Rezultati 27. natečaja za najboljšo kratko zgodbo 2018

Strokovna žirija je izbrala pet zgodb za odkup, tri pa je nagradila

Strokovna žirija v sestavi  Marjeta Drobnič, Veronika Simoniti in Marjan Kovačevič Beltram je prebrala  259 zgodb, ki so prispele na razpis Tretjega programa – programa Ars za najboljšo kratko zgodbo in ki so ustrezale razpisnim pogojem. Izbrala je pet zgodb za odkup, tri pa je nagradila:

 

  1. nagrada:

Srečanja (šifra: osredotocenost)

  1. nagrada:

Oči Katice Glavač (brez šifre)

  1. nagrada:

Kairós (šifra: Simpozij)

 

Za odkup je žirija izbrala naslednje zgodbe:

  • Ko pride piskač iz Hamelina (šifra: Orient express),
  • Kam le? (šifra: pa še kako),
  • Kradljivec (šifra: Žižek),
  • Mi poveš? (šifra: Zapečar) in
  • Včasih tko, … sedem (šifra: Moira).*

 

V svoji obrazložitvi je žirija zapisala naslednje:

Kljub nekoliko manjšemu številu prispelih zgodb glede na prejšnja leta je bilo na letošnjem Arsovem natečaju kar nekaj izstopajočih zgodb. Žirija je v ožji izbor zajela zgodbe, ki polno utripajo, imajo živ karakter in so tako vsebinsko kot oblikovno čim izvirnejše, ki nas spretno potegnejo v dogajanje in zadenejo ali pa od nas kljub navidezni pripovedni distanci zahtevajo globlji razmislek. Tematsko segajo od antike do današnjih časov, zaznamujejo jih nepričakovana srečanja s drugačnim in tujim, spraševanje o eksistenci, skrajnosti novodobnega življenja in takšen ali drugačen boj s preživetjem, raznolike pa so tudi po svoji formi.

Na natečaj je prispelo skupaj 268 kratkih zgodb, od teh je 259 ustrezalo razpisnim pogojem, 9 pa jih je žirija zavrnila. Avtorje nagrajenih in odkupljenih zgodb prosimo, da nam svoje avtorstvo čim prej, najkasneje pa do sobote 14. julija potrdijo s petim izvodom zgodbe, temu pa priložijo svoje podatke in elektronski naslov. Avtorji zgodb bodo razglašeni v petek, 24. avgusta na Radijskih nočeh v Stari Ljubljani, prvonagrajeno zgodbo pa bo v neposrednem prenosu interpretiral dramski igralec.

Vse izbrane zgodbe bodo na sporedu v jesenskih mesecih v oddaji Literarni nokturno na Tretjem in Prvem programu Radia Slovenija.

______________________________________

*Pri pripravi sporočila za javnost je komisija med izbranimi zgodbami za odkup pomotoma izpustila zgodbo Včasih tko, … sedem (šifra: Moira). Za to se avtorju ali avtorici iskreno opravičujemo.