Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 28.1.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Francoski pesnik, dramatik in romanopisec Charles Juliet je za svoje delo prejel Goncourtovo nagrado za poezijo, veliko nagrado Francoske akademije ter leta 2017 naslov komandanta francoskega Reda umetnosti in književnosti. V svojih meditativnih pesmih raziskuje razgaljeno bistvo bitja, jedro življenja, vanje lovi tisto neulovljivo občutje, ki nelagodje biti, životarjenje v nesprejemanju sebe, drugih in sveta pretvarja v živo življenje, ljubezen. O temi in možnosti luči v najširšem pomenu besede govori tudi njegova pesem Težka tesnoba.

Prevajalka Živa Čebulj,
interpret Urban Kuntarič.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Dialoga med vlado in verskimi skupnostmi trenutno ni, ugotavljajo verske skupnosti in ministrstvo za kulturo. Državni sekretar na ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan napoveduje, da bo vlada dialog z verskimi skupnostmi premaknila z mrtve točke z ustanovitvijo sveta za dialog z verskimi skupnostmi v dveh do treh mesecih; obstoječa služba za kulturne raznolikosti in človekove pravice na ministrstvu za kulturo pa bo svoje delo razširila tudi na področje verske svobode.

Avtor: Nataša Lang

Praznik prvič omenjajo v 7. stoletju v Rimu, kamor se je razširil iz Galije, tja pa iz Grčije. Do 4. stoletja je že obstajal v vzhodnih cerkvah, v 7. stoletju pa dosegel Anglijo in za časa sv. Bede pridobil značilni ritual - procesijo ob svečah. Po rimskih cerkvah pa so se ob snemanju zgoščenke z deli Jacoba Arcadelta, Giovannija Pierluigija da Palestrine, Andreasa de Silve ter gregorijanskim koralom ritualno sprehodili tudi pevci skupine Musica contexta in v procesiji poustvarili zborovsko glasbo a-capella ali s spremljavo srednjeveških instrumentov.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnije svetega Kozme in Damijana Krka na četrto nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodellujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Dejan Pavlin.

Avtor: Martin Perčič

11:00
Poročila

14. januarja je v dvorani Berlinske filharmonije potekal koncert Simfoničnega orkestra Berlinskega radia in violončelistke Julie Hagen. Koncert je vodil dirigent Andrés Orozco-Estrada, na sporedu koncerta pa so bili Koncert za violončelo št. 2 v h-molu, op. 104 Antonína Dvořáka ter simfonična pesnitev Don Juan, op. 20 in Suita iz opere Kavalir z rožo, op. 59 Richarda Straussa.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

14:00
Poročila

Kraljev nagovor je zelo sproščeno smešenje oblastnika, ki mu je avtor dal ime KRALJ ALEKSANDER I. VELIKI, v didaskalijah pa pravi: "Njegovi govori se vedno začnejo z različnim mijavkanjem, predenjem in drugimi mačjimi zvoki, ki preidejo v človeški govor... Tako poslušalec ve, da gre pravzaprav za mačko in da je vse, kar sliši, prevod, original je pa samo podlaga."
Kako je mačje razmišljanje podobno nekaterim oblastnikom v Kraljevem nagovoru torej, ki ga On in Ona poslušata po radiu.

Igralci Gaja Filač, Urban Kuntarič, Matej Puc, Blaž Šef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
režiser Klemen Markovčič,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

14:20
Poigra

Moniuszka, Riccija, Perosija, Anfossija, Verdija, Vivaldija, Salierija, Gomesa, Berlioza, Puccinija, Straussa ml. in Masseneta.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Predvajamo posnetek koncerta Simfoničnega orkestra iz San Francisca, ki je pod vodstvom Gustava Dudamela 21. aprila 2022 v simfonični dvorani Louise Davies v San Franciscu izvedel Mozartov poklon svojemu drugemu najljubšemu mestu - Simfonijo št. 38 v D-duru, K. 504 ‘Praško’ in enega največjih glasbenih univerzumov Gustava Mahlerja - Simfonijo št. 5 v cis-molu.

Avtor: Mihael Kozjek

V zadnjih dneh tega meseca obeležujemo edinosti kristjanov. Dialog med kristjani je zelo pomemben. Kaj simbolizira ta teden v letu in čemu nas spodbuja? Kako iskati med kristjani stečišča, ki povezujejo? Kaj nas bogati in kaj vse smo in bomo še naredili v tej smeri? O tem z upokojenim beograjskim nadškofom Stanislavom Hočevarjem.

Avtor: Matjaž Vidmar

Aavstrijski organist Johannes Zeinler je orgle študiral pri Pieru Damianu Perettiju in Klausu Kuchlingu, klavir pri Christiane Karajevi, cerkveno glasbo pa je končal na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Izpopolnjeval se je v Toulousu, kjer se je posvečal predvsem francoskemu repertoarju, zgodnejšo glasbo za glasbila s tipkami pa je raziskoval na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Hamburgu. Leta 2015 je zmagal na znamenitem mednarodnem orgelskem tekmovanju v mestu St. Albans v Veliki Britaniji, tri leta pozneje je osvojil še veliko nagrado na orgelskem tekmovanju v francoskem Chartresu. Kot eden najuspešnejših organistov svoje generacije veliko nastopa v domovini in po svetu in je v zadnjih letih tudi reden gost uglednih glasbenih festivalov.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Mike Tomkies (1928-2016) je bil britanski novinar, pisatelj, filmar in predan naravoslovec. Štirideset let je bival v najbolj neobljudenih predelih Kanade, Škotske in Španije. V samotni, od civilizacije kolikor mogoče oddaljeni koči ob bregu jezera Loch Shiel (28 km dolgem in 120 m globokem), je preživel več kot deset let in napisal sevet knjig samo o Škotskem višavju ter njegovi flori in favni. Knjga Poslednji neobljudeni kraj je prvič izšla leta 1984 in je vse odtlej uspešnica.

Prevod Miriam Drev,
interpretacija Matej Puc,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
ton in montaža Sonja Strenar,
režija Klemen Markovčič.
Posneto 2024.
Redakcija Staša Grahek.

Avtor: Ars

19:55
Poigra

Portretna oddaja o ustvarjalnosti skladatelja in zvokovnega umetnika Bora Turela ob 70-obletnici rojstva.

Vabimo vas na zvočno potovanje v svet elektroakustične glasbe, skladb za (ne)preparirani klavir ter radiofonskih glasbenih del skladatelja in zvokovnega umetnika Bora Turela, enega izmed pionirjev slovenske elektroakustične in eksperimentalne glasbe in prejemnika nagrade Prešernovega sklada leta 2008. Turelova kompozicijska govorica je razpeta med intuitivnim in improvizacijskim na eni in strogo strukturiranim na drugi strani, v delih za instrumente in elektroakustični posnetek pa raziskuje in vzpostavlja zvočna razmerja med solisti in posnetki instrumentiranih zvokov, v radiofonskih in arsakustičnih delih pa ustvarja inventivne povezave med radiofonskimi in naravnimi zvočnimi elementi. V različnih obdobjih je ustvaril skladbe za solistične in skupinske instrumente ter elektroakustični posnetek, zvočne pokrajine ter radiofonska in arsakustična dela. Skladatelj Bor Turel bo v oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, podrobneje govoril o svojem ustvarjanju in postopkih nastajanja in snemanja elektroakustičnih del, razvoju elektroakustične glasbe pri nas in svojih ustvarjalnih projektih.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

31. januarja mineva osemdeset let odkar je v Parizu umrl Jean Giraudoux, eden najpomembnejših francoskih dramatikov med obema vojnama. Bil pa je tudi romanopisec, esejist in diplomat. Med njegovimi najbolj poznanimi dramskimi besedili so: Trojanske vojne ne bo, Norica iz Chaillota in Amfitrion 38. Odlomek te drame v prevodu Radojke Vrančič je slišati tudi oddaji, ki jo je leta 1982 pripravila Tanja Viher. Interpretirala sta ga dramska igralca Marinka Štern in nedavno preminuli Jurij Souček, brala je Menči Klančar, režija Elza Rituper.

Avtor: Ars

Ciril Veronek je študiral violino v razredu Karla Rupla na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Skoraj vso svojo profesionalno kariero je posvetil pedagoškemu delu in bil mentor številnim izvrstnim slovenskim violinistom. Med letoma 1955 in 1958 pa je deloval tudi kot koncertni mojster Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Avtor: Tina Ogrin

Ti, tako dober prinaša izbor liričnih biserov iz Senegačnikovih Mističnih pejsažev. Slednje bi najlažje opredelili za globoke lirične uvide ali verbalno drobne, vsebinsko pa brezmejne meditacije o naravi našega tukaj in zdaj. Skrivnost našega bivanja, tista nedoumljiva resnica, ki jo zaslutimo zgolj v redkih trenutkih največje bivanjske odprtosti in ranljivosti, je nekaj, kar nas brezmejno presega, zato ni nič nenavadnega, če se njeno zasledovanje dogaja na samem robu jezika in še bolj – v tišini, ki veje iz njega.

Režiser: Klemen Markovčič,
interpret: Urban Kuntarič
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
urednica oddaje: Tina Kozin,
produkcija 2024.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 28.01.2024 11:05:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt