Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 2.1.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Prvi dnevi novega leta nas navadno potiskajo v razmisleke o času, minevanju, preteklosti, prihodnosti. Panta rhei, vse teče, so rekli že stari Grki, prav tako pa je naslovila svojo pesem tudi Lili Novy, slovenska pesnica, ki je pisala v slovenščini in nemščini. Rodila se je na božični večer leta 1885, umrla je leta 1958. Pesniti je začela že pri šestih letih, njen talent pa je prepoznal in spodbujal soprog Viktor Novy Wallersberg. Pesem Vse teče bere dramska igralka Saša Mihelčič.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

10:00
Poročila

Klasično obdobje ameriškega simfonizma se je porodilo sredi najhujše gospodarske krize, nekako na začetku Rooseveltovega New Deala, izzvenelo pa s prihodom Kennedyja in prevlado dodekafonije v ameriški klasični glasbi.
Walterja Pistona predstavljamo z njegovima simfonijama št. 2 in št. 6.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Oddajo namenjamo opernim solistom, ki so s svojimi nastopi zaznamovali delovanje Opere SNG Maribor, od poznih petdesetih do devetdesetih let 20. stoletja. Ob stoletnici te ustanove so nekateri najbolj reprezentativni posnetki njenih solistov, zbora in orkestra izšli na dvojnem albumu, ki ga je izdala Založba kakovostnih programov RTV Slovenija.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Oddajo posvečamo pianistu Primožu Lorenzu, ki je umrl na današnji dan leta 2007. Več kot pol stoletja je z bratoma, violinistom Tomažem in violončelistom Matijo nastopal v Triu Lorenz, obenem pa je sodeloval tudi pri snemanju plošč in kaset za domače in tuje radijske in televizijske hiše. Bil je tudi profesor klavirja in komorne igre na ljubljanski Akademiji za glasbo in velik promotor kulturnega življenja v starih jedrih slovenskih mest. Vrsto let je deloval kot predsednik ljubljanskega Društva za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra in nacionalnega projekta Imago Sloveniae. Za svoje glasbene dosežke je prejel več nagrad, med drugimi dve nagradi Prešernovega sklada in red zasluge za narod s srebrnimi žarki.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

Krajinski park Sečoveljske soline nikogar na pusti ravnodušnega, ne glede na letni čas. Pozorni obiskovalec zlahka začuti preplet sedanjosti in preteklosti pri pridobivanju soli ob sočasni skrbi za življenje ptic in rastlinja v tem akvatoriju, zato so te soline naša pomembna naravna in kulturna dediščina in posebnost v Sredozemlju (ponovitev).

Avtor: Ivan Merljak

13:45
Poigra
14:00
Poročila

O ansambelski igri v Slovenskem mladinskem gledališču, o tem, kaj v sebi nosi pisatelj ali pisateljica in drugih razmislekih o gledališču in svetu, je pred mikrofonom oddaje Oder pripovedovala Draga Potočnjak. Vabimo vas k poslušanju 2. dela pogovora z igralko, dramsko pisateljico, pedagoginjo, ki meni, da mora biti umetnost vselej angažirana.

Avtor: Petra Tanko

14:35
Medigra

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

16:05
Medigra

Nizozemska brata pianista Lucas in Arthur Jussen bosta današnja klavirska solista v Poulencovem dvojnem klavirskem koncertu, kjer se kabaret in zabava mešata s klasičnimi toni. Beloruski dirigent Dmitry Matvienko, zmagovalec tekmovanja Malko leta 2021, bo dirigiral tudi zelo priljubljeno baletno glasbo Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva, za uvod pa bo z Danskim nacionalnim simfoničnim orkestrom izvedel Predsednikove plese Johna Adamsa.

Avtor: Polona Kovačič

Katera bo beseda leta 2023? Finalistke so: bralna pismenost, draginja, gentrifikacija, nevihtna celica, nutrija, osebni zdravnik, "štempljanje", ujma, UI (kratica za umetno inteligenco), vojna in beseda zal. Glasovanje poteka do 9. januarja na spletni strani projekta. Gostja je vodja komisije za besedo leta dr. Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik ZRC SAZU.

Avtor: Aleksander Čobec

Potem ko smo se v prejšnjih dveh oddajah prepustili božičnemu duhu evroradijskih posnetkov, se tokrat vzpenjamo v svet bavarskih planin. V njihovem gorskem objemu je še posebno rad počitnikoval Edward Elgar. Alpe so sicer najprej navdihnile njegovo ženo Alice, da je svoje vtise strnila v šest pesmi. Prav te je Elgar leta 1895 uglasbil v svojem ciklu Z bavarskih planin.

Avtor: Tisa Mrhar

Charles Dickens, veliki angleški romanopisec, je s klasično novelo Božična pesem (A Christmas Carol) ustvaril eno svojih najpomembnejših del in enega od božičnih mitov moderne literature. Prvič jo je natisnil leta 1843 in takoj je postala uspešnica.

Božično pesem je za Radio Trsta A prebral Aleš Valič.

Avtor: Alen Jelen

19:17
Poigra

Back to Broadway je 26-ti studijski album Barbre Streisand, izdala ga je leta 1993. Gre pa za drugo zbirko songov, ki jih je izbrala v zakladnici broadwayskih muzikalov. Ker gre za izbor songov in za Barbro Streisand, je bilo albumu usojeno postati uspešen. Najprej bomo slišali skladbo Nekega čarobnega večera iz muzikala South Pacific in pa skladbo Vsi pravijo: Nikar iz muzikala Anyone can Whistle.

Avtor: Aleksander Golja

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

Švedski pesnik Tomas Tranströmer (1931–2015) je štiri leta pred smrtjo, leta 2011, prejel Nobelovo nagrado za književnost, pa tudi danes velja za klasika sodobne evropske poezije. Najbrž nobeno drugo ime sodobnega pesnika ni tako čist sinonim za preprost in lep, a hkrati kompleksen in humanističen pesniški izraz. Njegov po obsegu natančno pretehtan in po umetniški teži silovit opus z enakim navdušenjem prebirajo po vsem svetu.

Avtor oddaje Aleš Šteger,
Prevajalki Maja Caserman in Mita Gustinčič Pahor,
interpret Branko Jordan,
bralka Lucija Grm,
režiser Alen Jelen,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Nejc Zupančič,
urednika oddaje Vlado Motnikar in Gregor Podlogar,
leto nastanka 2012.

Avtor: Ars

21:35
Poigra
22:00
Poročila

Poslušamo dve plošči, novi izdaji dveh zasedb s severa Evrope, ki ju povezuje sodelovanje norveške skladateljice in vokalistke Maje Ratkje. Poslušali bomo njen projekt Rökkur, ki ga je ustvarila z islandskim ansamblom Nordic Affect in sodelovanje z norveškim improvizacijskim triom Erlenda Apnesetha.

Avtor: Primož Trdan

Esad Babačić je marsikaj, predvsem pa je pesnik, esejist in pisatelj, pa tudi panker, urednik in igralec ulične košarke. V Literarnem nokturnu se predstavlja kot pesnik kratkih in še krajših pesmi, včasih neposrednih, včasih elegičnih.

Avtor literarnega dela Esad Babačić,
režiserka Ana Krauthaker,
interpret Gregor Čušin,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje Marko Golja.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 02.01.2024 08:10:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt