Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 17.12.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ameriški modernistični pesnik Wallace Stevens (1879–1955) je služboval kot zavarovalniški agent, a je njegova poezija precej filozofska in meditativna. Za njegove pesmi velja, da se v njih imaginarno prepleta z resničnim. To mu je odlično uspelo v ciklu Nedeljsko jutro, iz katerega prvo pesem, ki jo je prevedel Veno Taufer, interpretira Boris Ostan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Evangeličanska duhovnica iz cerkvene občine Gornji Petrovci na Goričkem Jana Kerčmar po 45 letih opravljanja duhovniškega poslanstva ugotavlja, da ji idej in navdiha kljub letom ne primanjkuje. Po vsakem bogoslužju seže v roko vsakemu verniku, odraslemu ali otroku, in ga objame, zato ker – kot pravi – obožuje svojo službo in ima rada ljudi. Tudi če bo kdaj v prihodnosti odložila talar za vedno, bo ostala duhovnica, ker je najpomembnejše tisto, kar človek nosi v srcu.

Avtor: Nataša Lang

»Petje znamenitih O antifon v božični devetdnevnici je obred, globoko zasidran v slovenski katoliški tradiciji ... Kot skladatelja so me nagovarjale z izredno bogato simboliko in mi vzbujale zanimive zvočne predstave,« je v knjižici zgoščenke zapisal avtor. O antifone je namenil zboru in tolkalom, Magnificat oz. Marijino hvalnico, ki se poje med njimi, pa solističnemu sopranu, ta s štirimi nastopi pooseblja vnemo prevzete duše.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnije svetega Vida v Šentvidu nad Ljubljano na tretjo adventno nedeljo neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Ivan Jagodic.

Avtor: Martin Perčič

11:00
Poročila

Posebni Evroradijski božični glasbeni dan na programu Ars letos sestavlja devet tematskih koncertov, izbranih iz obširnejše ponudbe petnajstih. Od 11.15 do poznih večernih ur lahko spremljate koncerte iz Pariza, Stockholma, Helsinkov, Londona, Münchna, Hannovra, Brna, Stuttgarta in Vilne. Na sporedu bodo glasba iz baleta Hrestač Petra Iljiča Čajkovskega in prvega dela Händlovega oratorija Mesija, ki bo zvenel v danes redko slišani Mozartovi orkestraciji, pa filmske božične klasike in priljubljeni božični napevi ter številne druge starejše in sodobnejše mojstrovine iz glasbene zakladnice za adventni in božični čas.

Avtor: Mihael Kozjek

Na božični večer mlada Klara prejme v dar Hrestača, ki se spremeni v princa. Oživijo tudi druge igrače in vsi skupaj končajo v Sladkornem kraljestvu. Tako gre znana "pravljica v obliki baleta", kot je delo naznanilo Mariinsko gledališče v Sankt Peterburgu. Na podlagi znane Hoffmannove pripovedke sta jo priredila koreografa Ivanov in Petipa, medtem ko je danes izjemno priljubljeno glasbo prispeval Peter Iljič Čajkovski. Baletno glasbo Hrestač v Avditoriju Francoskega radia v Parizu izvaja Francoski nacionalni orkester, dirigira Fabien Gabel.

Avtor: Mihael Kozjek

13:00
Poročila

Topli božični zvoki prek Atlantika je naslov koncerta, ki ga v Nemški cerkvi sv. Gertrude v Stockholmu v okviru Evroradijskega božičnega dne prireja Švedski radio. Ta je v goste povabil v Amsterdamu delujoči vokalno-instrumentalni ansambel Música Temprana, ki pod vodstvom Adriána Rodrígueza van der Spoela že vrsto let odkriva navdihujoč glasbeni repertoar kolonialne Latinske Amerike. Na sporedu so uspavanke in božične pesmi iz Peruja, Bolivije, Mehike in Ekvadorja.

Avtor: Marko Šetinc

14:00
Poročila

Člani komornega ansambla Kuhmo v cerkvi Kallio v Helsinkih, ki je že vrsto let tradicionalno prizorišče posebnih koncertov v sklopu evroradijskih božičnih dnevov, izvajajo izbrana instrumentalna glasbena dela oziroma stavke iz skladb Johannesa Brahmsa, Jeana Sibeliusa, Edvarda Griega, Lyyli Wartiovaara-Kallioniemi in Petra Iljiča Čajkovskega. Poustvarjajo božično večerjo leta 1887 pri slavnem in vplivnem violinistu Adolphu Brodskem, ki je k sebi na dom povabil Čajkovskega, Brahmsa in Edvarda Griega z ženo Nino. Razpoloženje je bilo ob prihodu prvih gostov – Brahmsa in Čajkovskega, ki se nista posebej marala – zelo napeto in omehčal ga je šele prihod Griega in njegove žene Nine ... Nastopajo violinistka Minna Pensola, violist Antti Tikkanen in violončelistka Beata Antikainen.

Avtor: Mihael Kozjek

Kafkova juha je naslov izjemno zabavne knjige Angleža Marka Cricka. Prevedel jo je Miha Avanzo. V njej najdemo recepte za jedi, razložene in zapisane v slogih znamenitih pisateljev, pesnikov in dramatikov: Jane Austen, Raymonda Chandlerja in Virginie Woolf. V njihovi pisavi izvemo, kako pripraviti pehtranova jajca, jagnjetino v koprovi omaki in babičin češnjev narastek.

Igralec Urban Kuntarič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Urban Gruden,
režiser Klemen Markovčič,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V dvorani Barbican v Londonu bo zvenel prvi del oratorija Mesija Georga Friedricha Händla, in sicer v danes redko slišani in izvajani orkestraciji Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki je kot mladenič predelal instrumentalni del Händlove partiture za klasicistični orkester poznega 18. stoletja, dodal je namreč rogove, pozavne, flavto in klarinet. Skoraj stoletje in pol (1800-1950) je bila ta Mozartova različica celo pogosteje izvajana od izvirnika, v zadnjih sedmih desetletjih pa je popolnoma zapadla v pozabo. V Londonu jo na koncertu v sklopu Evroradijskega božičnega dne oživljajo člani zbora BBC Singers, orkestra Britten Sinfonia, solisti Hillary Cronin (sopran), Helen Charlston (alt), Laurence Kilsby (tenor), basist Morgan Pearse in dirigentka Sofi Jeannin.

Avtor: Marko Šetinc

Münchenski radijski orkester že tretjič predstavlja Božične filmske klasike, program, v katerem izbrane glasbene teme iz filmskih uspešnic za božični čas zazvenijo na koncertnem odru. Orkester bo vodil angleški dirigent Gavin Sutherland, ki sicer na koncertih s filmsko glasbo že dve desetletji sodeluje z Münchenskim radijskim orkestrom. Tokat so združili moči še z Zborom Bavarskega radia in v Gledališču princa regenta v Münchnu skupaj uzvočujejo koncertno suito Božič v filmih Boba Krogstada, glasbo Jamesa Hornerja iz filma Kako je Grinch ukradel božič ter Miklosa Rozse iz filmov Ben Hur in Kralj kraljev. Na sporedu so tudi priredbe priljubljenih božičnih napevov.

Avtor: Tina Ogrin

Vokalni ansambel Cantus Thuringia in Filharmonični orkester Severnonemškega radia iz Hannovra v Galerijski stavbi dvorca Herrenhausen v Hannovru izvajata odlomke iz kantat in Božičnega oratorija Johanna Sebastiana Bacha in glasbo njegovih sodobnikov Francesca Onofria Manfredinija in Antonia Vivaldija, dirigira Michael Hofstetter.

Avtor: Marko Šetinc

Naš gost je 77-letni doktor Evgen Bavčar, slepi umetnik, pisatelj, konceptualni ustvarjalec in fotograf. Razpet je med svojima dvema domovinama: Francijo in Slovenijo, Parizom in Lokavcem pri Ajdovščini. Z njim se bomo pogovarjali o njegovem doživljanju presežnega, svetega in Božjega.

Avtor: Tone Petelinšek

Francoski pisatelj Sylvain Tesson je svojevrsten popotnik, s kolesom je obkrožil svet, prehodil Himalajo, prejezdil azijske stepe ... in tudi ustalil se je na svoj način: za pol leta se je naselil v samotni koči na bregu Bajkalskega jezera. Vendar pozor, zunaj je –32 stopinj Celzija.

Prevajalka Mojca Schlebinger Brezar,
urednik oddaje Vlado Motnikar,
igralec Urban Kuntarič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojstrica zvoka Sonja Strenar.
Režiser: Klemen Markovčič.

Avtor: Ars

Češki radio letos pri pripravi koncertnega prispevka za Evroradijski božični dan sodeluje z muzejem Vila Löw-Beer v Brnu, kjer bo nastopil tamkajšnji vokalni kvintet Ansambel Frizzante. Program poleg božičnih pesmi domačih in tujih skladateljev spleta tudi sodobnejša glasba čeških glasbenih ustvarjalcev, kot so Ondřej Kyas, Martin Flašar in Jan Valušek. Ansambel Frizzante stremi k odkrivanju pozabljenih skladb in nenavadne povezave med človeškim glasom in glasbenimi instrumenti. Ustanovljen je bil leta 2015 kot ansambel poklicnih pevcev iz vodilnih zborov Brna.

Avtor: Tina Ogrin

Vokalni ansambel Jugozahodnega nemškega radia iz Stuttgarta v Gaisburški cerkvi v Stuttgartu uzvočuje vokalni program, razpet med glasbo Arva Pärta in glasbo, ki jo podpisujejo Evelin Seppar, Maurice Ravel, Claude Debussy, Felix Woyrsch in Heinrich Kaminski. Dirigirala bo na Nizozemskem delujoča latvijska dirigentka Krista Audere, ki je leta 2021 osvojila prvo nagrado na odmevnem Tekmovanju mladih zborovskih dirigentov Erica Ericssona.

Avtor: Tina Ogrin

22:00
Poročila

Mineva 150 let od rojstva angleškega pisatelja, pesnika, kritika in urednika Forda Madoxa Forda. Njegova najpomembnejša dela so roman Dobri vojak in tetralogija Konec parade; po tej je BBC pred dobrim desetletjem posnel televizijsko serijo v petih delih in z njo obudil izjemno zanimanje za tega avtorja.

Prevod odlomkov Nina Grahek Križnar,
interpretacija Brane Grubar,
bralka Lidija Hartman,
glasbena oprema Nina Kodrič,
ton in montaža Sonja Strenar in Miha Jaramaz,
režija Špela Kravogel.
Produkcija 2013.

Avtor: Ars

Litovski a cappella ansambel Vilnius Voices nas bo pod vodstvom Kristine Žaldokaitė in skupaj z ritmično skupino, cerkvenimi orglami in klavirjem v cerkvi svetih Janeza Krstnika in Janeza Evangelista v Vilni popeljal skozi zgodovino gospela s programom starejših in sodobnejših črnskih duhovnih del z naslovom A Gospel Christmas – Joy to the World!.

Avtor: Mihael Kozjek

Denise Levertov se je rodila leta 1923 v Angliji; od leta 1948 pa do smrti 1997 je živela in objavljala v Združenih državah; tam se je uveljavila kot ena izmed vodilnih pesnic ameriškega modernizma, nadaljevalka tradicije pesniške šole Black Mountains. Najbolj prepoznavna lastnost njene poezije je poseben lirizem, povezan tudi z žensko izkušnjo. Kot je o njeni poeziji pred desetletji napisal prevajalec Veno Taufer, verzi Denise Levertov lirično klešejo psihične in fizične detajle človekove vsakdanje izkušnje, ki – kakor v prvem besedilu tokratnega Literarnega nokturna – kot Jakobova lestev raste v pesem. Ali kot krajša petdelna pesnitev Entr'acte zrase iz preprostega bivanja v obredno posvetilo ljubezni.

Izbor in prevod Veno Taufer,
interpretacija Majda Grbac,
glasbena oprema Larisa Vrhunc,
režija Elza Rituper.
Redakcija Staša Grahek.
Leto nastanka 2000.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 17.12.2023 16:55:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt