Evroradijski božični dan 2017

Sedem koncertov z vseh koncev Evrope, sedem tistih, ki v migetajoči potrošniški družbi zmorejo še kaj sporočiti. Nedelja, 17. decembra od 11.00 do 22.00.

foto: Slovenske novice

Gospe in gospodje, dobrodošli ob spremljanju Evroradijskega božičnega dneva! Pred nami je sedem koncertov z vseh koncev Evrope, sedem izbranih, sedem tistih, ki v migetajoči potrošniški družbi zmorejo še kaj sporočiti.

 

Podrobnejši razpored na POSEBNI STRANI.

 

Evroradijski božični dan bo odprl koncert z Dunaja z Dunajskima Komornim zborom in Mladinsko zborovsko akademijo. Iz cerkve sv. Ulrika bo donel božični prerez, nekakšen cross over starih in najstarejših božičnih pesmi kot je npr. Praetoriusova Es ist ein Ros entsprungen v najnovejših glasbenih preoblekah. Ob tem pa ne bodo pozabili na mojstra Regerja in Brahmsa.

V danskem koncertu opoldne bodo najprej zvenele prve tri kantate iz Bachovega Božičnega oratorija: z Danskima Vokalnim ansamblom in Simfoničnim orkestrom ter Marcusom Creedom. Drugi del, okoli pol dveh, pa bo v znamenju danskih božičnih pesmi. In kdo bi jih lahko zapel bolje kot Danski dekliški zbor?

 

Drugi snop koncertov se bo začel ob štirih popoldne, takrat bo z vami glasbeni urednik Marko Šetinc. V imenu Estonskega radia bomo slišali zanimivo zvočno mešanico: harmonikarja Tiita Kallusteja in 100-članski Akademski moški zbor Talinske tehniške univerze. Obljubljata nam glasbo zimskega razpoloženja in božičnega duha: natančneje, estonske božične pesmi v obdelavah estonskih že uveljavljenih in rosno mladih skladateljev.

Bavarski radio nam bo postregel z “nebeškimi baročnimi darovi” v zvoku ‘kraljice kljunaste flavte’ Dorothee Oberlinger in njenega Ansambla 1700, pa tudi nenavadne kombinacije Dmitrija Sinkovskega, ki v sebi združuje dar violinista in kontratenorista. Darovi pa bodo doneli v znamenju najbolj priljubljenih  in virtuoznih Bachovih, Vivaldijevih, Corellijevih in Händlovih koncertov.

 

Tretji snop koncertov, ki se bo začel ob sedmih zvečer, pripravlja glasbeni urednik Dejan Juravić. Hessenski radio bo stavil na Bachove karte: in kaj bi bilo za božič sijajnejše kot zvočni blesk Bachovih uglasbitev psalma Dixit Dominus in hvalnice Magnificat?; še posebno, če ju izvedejo Zbor Le concert d’Astrée ter solisti in člani Simfoničnega orkestra iz Frankfurta pod vodstvom strokovnjakinje za baročno glasbo, Emmanuelle Haïm?

Finski radio nam bo božično razpoloženje severa kot po navadi najprej pričaral z zvonovi cerkve Kallio v središču Helsinkov, z melodijo, ki jo je prav zanje zložil Jean Sibelius. Koncertno nit pa bodo prevzeli umetniki, katerih skupni imenovalec je – zrak. To bodo sopranistka Suvi Väyrynen, organist Jan Lehtola in pihalni kvintet Zagros. Obetajo nam finske kolednice in glasbo finskih in francoskih mojstrov v čisto novih partiturah Harrija Ahmasa.

In, seveda, Evroradijski božični dan ne sme miniti brez jazzovske note: povzel jo bo Madžarski radio, oziroma Kvartet Nikolette Szőke v zimzelenih božičnih standardih.