Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 28.11.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Določeni deli sveta postajajo vse bolj kraji porušenih mest. "Porušeno mesto" je svojo pesem naslovil tudi neznani angleški avtor iz desetega stoletja - kako nenavadno sodobno žal zveni ta že starodavna pesem!

Prevajalec Marjan Strojan,
interpret Gašper Lovrec.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Z Robertom Schumannom se je Clara Wieck srečala, ko ji je bilo devet let, in je že javno nastopala v Leipzigu. In čeprav je bil devet let in pol starejši od Clare, je bila v primerjavi z njim veliko spretnejša pianistka. Zaradi poškodbe prstov je Schumann moral namreč opustiti načrte, da bi svoja dela sam predstavljal javnosti, in začel je postajati odvisen od nje. Mlada Clara, ki je bila na poti, da postane svetovno znana pianistka, je postala izvajalka njegovih del, on pa se je raje posvetil komponiranju. Seveda pa sodelovanje med Claro Wieck in Robertom Schumannom ni bilo le glasbeno – vedno bolj sta bila povezana tudi kot prijatelja, človeka.

Avtor: Polona Gantar

11:00
Poročila

Saksofonistka Maja Lisac Barroso živi in umetniško deluje v Švici. Veliko nastopa kot solistka in v različnih komornih zasedbah, med njimi so Godalni kvartet Basel, Maja Lisac kvartet saksofonov, flamenco ansambel in duo z argentinskim bandoneonistom Marcelom Nisinmanom. Skupaj sta leta 2020 izdala tango ploščo z naslovom Luft - Air.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Francoski skladatelj Jean Baptiste Lully je večino življenja deloval na dvoru francoskega »sončnega kralja« Ludvika XIV, zato velja za mojstra francoskega baročnega sloga. Dvajsetleten je bil sprejet na dvor kot plesalec, kasneje je tam deloval kot skladatelj inštrumentalne glasbe in vodja dvornega orkestra, znanega pod imenom »24 kraljevih violin.« Napisal je več baletov, v katerih je plesal skupaj s kraljem in drugimi dvorjani, velik uspeh je imel tudi s pisanjem glasbe za Molièrove komedije.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

Velika planina je planšarski raj najhitreje dosegljiv iz Ljubljane. Že pogled nanjo vabi, zato je v lepem vremenu na njej nepregledna vrsta pohodnikov in turistov. To res prinaša dobiček, a žal uničuje svetost pastirskega življenja, kar nista že odnesla čas in modernizacij.

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila

Ob 100. obletnici rojstva Milana Butine, slikarja, likovnega teoretika in scenografa je v Slovenskem gledališkem inštitutu na ogled razstava o njegovem scenografskem opusu. V slovenskih gledališčih je ustvarjal v 50-ih in 60-ih letih prejšnjega stoletja, na razstavi iz zbirk Inštituta pa so, poleg makete, njegovih slikarskega stojala, trinožnika in barv, na ogled njegove scenske skice oziroma scenografski osnutki. Ti odražajo tako razvoj avtorjevega likovnega jezika kot razumevanja ploskve in prostora in njunih razmerij. Po razstavi smo se sprehodili s kustosinjo mag. Teo Rogelj. Vabimo vas k poslušanju!

Avtor: Petra Tanko

14:50
Medigra

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Prvi del plošče je poklon Igorju Stravinskemu in njegovi skladbi Pomladno obredje, ki je nastala leta 1913.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Švedski dirigent Herbert Blomstedt je na koncertu 16. novembra gostoval pri Danskem nacionalnem simfoničnem orkestru v Köbenhavnu z dvema nesmrtnima mojstrovinama in sijajnim švicarskim pianistom Francescom Piemontesijem.. Na programu sta bila Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru Ludwiga van Beethovna in Simfonija št. 41 v C-duru, »Jupiter« Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Avtor: Polona Kovačič

Nada Grošelj, doktorica jezikoslovja in prevajalka iz angleščine, latinščine in švedščine v slovenščino ter iz slovenščine v angleščino, je nedavno prejela Jermanovo nagrado za posebej uspele prevode družboslovja in humanistike za prevod monografije Grenko-sladki eros Anne Carson, kanadske pisateljice, esejistke, prevajalke, klasične filologinje in profesorice. Izšla je lani pri založbi LUD Literatura, založba Modern Library pa je uvrstila Grenko sladki eros med sto najboljših neleposlovnih knjig 20. stoletja. Jermanovo nagrado podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev, ki pa je Nadi Grošelj prisodilo že tudi Sovretovo nagrado za prevode Plavta, Ovidija in Oscarja Wildea, pa tudi nagrado Vasje Cerarja za prevod dela November v Mumindolu Tove Jansson. S Tadejo Krečič se pogovarjata o zadregah pri prevajanju, posebej pa o neologizmih.

Avtor: Tadeja Krečič Scholten

V oddaji stopamo v svet latvijske vokalne glasbe. Prepustite se zborovski ustvarjalnosti Peterisa Vasksa, Eriksa Ešenvaldsa, Arthurja Maskatsa in Margerisa Zarnisa v izvedbah Latvijskega radijskega zbora ter Komornega zbora Kamer.

Avtor: Tisa Mrhar

Dr. David Zupančič (1991) se je že zgodaj začel ukvarjati s čuječnostjo, učinkovito metodo za obvladovanje stresa. Za njim sta dve desetletij raziskovanja in prakticiranja te metode, ki mu je, kot boste lahko izvedeli ob poslušanju Odprte knjige, spremenila življenje.

Zupančičeva druga knjiga »Znanost mirnega življenja« je pripoved o iskanju miru, ki temelji na avtorjevih izkušnjah, hkrati pa ima močno znanstveno podlago, saj so nasveti podprti s citiranjem več kot 70 raziskav.

Knjiga je izšla pri Mladinski knjigi. Zvočnico pa najdete na spletni strani ZKP RTV Slovenija.

Bralec: Rok Kunaver
Režiser: Alen Jelen
Tonski mojster: Gašper Loborec
Tajnica režije: Tanja Grmovšek
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Korektorica: Emanuela Montanič Sekulović

Posneto v studiih Radia Slovenija, v oktobru 2023.

Avtor: Alen Jelen

19:21
Poigra

Otvoritveni koncert cikla Tutti Akademije za glasbo

S. Kravos: Ver (krstna izvedba)
A. Vivaldi: Koncert za dve trobenti in godala
F. Schubert: Uvertura v D-duru, D 590, »V italijanskem slogu«
J. Rodrigo: Fantasia para un gentilhombre
L.-E. Larsson: Bog v preobleki – Lirična suita za sopran, bariton, recitatorja, zbor in orkester

Simfonični orkester Akademije za glasbo
Dirigenta: Iztok Kocen in Lara Willewaldt
Samo Novak, kitara
Jernej Maček, trobenta
Dominik Rus, trobenta

Katarina Zorec, sopran
Peter Grdadolnik, bariton
Victor Steineck, recitacija
Priložnostni pevski zbor.

Avtor: Vesna Volk

Umrl je France Vurnik. Bil je pesnik, prevajalec, literarni in gledališki kritik – pa tudi dolgoletni sodelavec našega radia. Rodil se je leta 1933 v Radovljici, v Ljubljani je študiral slovenski in ruski jezik s književnostjo. Po študiju se je za krajši čas zaposlil na Radiu Ljubljana, nato v kulturni redakciji Dnevnika, bil je ravnatelj Slovanske knjižnice in vodja enega od oddelkov v NUK-u; leta 1979 se je vrnil v kulturno redakcijo Radia Ljubljana, od leta 1991 do upokojitve pa je bil direktor Radia Slovenija.
Francetu Vurniku je bila med vsemi vrstami besednega ustvarjanja najbližja poezija. Pisati jo je začel že kot dijak, pozneje je objavljal v revijah in izdal nekaj pesniških zbirk. Literarni večer odpira pogled v njegovo poezijo.


Avtor oddaje France Pibernik,
interpretacija Boris Juh in Tone Gogala,
bralka Eva Janc,
tonska mojstrica Gabrijela Čepič,
režija Jože Valentič.
Redakcija Andrej Arko, Staša Grahek (ponovitev).
Leto nastanka: 1993.

Avtor: Ars

22:00
Poročila

Poslušamo zvočni kompoziciji z nedavno izdanih plošč umetnic Manje Ristić in Robertine Šebjanič. Njun skupni projekt "potopitveno zvočno popotovanje in raziskovanje Jadrana" z naslovom Hidden Adriatic, ki je v začetku meseca izšel pri založbi Kamizdat, ter novo delo Manje Ristić For what we saw would hit like a bolt, ki prinaša nekoliko temačnejšo zvočno pripoved o avtoričinem vživljanju v pokrajino v okolici Harrachstala na severu Avstrije, ki je nekdaj predstavljala "brutalno pregrado med Vzhodom in Zahodom", pas železne zavese, posejan z minskimi polji, danes pa je to območje, ki spada pod visoko zaščiteno evropsko naravno dediščino. .

Avtor: Katarina Radaljac

Mlada dvojezična avtorica Suphil Lee Park, ki se je rodila in odraščala v Južni Koreji, študirala pa v Združenih državah Amerike, je dobitnica nagrade Tomaža Šalamuna za leto 2022. Piše poezijo in druga literarna besedila, pa tudi besedila s področja teorije. Leta 2021 je objavila pesniško zbirko Kompleksni sedanjik, leto pozneje pa še knjižico Tihožitje, za katero je dobila omenjeno nagrado in ki je prevedena v slovenščino – Tihožitje (JSKD, 2023). Njena poezija je igriva in nenavadna, polna pomenskih obratov. Izbrali smo šest pesmi iz nagrajene knjižice.

Prevajalec Jernej Županič,
režiserka Špela Kravogel,
interpretka Tina Resman,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Gregor Podlogar.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 28.11.2023 15:05:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt