Neposredni prenos

5. Koncert iz cikla Sozvočje svetov XVIII – Slike z razstave

Nastopil bo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in izvedel dela Domna Gnezde, Huga Wolfa in Franza Schuberta, kot solistka pa bo nastopila violinistka Nadežda Tókareva

Koncertni cikel Sozvočje svetov že osemnajsto sezono povezuje glasbo in predavanja o številnih umetniških smereh. Soustvarjata in prirejata jo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije in Narodna galerija iz Ljubljane. Leto 2018 je bilo za oba akterja ciklusa jubilejno, saj je Narodna galerija praznovala stoletnico obstoja, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije pa petindvajsetletnico, v duhu tega praznovanja pa poteka tudi drugi del aktualne sezone v letu 2019. Tokratni cikel koncertov in predavanj se imenuje Slike z razstave in ponuja skladbe, nastale po motivih umetnin iz sveta likovne umetnosti.

Tokratni koncert se osredišča okoli motiva deklice in smrti. Bogata likovna tradicija motiva teče od renesanse dalje in je svoj drugi vrhunec doživela v poznem devetnajstem stoletju v neoromantičnih in simbolističnih interpretacijah. V glasbi je ta motiv uglasbil tudi Franz Schubert. Najprej v samospevu leta 1817, nato pa še v godalnem kvartetu št. 14, ki je nastajal v zimskih mesecih med letoma 1825 in 1826. V tej skladbi je Schubert izrazil občutja ob bližajoči se smrti, leta 1896 pa je Gustav Mahler skladbo priredil za večji godalni sestav. Konec devetnajstega stoletja je zaznamovala tudi glasba Huga Wolfa. Njegovemu koncertu za violino bomo lahko prisluhnili v interpretaciji violinistke Nadežde Tokareve.