Aktualno

Pomoč socialno ogroženim kulturnim delavkam in delavcem v času epidemije koronavirusa

Zbiranje sredstev pri humanitarni organizaciji Rdeči križ.

rdeci-kriz-logo
Rdeči križ
foto: Rdeči križ

Epidemija koronavirusa je z ohromitvijo javnega življenja ter zastojem gospodarstva delavke in delavce na področju kulture zelo prizadela. Mnogi so čez noč ostali brez dela, številni brez sredstev za najbolj osnovno preživetje. Stanje na področju kulture je še posebej negotovo, saj je samozaposlenost v kulturnih dejavnostih pogostejša kot na drugih področjih, zaslužki pa so za mnoge skromni tudi v najboljših časih. Več kot četrtina samozaposlenih v kulturi v Sloveniji živi pod pragom revščine. Mnoge delavke in delavci na področju kulture so zato brez prihrankov. V zelo težki situaciji so zlasti starši samohranilci in družine, v katerih nobeden od staršev ne prejema redne plače.

Na družbenem omrežju Facebook se je zato zasebna skupina POMOČ SAMOZAPOSLENIM V KULTURI V ČASU KOVID19, ki vključuje skoraj 1.500 članov, odločila da v pomoč socialno ogroženim kulturnim delavkam in delavcem v času epidemije koronavirusa, ustanovi sklad za zbiranje sredstev pri humanitarni organizaciji Rdeči križ.

Poziv velja solidarnosti znotraj polja kulture in vsem sodržavljanom, ki imajo kulturo radi. Sredstva lahko nakažete na spodaj navedeni humanitarni račun Rdečega križa. Pomagate lahko tudi s širjenjem tega apela. Posredujte ga tistim, ki potrebujejo pomoč, kot tudi tistim, ki lahko pomagajo.

Vse donacije bodo v celoti (100%) izplačane posameznikom za namen, za katerega so bile zbrane. Zato da se zagotovi neposredna in transparentna pomoč, brez obdavčitve, bo pomoč ljudem ponujena v obliki plačila položnic za osnovne življenjske stroške (stanovanjski stroški, ogrevanje, vrtec, zdravstveno zavarovanje, zdravila, zdravniški pripomočki in podobno).

Donacije finančnih sredstev lahko nakažete na humanitarni račun RKS-OZ Ljubljana:

Rdeči križ Slovenije – Območno združenje Ljubljana, Tržaška cesta 132, SI-1000 Ljubljana
DELAVSKA HRANILNICA D. D.
IBAN: SI56 61000 11 22 33 44 82
SKLIC ALI REFERENCA: SI00/16-03-2020

Več informacij najdete na spletni strani Rdeča križa.