Nagrada za življenjsko delo umetnostnemu kritiku Lojzetu Smasku

Nagrada Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je bila podeljena na zaključni slovesnosti 48. Tedna slovenske drame v Kranju. 

Lojze Smasek

Teatrološki stroki, gledališkim ustvarjalcem in nekdanjim bralcem kulturnih strani – zlasti dnevnika Večer, za katerega je Lojze Smasek 40 let kontinuirano in sistematično spremljal gledališko in radijsko produkcijo, je njegov kritiški opus v celoti ali fragmentarno znan. V Uredništvu igranega programa Radia Slovenija pa kot producenti izvirnih zvočnih uprizoritev – radijskih iger še posebej cenimo njegovo delo na tem področju. Nepristransko, strokovno utemeljeno, spodbudno in za zvočni medij izjemno tankočutno pisanje je generacijam umetniških sodelavcev ponujalo varen prostor avtorefleksije in objektivno zrcalo enega od –a edinega stalnega recenzenta. S svojim zgodnjim širjenjem svojega kritiškega pisanja z gledališča na film, televizijo in predvsem na radio je Lojze Smasek tudi pionir med kritiki produkcije elektronskih medijev, s svojo široko razgledanostjo na tem področju izjemno pronicljiv v zaznavanju in opredeljevanju konteksta novih umetniških praks in estetik, z uravnoteženo mero pozoren tako na družbeno in intimno v zvočni uprizoritvi.

Dragocen vzajemni odnos kritika in producenta pa je 15 let od zadnje Smaskove recenzije radijskih iger zaživel v novi obliki – izid izbranih 400 radijskih recenzij v knjigi Post scriptum  /SLOGI. Ljubljana 2017/ je podčrtal vitalnost Smaskovega pisanja – njegove kritike so slogovno in vsebinsko oživele kot samostojne in za branje privlačne mojstrovine,  ki jih velja vrniti k njihovemu izvoru – k zvočnim uprizoritvam, na katere se nanašajo: Uredništvo igranega programa je za leto 2018 uvrstilo v program 56 kritik – v sozvočju z zvočnimi odlomki obravnavanih iger, na katere se nanašajo. V spletu enakih spodbudnih okoliščin pa se je prekinil tudi večletni kritiški molk na področju umetniške radiofonije – od novembra 2017 kritike premierno predvajanih in posebnih radijskih iger znova redno izhajajo.

Nagrada Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za življenjsko delo, poimenovana po Vladimirju Kralju, je bila podeljena na zaključni slovesnosti 48. Tedna slovenske drame v Kranju.