Ansambel Musica secreta

Sopranistki Deborah Roberts in Rebecca Outram ter mezzosopranistka Catherine King so predstavile italijanske madrigale iz 16. stoletja.

Ansambel Musica secreta na 22. Festivalu Radovljica, posvečenem ustvarjalnosti žensk, (foto: Matej Rupel, DSGR, 10. 8. 2004)
foto: Arhiv Društva ljubiteljev stare glasbe Radovljica

Oddaja Ženske v svetu glasbe bo tokrat v znamenju muziciranja britanskega ansambla Musica secreta s posnetki z otvoritvenega koncerta 22. Festivala Radovljica 2004 v radovljiški graščini, ki je bil posvečen ustvarjalnosti žensk. V ansamblu Musica secreta pojejo solistične in komorne pevke, ki nastopajo z  instrumentalnimi spremljevalci. Na koncertu so predstavili različne vidike muziciranja žensk v 16. in 17. stoletju. Poslušali smo ”damski koncert” – glasbo z dvorov v Ferrari in Parmi, ki jo je izvajal takrat slavni ženski ansambel z virtuozno interpretacijo in občutkom za ornamentiranje. Ansambel Musica secreta umetniško vodi sopranistka Deborah Roberts, ki se poveča tudi petju v uglednem ansamblu Tallis Scholars, s katerim je izvedla več kot tisoč koncertov. Kot solistka je nastopila tudi z vrsto najopaznejših britanskih ansamblov za staro glasbo. Največja glasbena ljubezen sopranistke Deborah Roberts sta italijanska renesančna in zgodnjebaročna glasba. Sopranistki Deborah Roberts in Rebecca Outram ter mezzosopranistka Catherine King bodo izvedle izbor najlepših večglasnih madrigalov skladateljev, ki so delovali v 16. stoletju: Luzzasca Luzzaschija, Cipriana de Roreja in Giachesa de Werta. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.