Kratka radijska igra

Kakšno je vreme?

Ohola ostrina zmedenih vladarjev

Jakopičevo sprehajališče
Vekoslav Kramarič: Jakopičevo sprehajališče, 30. leta 20. stoletja
foto: SEM

Enominutna radijska igra razkrije pregovorno zmedenost vladarjev in hkrati njihovo oholo ostrino pri odločanju in zagovarjanju edinega, lastnega prav; tudi takrat, ko se absolutno motijo.

Avtor Stefano Benni
Prevajalec Janko Petrovec
Režiser Klemen Markovčič
Tonska mojstrica Sonja Strenar

Pripovedovalka Janja Majzelj
Majordom Blaž Šef
Vladar Matija Vastl

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2017

 

 

Vekoslav Kramarič: Jakopičevo sprehajališče, 30. leta 20. stoletja, Stekleni negativ 10 x 15 cm
Slovenski etnografski muzej
Posnetek je nastal kot predloga za razglednico, ki jih je Kramarič razmnoževal v manjših nakladah s fotografsko tehniko. Številčno z več kot 400 posnetki precej izstopa Ljubljana, kar je nekako logično, če vemo, da je v njej živel in imel fotografski atelje. Na posnetku je v osrednem planu Jakopičevo sprehajališče, urejeno po Plečnikovih načrtih, zamejujeta pa ga dve ljubljanski znamenitosti – ljubljanski grad in Nebotičnik. Na levi strani je opazna tudi streha Jakopičevega paviljona, ki je bil v času pred 2. svetovno vojno osrednje razstavišče slovenske likovne umetnosti.
Fototeka Slovenskega etnografskega muzeja hrani Zbirko Vekoslava Kramariča, ki je nedvomno ena pomembnejših fotografskih zbirk muzeja. Po ocenah obsega okoli  4000 razglednic in voščilnic ter njim pripadajočih steklenih črno-belih negativov. Kramarič je bil izvrsten pokrajinski fotograf in založnik razglednic, ki je deloval v Ljubljani med letoma 1926 in 1947. Veliko slovenskih krajev  se lahko pohvali z razglednico, ki jo je posnel prav Kramarič. V tridesetih in štiridesetih letih 20. stoletja je fotografiral 446 vasi, trgov in mest, s svojimi posnetki slovenskih krajev pa je bil pomemben kronist časa med obema vojnama.

Likovno opremo spletnega članka so zasnovali kustosi Slovenskega etnografskega muzeja.

Slovenski etnografski muzej (SEM) je nacionalna etnološka muzejska ustanova s slovenskimi in z zunaj evropskimi zbirkami s področij materialne, socialne in duhovne kulture, ki skrbi za njihovo ohranjanje, preučevanje, spoznavanje in razumevanje. Ustanovljen je bil leta 1923 in je muzej o ljudeh, za ljudi, je stičišče med preteklim in sedanjim, med svojo in drugimi kulturami, med naravo in civilizacijo. Je muzej dialoga, odprt za družbo in gostoljuben prostor z bogatim razstavnim in izobraževalnim programom, je kulturno središče in srečevališče. Danes se SEM nahaja v urbanem kulturnem središču Ljubljane – Muzejski ploščadi Metelkova, znanem kot del nekdanje vojašnice na Metelkovi, ki je bilo popolnoma obnovljeno. Prek letnega cikla razstav, publikacij in prireditev sporoča védenja o tradicijski in sodobni kulturi na Slovenskem in v diaspori, o kulturah nekaterih drugih ljudstev sveta, o materialni kulturni dediščini vsakdanjih in prazničnih načinov življenja ter o nesnovni dediščini.