Napovedujemo

EBU Rojstni dan umetnosti 2022

Posebni dogodek evroradijske skupine Ars acustica

sonica independences brgs - foto kaja brezočnik
foto: Kaja Brezočnik

Tudi letos se bo 17. januarja odvil Rojstni dan umetnosti, tradicionalen mednaroden radijski dogodek Zveze evropskih radijskih postaj. Dogodek oživlja idejo Roberta Fillioua, ki je 17. januarja leta 1963 izjavil, da se je umetnost rodila na ta dan pred natanko milijon leti. Filliou je umrl leta 1987, čez nekaj let pa se je skupina umetnikov odločila negovati njegovo nenavadno gesto, poziv k praznovanju umetnosti po večni mreži vseh razpoložljivih medijev. Satelitske radijske povezave, telefaks in druga tedaj znana komunikacijska sredstva so se do danes razrastla v gosto medijsko mreženje, ki v novo tehnološko okolje prenaša staro umetniško idejo sodelovanja, opomin na to, da je umetnik del širšega delovanja tako umetniških kot drugih družbenih dejavnikov in akterjev.

Fillioujevo zamisel pretakanja umetnosti v življenje je prevzela tudi Evroradijska skupina radiofonskih umetnikov Ars acustica, ki s praznikom umetnikov slavi tudi zvok in radijsko transmisijo zvoka. Vsaka sodelujoča radijska postaja pripravi svoje 20minutno radiofonsko rojstnodnevno darilo. Evroradio prenose teh zvočnih daril posreduje na dveh kanalih, končno podobo pa vsak radijski program oblikuje z miksanjem zvočnih sledi z dveh kanalov.

Glasbeno darilo programa Ars Radia Slovenija bo povezalo avantgardistično naravo Rojstnega dne umetnosti z aktualno domačo ustvarjalnostjo. Tolkalec in eksperimentalni glasbenik Jaka Berger bo predstavil interpretacije izbora grafičnih partitur znamenite zbirke Razprava (Treatise, 1963–1967) britanskega skladatelja Corneliusa Cardewa. Berger svoje interpretacije teh nenavadnih grafičnih spodbud za glasbeno igro razvija že preko desetletje, po tem ko se je udeležil delavnice Keitha Rowa, dediča glasbenih eksperimentov šestdesetih in zgodnjega izvajalca Cardewa. V procesu iskanja lastnega odziva na ideje Cardewa je Berger sestavil kombinacijo prepariranega bobna, zvočnikov in pretvornikov, ki z bobnom ustvarjajo povratno zvočno zanko, modularnega sistema efektov, strun in drugih objektov, s katerimi si odpira široke zvočne možnosti – od redukcionističnega osredotočanja na mirujoče zvoke do gostih, kompleksnih tekstur. Jaka Berger je svoje izvajanje Cardewa predstavljal na vrsti nastopov ter na dveh ploščah, na prvi 46/3/84/115, izdani leta 2015 in na Breakfast With Cardew, izdani ob koncu lanskega leta.

Prispevek Radia Slovenia se bo v mednarodnem prenosu in na spletnem video prenosu na strani programa Ars začel ob 21:30.