Radijska igra

Ivan Mrak: Prokurator Poncij Pilat

Jože Valentič (1953-2020)

Jože-Valentič-2
Jože Valentič (1953-2020)
foto: RTV Slovenija, S. Seršen

Še pred dobrim mesecem je Jože Valentič režiral eno izmed iger, ki jih je nameraval končati pred in še po upokojitvi - nihče ni slutil, da bo to njegovo zadnje delo - Prokurator Poncij Pilat po besedilu Ivana Mraka. Premiera se umešča v kratek spominski ciklus njegovih režij in s svojim mračnim vzdušjem nepovratnega skoraj preroško zaokroža bogat in raznovrsten opus, prepleten tudi z veliko humorja in vselej ustvarjen z mislijo na radijskega poslušalca.
Njegova ustvarjalna angažiranost je bila stalna in zanesljiva, velikokrat v presežkih presenetljiva, v izrazu polnokrvna in – kadar gre za možnost izbiranja - dobrovoljno humorna. S posebnim občutkom za najustreznejšo igralsko zasedbo in še posebej za odkrivanje radijsko perspektivnih mladih igralcev je Jože Valentič soustvarjal igrani program z  zvočnimi upodobitvami žanrsko raznolikih besedil – od komedije, če omenimo samo Tretji dan po besedilu Petra Semoliča, pa do socialne drame kot je mednarodno odmevna igra po besedilu Boštjana Tadla  Družinski človek. Slednja s temperamentno režijsko upodobitvijo odslikava ritem časa in razpad vrednot z njegovimi posledicami na najintimnejši ravni.
Za osebni repertoar Jožeta Valentiča pa so še posebej značilna temeljna dela domačih avtorjev, med njimi na poudarjenem mestu drame vrhniškega rojaka Cankarja, saj ga je pri izboru vodilo prepričanje, da je treba o današnjem času tudi v umetniških zvrsteh spregovoriti s samozavestjo slovenskega  ustvarjalca in njegovega pogleda na svet.
Pristni skromnosti pa bi najbrž bilo skoraj odveč naštevati visoke uvrstitve na mednarodnih radijskih festivalih, a dejstva to potrjujejo - že od leta 1988 naprej.
S svojo umirjenostjo in osredotočenostjo na ustvarjanje je Jože Valentič vsakodnevno prispeval tudi k dobremu razpoloženju in znal vedno sprejeti in podpreti nove sodelavce.
Njegove radijske mojstrovine bodo ostale za vedno v nacionalnem arhivu in na razpolago poslušalcem, za odličnega sodelavca in sočutnega tovariša pa nadomestila ni.

Prirejevalec in režiser Jože Valentič
Dramaturginja Vilma Štritof
Tonski mojster Urban Gruden
Glasbeni oblikovalec Luka Hočevar

Poncij Pilat Branko Jordan
Claudia Procula Pia Zemljič
Natanael Voranc Boh
Vratar Uroš Maček

Traja 17'13''
Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija v juniju 2020.