Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 6.4.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Za veliki četrtek, ki je začetek velikonočnega tridnevja, smo izbrali pesem Franceta Balantiča z naslovom Judežev obup. Interpretira jo Primož Pirnat.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Ofelijina, Orfejeva in Kleopatrina smrt v glasbenih izrisih Hectorja Berlioza.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

Wilhelm Friedemann Bach je bil najstarejši in po splošnem mnenju najbolj nadarjeni sin Johanna Sebastiana Bacha. Za življenja je slovel kot izreden improvizator, skladatelj in največji orgelski virtuoz v Nemčiji, a je imel zaradi spreminjajočih se socialnih razmer ves čas težave pri zaposlitvi. Drugače kakor večina mlajših sodobnikov je bil manj pripravljen komponirati všečno glasbo po novi modi, in je umrl v revščini.

Avtor: Domen Marinčič

11:00
Poročila

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini in kritični oceni le-teh. Pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Avtor: Ars

12:00
Poročila

V ooddaji bomo predvajamo Beethovnovo Sonato št. 30 v E-duru, op. 109,
Griegove Romantične skladbe v priredbi za kvartet violončel in tudi Ravelov Bolero.

Avtor: Brigita Rovšek

13:00
Poročila

Pred dobrim tednom dni je kot zadnja letošnja mednarodna gostja festival Fabula - Literature sveta obiskala britanska avtorica Bernardine Evaristo, ki jo pri nas poznamo predvsem po romanu Dekle, ženska, druga_i, pa tudi po novoizdanih spominih z naslovom Manifest: nikdar odnehati; obe knjigi je prevedla Katja Zakrajšek. Z Bernardine Evaristo se je ob njenem obisku Ljubljane pogovarjala Petra Meterc.

Avtor: Petra Meterc

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

Metner je bil nemiren in zaskrbljen ob novi življenjski situaciji. V daljšem pismu Rahmaninovu piše, da se je želel "poučiti o situaciji stvari in ljudi v glasbenem svetu ter dal natisniti vse skladbe, ki se niso pojavile v tisku v tujini". Predvideval je tudi, da človek kot je sam, z nastopi v Evropi komajda zasluži za primerno življenje. Vedno bolj konkretno je bilo vprašanje, "ali ne bi raje prišel v Ameriko?" V istem pismu je postavil svoje pogoje za morebiten nastop v ZDA in dodal, da noče igrati na koncertu z Richardom Straussom.

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Danes v oddaji izpostavljamo razstavo Figuralika – Izbrani primeri iz slovenske umetnosti v Cukrarni, na kateri se obiskovalci soočijo z deli 32-ih avtorjev in avtoric v razponu od druge polovice prejšnjega stoletja do danes. Razstava na direkten in metaforičen način pripoveduje o stanju v družbi, v kateri živimo. Na malem odru celjskega gledališča pa bodo drevi primerno uprizorili avtorski projekt Ikigai. Avtorica koncepta in scenarija uprizoritve je Varja Hrvatin. Mlada ekipa ustvarjalcev je pripravila interaktivno igro, s katero raziskuje meje posameznikove svobodne volje v svetu.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Na koncertu cikla Glasbena ulica Glasbene mladine ljubljanske je 16. januarja letos nastopil trobentač Amadej Štrajhar in ob klavirski spremljavi Mateje Hladnik izvedel Koncert za trobento v Es-duru Johanna Nepomuka Hummla in skladbo Rustiques Eugèna Bozzaja.

Avtor: Vesna Volk

V minulih nekaj letih je izšlo kar nekaj monografij o Ivanu Cankarju in njegovi književnosti, tako tudi (pri Slovenski matici) znanstvena monografija z naslovom Ali bereš Cankarja? dr. Vesne Mikolič. Avtorica se je oprla na korpusno metodo in teorijo ključnih besed ter tako opozorila na najbolj očitno in na najbolj skrito: na Cankarjeve besede in njihovo pojavljanje/ponavljanje v različnih kontekstih in v vedno novih besednih zvezah. Več pove dr. Vesna Mikolič v Izšlo je, v pogovoru z Markom Goljo. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

Na prvem koncertu nove sezone cikla Harmonia concertans – Stara glasba na Novem trgu so zazvenele pavane in galiarde za ansambel viol da gamba in lutnjo, ki jih je John Dowland objavil leta 1604 v zbirki s skrivnostnim naslovom Lachrimae ali Sedem solz. Naslov se navezuje na cikel sedmih ekspresivnih pavan, poimenovanih Lachrimae ali Solze, ki jih najdemo na samem začetku zbirke. Vse so zasnovane v isti tonaliteti in v njih se pojavljajo podobni motivi.

Avtor: Domen Marinčič

Avtobiografski roman Evgena Carja je gibko popotovanje po življenju gledališkega in filmskega igralca, ki se prične z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, čigar življenje postane velika avantura po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri čemer pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti – in tudi smrti.

Evgen Car se je rodil 24. maja 1944 v Dobrovniku. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Študij je zaključil leta 1967 v vlogi Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi, diplomiral pa je leta 1974. Leta 1968 je začel nastopati v Drami SNG Maribor, po dvanajstih letih pa se je preselil v Mestno gledališče ljubljansko, kjer je ostal do upokojitve. Odigral je več kot 130 vlog. Leto 1980 je bilo zanj zelo pomembno, saj je prejel nagrado Prešernovega sklada, tu se zgodba z nagradami nikakor ni zaključila, leta 1995 je namreč dobil Dnevnikovo nagrado kot najboljši igralec MGL v sezoni 1994/95, leta 2008 je potem sledila nagrada vesna za najboljšo moško vlogo, ki jo je odigral v filmu Vučko. V obrazložitvi so člani strokovne žirije zapisali, da je vloga upokojenca, ki ga je igral, odigrana z briljantno dovršenostjo in se nas globoko dotakne. Takšno je tudi njegov delo nasploh. Leta 2014 pa ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije nagradilo z odličjem Marija Vera za življenjsko delo. Slovenskemu občinstvu pa se je najbolj približal z monodramo Poredušov Janoš, ki jo je sam napisal in izvajal ter poskrbel tudi za knjižno objavo leta 1998. Bil je tudi nominiran za Grumovo nagrado z dramo Štorklje umirajo. Napisana je bila leta 2008, uprizorjena pa leta 2011 v koprskem gledališču, pod režijsko taktirko Dušana Jovanovića. V madžarščini je napisal še zbirko elegičnih pesmi Szines paraszt (v prostem prevodu Naličeni kmet). Izšla je let 2003 pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.

Carjeva Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi je spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z veseljem, voljo in humorjem.

Zvočnica je nastala v studiih Radia Slovenija. Pripravili so jo interpret Evgen Car, bralec Matej Puc, režiser Alen Jelen, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonska mojstra Rok Fiamengo in Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanić Sekulović. Glasbo za odlomek iz zvočnice je izbrala Darja Hlavka Godina.

Avtor: Alen Jelen

19:15
Poigra

Simfonični orkester RTV Slovenija bo z Zborom Slovenske filharmonije izvedel Debussyjeve Nokturne in Lisztovo Simfonijo Dante. Dirigent Rossen Milanov je za Lisztovo simfonijo izbral ilustracije Božanske komedije Gustava Doréja, ki bodo na projekcijah spremljale izvedbo.

Avtor: Primož Trdan

22:00
Poročila

Besedilo je drugi del Mrakove trilogije o Jezusovem trpljenju, ki jo sestavljata še Človek iz Kariota in Prokurator Poncij Pilat. Kajfa se pri Ponciju Pilatu sprva zavzema za kaznovanje Jezusa s smrtjo, a se mu začnejo zbujati dvomi, potem ko vidi Jezusovo reakcijo na obsodbo. Vse močneje se v njem začne oglašati vest, vodi pa ga nenehno spraševanje o lastnih načelih, etiki in ravnanju, ki jih je Jezus do temeljev zamajal.

Režiserja: Jože Valentič in Alen Jelen
Dramaturginja: Vilma Štritof
Tonski mojster: Urban Gruden
Glasbeni oblikovalec: Luka Hočevar

Poncij Pilat – Branko Jordan
Kajfa – Pavle Ravnohrib
Claudia Procula – Pia Zemljič
Hannan – Aleš Valič
Natanael – Voranc Boh
Centurio – Žan Perko
Glasovi ljudstva – Patrizia Jurinčič Finžgar, Matija Rupel, Kristijan Guček, Gorazd Jakomini, Jure Kopušar

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija junija 2020.

Avtor: Vilma Štritof

22:30
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

V oddaji Glasba 20. stoletja spoznavamo bogastvo glasbenih tokovov, ki so oblikovali glasbeno podobo preteklega stoletja.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 26.04.2023 09:10:10

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt