelovanju povabili več umetnic in umetnikov, ki so premišljevali o tem, kako iz jugoslovanske dediščine črpati emancipatorni potencial za prihodnost, ne da bi pri tem zapadli v (jugo)nostalgijo. Vabljeni k poslušanju!

Avtor: Ana Lorger

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Enega najpomembnejših orkestrov v zgodovini jazza je vodil karizmatični William James "Count" Basie. Basie, pianist, organist, komponist in vodja orkestra, je postavil nove standarde orkestralnega jazza. Več kot 50 let je vodil svoj orkester in z njim uvedel številne inovacije, ki so še danes pojem v svetu big bandov.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Na lanskem mednarodnem festivalu Georgea Enesca je 15. septembra gostoval Orkester svete Cecilije pod vodstvom Tugana Sohijeva. Na sporedu sta bili dve simfoniji: Simfonija št. 1 Georgea Enesca in 5. Simfonija Petra Iljiča Čajkovskega.

Avtor: Polona Kovačič

Osvetljujemo in raziskujemo področja in teme povezane z jezikom. Vedno znova nas preseneti, kako močno človeka zaznamuje jezik in kje vse lahko najdemo njegove sledove.

Avtor: Ars

Svetovni zbor mladih je prav poseben projekt Mednarodne zveze za zborovsko glasbo. Ustanovljen je bil leta 1989 z namenom, da vsako leto za izvedbo koncertne turneje združi mlade nadarjene pevce z vsega sveta. Zbor je že večkrat gostoval tudi v Sloveniji, nazadnje nas je obiskal prav junija lani. Posnetke z njegovega koncerta v Ljubljani smo na programu Ars že večkrat predvajali, zato se bomo v tokratni oddaji raje prepustili izvedbam tega sestava iz leta 2000. Tega leta se je Svetovni zbor mladih sešel kar dvakrat, na turnejah po Španiji in Belgiji.

Avtor: Tisa Mrhar

Roman Da me je strah? nas prestavi v prva leta druge svetovne vojne, v čas zmede in negotovosti ter zgodovinskih prelomnic obenem, nato pa nas vodi skozi vojno, prva povojna leta in dlje, vse do današnjih dni.

V sodelovanju z Založbo Goga je roman izšel kot zvočna knjiga pri ZKP RTV Slovenija. V petindvajsetih nadaljevanjih ga predstavljamo v oddaji Odprta knjiga na programu Ars.

Pesnica, pisateljica in novinarka Maruša Krese je dolga leta živela in ustvarjala v tujini, nato pa se je vrnila v Ljubljano in po številnih objavah v revijah, pesniških zbirkah, radijskih igrah in treh zbirkah kratkih zgodb napisala svoj prvi roman. Za zbirko Vsi moji božiči (2006) je prejela nagrado fabula, za svoja humanitarna prizadevanja v bosanski vojni zlati križec nemške države, avtorice evropskega projekta Ženske z vizijo pa so jo uvrstile med sto najvplivnejših žensk v Evropi.

Interpretka: Sabina Kogovšek
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Režiserka: Saška Rakef
Urednik oddaje: Alen Jelen

Produkcija: Uredništvo igranega programa- program Ars in ZKP RTV Slovenija
Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2023.

Avtor: Alen Jelen

19:21
Poigra

Tudi danes se bomo predali pripovedi, ki je zgrajena izključno na domišljiji. Predali se bomo vsem dobro znani pravljici o Sneguljčici. Delo je posebej za orkester Slovenske policije zložil Bojan Adamič. Nemško ljudsko pravljico sta zapisala brata Grimm, slovenski pesnik in dram atik Pavel Golia pa je njun zapis prelil v verze in tako je nastala pravljična igra v osmih slikah, ki je bila pogosto uprizorjena. Pavel Golia velja za največjega slovenskega mladinskega dramatika. Poleg Sneguljčice, ki je nastala leta 1938, je napisal šest priljubljenih iger, ki se odlikujejo z živahno domišljijo, razposajenim humorjem in dobrim poznavanjem otroške duševnosti. Pisal je tudi igre za odrasle, vendar se je njegov dar bolj razživel v igrah za otroke.

Avtor: Aleksander Golja

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

Jon Fosse se je leta 1959 rodil v Haugesundu na zahodni obali Norveške, odraščal pa je še malo severneje, v Hordalandu. Študiral je na univerzi v Bergnu in opravil magisterij na področju književnosti. Po končanem študiju je delal kot novinar in učitelj pisanja v Hordalandu. Od leta 2011 je poročen s tretjo ženo Anno Fosse, istega leta je dobil v uporabo tudi hišo za zaslužne umetnike v Oslu, v kateri del leta preživi še zdaj. V slovenščini imamo le peščico njegovih del, razlog je verjetno predvsem to, da piše v nynorsku, manj razširjeni različici norveščine, ki jo uporablja malo manj kot 12 odstotkov prebivalcev Norveške. V antologiji norveške književnosti Innsyn je nekaj njegovih pesmi, preveden je bil prvi del romana Melanholija, uprizorjene pa so bile tudi tri njegove drame. Je tisti norveški dramatik, ki ga na svetovnih odrih največkrat uprizarjajo takoj za Ibsenom, od jeseni leta 2023 pa je tudi četrti norveški Nobelov nagrajenec s področja književnosti. Pred njim so to nagrado dobili Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun in Sigrid Undset, vsi že v prvi polovici prejšnjega stoletja. V Literarnem večeru ga predstavlja prevajalka Marija Zlatnar Moe. V oddajo je vključila tudi odlomka iz Fossejeve Septologije, ki v slovenščino doslej še ni bila prevedena.

Avtorica scenarija Marija Zlatnar Moe,
prevajalke Marija Zlatnar Moe, Jana Kocjan in Tanja Petrič,
napovedovalca Eva Longyka Marušič in Ivan Lotrič,
interpreta Branko Jordan in Ajda Smrekar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Urban Gruden,
režiser Alen Jelen,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

21:50
Poigra
22:00
Poročila

Poslušamo zadnjo ploščo ameriškega skladatelja mlajše generacije Matta Sargenta. Njegov album Iluminacije prinaša tri istoimenske skladbe, ustvarjene in izvedene ob pomoči skupnega programskega, glasbenega jezika. Sargent ni le skladatelj in kitarist, ampak tudi zvočni inženir, tehnični producent in programer. Od svojega tridesetega leta – torej v zadnjem desetletju svoje ustvarjalne poti – se posveča programiranju različnih glasbenih algoritmov, s katerimi komponira in soustvarja svojo glasbo za solo instrumente, komorne zasedbe in elektroniko. Celoten cikel Iluminacij tako temelji na enovitem skladateljskem izrazu ter na programski opremi, ki v realnem času (torej med samo izvedbo) ustvarja partituro. Opombe v notnem zapisu se glasbenikom prikazujejo na animiranem notnem črtovju ter se postopno izrisujejo in bledijo. Dinamiko v skladbah tako vzpostavlja prav ta zamegljenost, saj motivi in kontrapunktične linije nastajajo postopno in nato izginjajo z novo animacijo.

Avtor: Katarina Radaljac

Ko mesečina razsvetli temno noč, v človeku spodbudi različne občutke, čustva, misli in spomine. V preteklosti je navdihnila veliko pesnikov, da so prežeti z njeno mističnostjo prijeli za pero in pisali. Izbrali smo pesmi Aloysiusa Bertranda, Théophila Gautierja, Paula Verlaina, Johanna Wolfganga Goetheja in Otona Župančiča.

Prevajalci: Boris A. Novak, Mirko Marinčič in Lili Novy,
interpret: Branko Jordan,
režiser: Alen Jelen,
glasbena opremljevalka: Lea Čehovin,
tonski mojster: Matjaž Miklič,
urednika oddaje: Marjan Kovačevič Beltram in Ana Rozman,
leto nastanka: 2016.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 30.01.2024 13:15:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt