Aktualno

Evroradijski dan jazza

fotka-artbeaters
Artbeaters

Jazzovsko dogajanje v letu 2016 ja zagotovo prijetno popestril 30. april, Mednarodni dan jazza, ki ga je leta 2011 razglasil Unesco. V to svetovno praznovanje se je letos prvič vključila tudi Evropska zveza radijskih postaj, oziroma European Broadcasting Union.

V njeni Jazzovski sekciji smo se namreč odločili, da se tej čudoviti manifestaciji aktivno pridružimo tudi mi. Tako smo organizirali celo vrsto izjemnih koncertov, ki so bili in so še na voljo članicam EBU, da jih po lastni želji predvajajo na svojih programih. Koncerti so potekali v živo iz različnih evropskih mest.

Na Radiu Slovenija, na programu Ars, smo ta zadnji sobotni aprilski večer  živeli z jazzom kar šest ur. Od 18.-ih pa vse do polnoči. Vključevali smo se v neposredne satelitske prenose iz Velike Britanije, Nemčije, Švedske, Finske in Češke Republike.

Ob 21. uri pa je prišla na vrsto tudi Slovenija. Iz radijskega Studia 26, na Tavčarjevi 17 v Ljubljani, smo neposredno prenašali koncert skupine Tadej Tomšič Jazz Institution s pevko Ano Soklič. Seveda pred živo publiko, ki je studio napolnila do zadnjega kotička.

Nastopili so bobnar Žiga Koćar, basist Miha Koren, pianist Gregor Ftičar in vodja zasedbe, saksofonist Tadej Tomšič. Kot posebna gostja se je zasedbi Tadej Tomšič Jazz Institution pridružila vokalna solistka Ana Soklič. Na sporedu so bile originalne slovenske jazzovske skladbe kot tudi nekaj jazzovskih standardov. Med njimi I Say Yeh Yeh, Georgieja Famea, pa Got A Match Chicka Coreae, Zvezde padajo v noč bratov Avsenik, Vzameš me v roke Mojmirja Sepeta , Cat’z Rhumba Tadeja Tomšiča  in Cactus Gregorja Ftičarja. Vse priredbe je prispeval Tadej Tomšič.

Prvi Evroradijski dan jazza je doživel izjemno dober odziv, tako doma, v Sloveniji, kot širom Evrope. Tako smo se odločili, da bo prireditev postala tradicionalna in lahko se že veselimo 30. aprila 2017, ko bomo na Programu Ars spet živeli z jazzom.

Koncerte bomo posredovali po naslednjem razporedu:

Dogodek boste lahko spremljali v živo v spodnjem oknu ali v predvajalniku MMC4D