Radijska igra

John Gabriel Borkman

Posledice zavračanj odgovornosti za svoja pohlepna dejanja

Zora Plešnar, Na ulici II1
Zora Plešnar: Na ulici, 1978
foto: Marko Tušek, © UGM

V igri, sicer priredbi istoimenske drame norveškega dramatika Henrika Ibsena iz leta 1869, bančni direktor, egocentrični stremuh zavrača odgovornost za svoja pohlepna dejanja, s čimer pa posredno razbije tudi svojo družino.

Avtor Henrik Ibsen
Prevajalka Mojca Kranjc
Avtorja priredbe Mateja Koležnik in Rok Andres
Režiser Alen Jelen
Dramaturginja Vilma Štritof
Tonski mojster Matjaž Miklič
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina
Pianist Klemen Golner

John Gabriel Borkman Igor Samobor
Gunhild Borkman Nataša Barbara Gračner
Ella Rentheim Saša Pavček
Erhart Klemen Janežič
Fanny Wilton Pia Zemljič
Wilhelm Foldal Pavle Ravnohrib
Sobarica Maša Grošelj
Frida Sara Gorše

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2015

 

 

Zora Plešnar (r. 1925): Na ulici, 1978
Foto Marko Tušek, © Umetnostna galerija Maribor
Zora Plešnar se je s fotografijo začela ukvarjati v svojih zrelih letih, ko se pridružila mariborskemu Fotoklubu. V okolju odličnih fotografov se je naučila tehničnih plati fotografiranja in kmalu tudi dokazala, da premore suveren avtorski izraz. Njena fotografije se deli na krajinsko in na portretno fotografijo. Vrh njene portretne fotografije predstavlja cikel Otroštvo, ki je nastajal skozi dve desetletji. Večina otroških portretov je nastala v domačem okolju, tukaj pa je v objektiv ujela otroka, ki sredi pisane množice na ulici v Beogradu, resno in nekoliko zadržano zre naravnost v gledalca.  (tekst: Andreja Borin)

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Umetnostne galerije Maribor.

Umetnostna galerija Maribor je eden osrednjih muzejev za moderno in sodobno umetnost v Sloveniji z zbirko več kot 7.000 umetniških del slovenskih avtorjev od konca 19. stoletja do danes. Slikarstvu, kiparstvu in grafiki se pridružujejo fotografska dela, video umetnost, večmedijske instalacije in interaktivni projekti. V UGM lahko ob največjih imenih slovenske vizualne umetnosti zadnjih sto let sledite vplivnemu dogajanju na mednarodni umetniški sceni, prepoznavate mlade vzhajajoče zvezde sodobne umetnosti in raziskujete aktualne teme vizualne umetnosti. UGM s svojo zbirko ter programom, ki letno zajema okoli 20 raznolikih razstav − od retrospektivnih pregledov slovenskih avtorjev, do mednarodnih festivalov sodobne umetnosti ter arhitekturnih in oblikovalskih razstav − pomembno sooblikuje dogajanje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Razvejan izobraževalni program v galeriji povezuje različne generacije, narodnostne skupnosti ter izobraževalne institucije. UGM je prostor za vsakogar!