Neposredni prenos

2. koncert za oranžni abonma Orkestra Slovenske filharmonije

»Med velikimi in malimi«

untitled
Enrico Dindo
foto: Slovenska fiharmonija

Orkester Slovenske filharmonije
Philipp von Steinaecker, dirigent
Enrico Dindo, violončelo

Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 1 v C-duru, op. 21
Joseph Haydn: Koncert za violončelo in orkester št. 2 v D-duru, Hob. VIIb/2, op. 101
Franz Schubert: Simfonija št. 9 v C-duru, D. 944, »Velika«

 

Na drugem glasbenem večeru oranžnega abonmaja Orkester Slovenske filharmonije gosti nemškega dirigenta in violončelista Philippa von Steinaeckerja. Ta se po več uspešnih sodelovanjih z Orkestrom Slovenske filharmonije vrača v Ljubljano kot gostujoči dirigent treh abonmajskih koncertov v sezoni 2019/2020.

Steinaecker se v svoji bogati dirigentski karieri še posebno navdušuje nad baročno in klasicistično glasbo. Tokrat bodo pod njegovo taktirko zazvenela dela iz glasbene zakladnice klasicizma in zgodnje romantike.

Na sporedu bo Koncert za violončelo in orkester št. 2 v D-duru, Hob. VIIb/2, op. 101 Josepha Haydna, s katerim se bo predstavil drugi gost tega abonmajskega večera – priznani italijanski violončelist Enrico Dindo, med drugim zmagovalec slovitega mednarodnega Rostropovičevega tekmovanja za violončeliste leta 1997. Poleg tega Dindo deluje tudi kot dirigent in je od leta 2014 naprej šef dirigent Simfoničnega orkestra Hrvaške radiotelevizije v Zagrebu.

V drugem delu koncerta bo zazvenela Simfonija št. 9 v C-duru, D. 944 z naslovom »Velika« Franza Schuberta. Delo je skladateljeva zadnja simfonija, ustvarjal jo je v letih 1825 in 1826, na svoj preboj na koncertni oder pa je zaradi dolžine, kompleksnosti in še nekaterih drugih okoliščin čakala vse do leta 1839.

Na Schubertovo simfonično ustvarjanje je močno vplivala veličina Beethovnovih devetih simfonij. Gnala ga je želja po vélikem simfoničnem delu, postopno je gradil pot k véliki simfoniji in jo s svojo »Véliko« simfonijo v C-duru tudi uresničil.

Uvod v abonmajski večer pa bo posvečen prav Beethovnu, v duhu jubileja – 250. obletnice rojstva in 200. obletnice včlanitve v Filharmonično družbo – bo zazvenela skladateljeva Simfonija št. 1 v C-duru, op. 21.