Neposredni prenos

Dirigentka Nil Venditti in pianist Urban Stanič z Orkestrom Slovenske filharmonije

Petek ob 19.30 - 7. koncert za Oranžni abonma

60004526_10156943449135837_681240228995792896_o
Urban Stanič. Nil Venditti in Orkester Slovenske filharmonije
foto: FB, Slovenska filharmonija

Orkester Slovenske filharmonije
Nil Venditti, dirigentka
Urban Stanič, klavir

Matija Bravničar: Divertissement za klavir in godalni orkester
Lucijan Marija Škerjanc: Concertino za klavir in godalni orkester
Sergej Rahmaninov: Simfonija št. 1 v d-molu, op. 13

Mediji Nil Venditti pogosto omenjajo kot najmlajšo uveljavljeno italijansko dirigentko, turški pianist in skladatelj Fazil Say pa je o njej dejal: »Stavim, da bo postala ena najboljših dirigentk tega stoletja! V trenutku lahko opazimo njeno nadarjenost.« Po študiju violončela na konservatoriju v Perugi se je začela izpopolnjevati iz dirigiranja na konservatoriju v L’Aquili, trenutno pa je študentka podiplomskega študija dirigiranja na Visoki šoli za umetnost v Zürichu v razredu Johannesa Schlaeflija.
Večer se bo začel s slovensko glasbo za klavir in orkester: simfonično sliko za klavir in godala Divertissement enega naših prvih simfonikov Matije Bravničarja in s Concertinom za klavir in orkester, ki je všečno, barvno in razpoloženjsko pestro postromantično delo ene najpomembnejših osebnosti slovenske glasbe 20. stoletja, Lucijana Marije Škerjanca. V solistični vlogi se bo predstavil pianist Urban Stanič, ki se ponaša ne le z drugim mestom na tekmovanju za Evrovizijskega mladega glasbenika (2014), Škerjančevo nagrado (2015) in zmago na tekmovanju Yamaha Slovenija (2017), temveč tudi z zmagami na državnih tekmovanjih v šahu, matematiki in logiki.
V drugem delu večera pa nas čaka Prva simfonija Sergeja Rahmaninova –redko izvajano delo, ki je doživelo izrazito slabo krstno izvedbo, kljub temu da jo je vodil Aleksander Glazunov. Mladi Rahmaninov se je zato komponiranja ponovno lotil šele po treh letih, njegova nadaljnja dela pa so odpravila slab okus prvega poraza in skladatelju prinesla svetovno slavo.