Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 12.5.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ruski pesnik Andrej Voznesenski se je rodil 12. maja 1933, umrl pa je leta 2010. Prve pesmi je objavil konec petdesetih let in že kmalu razvil svoj značilni slog. Za njegovo poezijo so značilni moderne kategorije in podobe, ekscentrične metafore, kompleksen ritmični sistem in zanimiva zvočna podoba.
Parabolsko balado Andreja Voznesenskega je prevedel Tone Pavček. Leta 2003 jo je za Lirični utrinek interpretiral dramski igralec Vojko Zidar.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Katoliški duhovnik Lawrence G. Lovasik je v svojem delu Skrita moč prijaznosti zapisal: »Človek je lahko ljubezniv, usmiljen in požrtvovalen, vendar ni prijazen.« Kaj vse je prijaznost, kako ohranjati prijazno držo v tem pogosto nič kaj prijaznem svetu, kako uresničevati prijaznost v vsakdanjih odnosih? O teh vprašanjih s katoliškim duhovnikom mag. Markom Rijavcem in Davidom Ahačičem iz založbe Družina.

Avtor: Nataša Lang

Letos je minilo 300 let od skladateljeve smrti. Bil je češkega rodu, a je večino življenja služboval pri salzburškem nadškofu. V Benetke ni nikoli potoval, a se je (tako kot takrat ves svet) zgledoval po Claudiu Monteverdiju. Tako kot on je tudi Biber ustvaril Večernice Blažene Device; tokrat jih boste lahko slišali v izvedbi ansambla Capella Musicale Beata Vergine del Rosario.

Avtor: Polona Gantar

Na sedmo velikonočno nedeljo bomo prenašali sveto mašo iz župnijske cerkve Angelov varuhov v Zalogu. Maševal bo Andrzej Gosek, pel pa župnijski pevski zbor pod vodstvom organista Jerneja Berdena.

Avtor: Ars

11:00
Poročila

10. januarja je bil v Kulturnem centu Lighthouse v Poolu v Angliji izveden koncert Simfoničnega orkestra iz Bournemoutha in pianista Pavla Kolesnikova. Koncert je vodil dirigent Alpesh Chauhan, spored pa so sestavljali Koncertna uvertura Na jugu, op. 50 Edvarda Elgarja, Koncert za klavir in orkester št. 2 v A-duru Franza Liszta in Simfonija št. 2 v D-duru, op. 73 Johannesa Brahmsa.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Peter de Smet je s psevdonimom Hendrik Groen leta 2014 izdal prvi Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼. Knjiga je doživela velik uspeh, leta 2016 je izšlo prvo nadaljevanje, pred dvema letoma pa smo dočakali še Zadnji skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 90 let. Humoreske tega tedna so maja posvečene dogodivščinam in duhovitim razmislekom starostnika, ki tudi na to obdobje v življenju gleda z lahkotnostjo in spravlja v smeh vsakogar, ki stopi v njegov ris. Tokrat boste izvedeli, kako se razvija zgodba o ribah v akvariju, ki jim je zavdal kolač. Tega je Hendrik Groen vrgel vanj, ker je bil zanj presuh. Knjigo Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 83 let in ¼, je prevedla Stana Anželj.

Interpretira: dramski igralec Matej Puc,
glasbena oprema: Nina Kodrič,
zvok in montaža: Urban Gruden,
režija: Špela Kravogel,
urednica oddaje: Tesa Drev Juh,
produkcija leta 2019.

Avtor: Ars

... iz del Porpore, Rossinija, Capue, Donizettija in Verdija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

7. simfonija Sergeja Prokofjeva in 6. simfonija, 'Patetična', Petra Iljiča Čajkovskega sta zapolnili program koncerta, ki je bil 25. junija lani v palači Karla V. Habsburškega v utrdbi Alhambra v Granadi. Na koncertu v sklopu tamkajšnjega Mednarodnega festivala glasbe in plesa je nastopil Filharmonični orkester milanske Scale, vodil pa ga je glasbeni direktor te slovite operne hiše Riccardo Chailly.

Avtor: Mihael Kozjek

Kako oznanjati krščansko držo v praktičnem življenju? O tem v oddaji pripovedujeta dva intelektualca, kristjana, žena in mož: Nina in Zoran Mladenović iz Ljubljane. Nina je univ. dipl. pravnica, podsekretarka na ministrstvu za finance, Zoran pa univ. dipl. ekonomist, svetovalec za analitiko na računskem sodišču Republike Slovenije. Oba sta novorojena kristjana iz obnebja evangelijskih protestantskih cerkva, iskrena in iskriva pričevalca svoje konkretne krščanske drže. Oddajo pripravlja Tone Petelinšek.

Avtor: Tone Petelinšek

Francoski organist in skladatelj Marcel Dupré se je rodil v glasbeni družini leta 1886 v Rouenu. Orgle je študiral na pariškem konservatoriju pri Félixu-Alexandru Guilmantu in njegovem asistentu Louisu Viernu, kompozicijo pa pri Charlesu-Marieju Widorju. Mnogo let pozneje je tudi sam začel poučevati na konservatoriju, kjer je bil profesor orgel in improvizacije 28 let. Kot odličen organist je veliko koncertiral doma in v tujini, v svoji karieri je imel več kot 2000 nastopov.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Ameriški pisatelj, esejist, prevajalec, scenarist in pesnik judovskega rodu Paul Auster se je rodil leta 1947 v Newarku v zvezni državi New Jersey. Na literarno prizorišče je stopil v osemdesetih letih z romanom Newyorška trilogija, nato pa je objavil še vrsto berljivih in vznemirljivih romanov. V svojih poznih literarnih delih se je še bolj zavedal minevanja in smrti. Umetniku se bomo poklonili z oddajo Spomini, pisma in potopisi, in sicer z odlomkom iz njegovega dela Zimski dnevnik; v njem se Auster spominja svojih brazgotin, svojevrstnega življenjskega zemljevida. Nikar ne zamudite.

Prevajalka je Ana Grmek,
režiser Klemen Markovčič,
interpret Blaž Šef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednica oddaje pa Staša Grahek.
Produkcija leta 2024.

Avtor: Ars

19:50
Poigra

Nocojšnji glasbeni portret posvečamo enemu največjih slovenskih violinistov in violinskih pedagogov Igorju Ozimu.

Avtor: Mihael Paš

22:00
Poročila

Zagrizeno sovraštvo do neenakosti, revščine, nesvobode, družbenih krivic in vsakršne tiranije je postalo idejna nit opusa, ki ga je ustvaril Percy Bysshe Shelley. S svojim zagovorom nenasilne vstaje je vplival na Marxa, Tolstoja, Thoreauja in Gandija, njegovo Masko anarhije pa so v 20. stoletju na shodih obujali tudi borci in borke za delavske pravice.

Avtorica oddaje: Tadeja Spruk,
avtor literarnega dela: Percy Bysshe Shelley,
avtorica prevodov: Tadeja Spruk,
režiser: Jože Valentič,
bralka: Lidija Hartman,
interpret: Jure Henigman,
glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
urednica oddaje: Tina Kozin,
produkcija leta 2019.

Avtor: Ars

V današnji oddaji se bomo odpravili čez most Ohaši, ki ga je na svojem delu upodobil sloviti umetnik Utagava Hirošige. Hirošige je bil eden zadnjih velikih mojstrov tradicije ukiyo-e, zvrsti japonske umetnosti, ki jo najdemo na lesorezih in slikah 17., 18. in 19. stoletja, upodobljene teme pa so bili lepotice, igralci gledališča kabuki in sumoborci, zgodovinski prizori, ljudske zgodbe, pokrajine in erotični prizori. Naliv nad mostom Ohaši in Atake je izviren naslov grafike, ki je izšla leta 1857 v umetnikovem najbolj znanem nizu grafik Sto slavnih pogledov na Edo – današnji Tokio. Delo je navdihnilo tudi britanskega skladatelja Geoffreyja Poola, ki je po njem ustvaril skladbo Prečkanje mostu Ohaši.

Avtor: Katja Ogrin

Edgar Allan Poe, sloviti ameriški romantični pesnik in pisatelj 19. stoletja, s svojo poetiko ni vplival le na vrsto poznejših avtoric in avtorjev, temveč je začrtal tudi osnovne poteze več literarnih žanrov. Ko danes govorimo na primer o začetkih fantastične ali detektivske literature, ne moremo spregledati Poeja, prav tako pa se je v svetovni kanon vpisal kot lirik z občutkom za posebno temačnost, za to, kar je Sigmund Freud skoraj stoletje pozneje poimenoval "das Unheimliche". V nocojšnjem Literarnem nokturnu vabljeni k poslušanju petih Poejevih pesmi (Zvezda večernica, Jezero: posvetilo, Navideznost in Sen, ki v snu živi).

Prevajalec je Andrej Arko,
interpret Boris Juh,
režiser Radivoj Podbršček,
tonski mojster pa Jure Culiberg.
Produkcija leta 1999.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 12.05.2024 06:35:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt