Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 14.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Glasba Edwarda Elgarja, Josepha Haydna, Edvarda Griega, Emila Adamiča, Richarda Straussa in Antona Schwaba.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Ars

Glasba Mihaila Ivanoviča Glinke: Uvertura k operi Ruslan in Ljudmila in Sekstet v Es-duru za dve violini, violo, violončelo, kontrabas in klavir.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Jana Putrle Srdić se je uveljavila kot pesnica, ki zna bralcu skozi besede jasno naslikati tako realistične kot nadrealistične mestne pokrajine. V zbirki iz leta 2014 z naslovom To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje je svojo poetiko nadgradila in v verzih povezala kulturo, naravo, biotehnologijo in kibernetiko. Leta 2019 je izšla njena zadnja pesniška zbirka Oko očesu vrana, v kateri nadaljuje svoje posthumanistično pesniško raziskovanje. V Liričnem utrinku predstavljamo eno izmed njenih zgodnejših pesmi.

Avtor: Ars

Nokturno Johna Fielda in Koncert za violino in orkester v h-molu Edwarda Elgarja.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Posnetki iz najnovejše jazzovske produkcije, kot tudi zgodovine jazza.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Posvečamo se obdobju po drugi svetovni vojni, torej času, ki simfoniji ni bil nenaklonjen le v Franciji, ampak kar po vsem svetu. Čeprav že davno tega ne več modna ali trendovska oblika zvočne izpovedi, simfonija še vedno privlači vrhunske glasbene ustvarjalce vsega sveta, jim vzbuja najgloblje spoštovanje in občudovanje, vedno pa se pojavljajo presenetljiva, lahko rečemo kar genialna dela te veličastne glasbene oblike.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Enaindvajsetega decembra leta 2012, na dan, ko je bil napovedovan konec sveta, je pesnik, pisatelj, prevajalec in urednik Aleš Šteger od 7.00 do 15.00 sedel v izložbi blagovnice Maxi in pisal knjigo. Pisal jo je še nekaj ur pozneje, ob demonstrantih na Trgu republike, med njimi. In jo napisal. Tako se je začel njegov svetovni umetniški projekt Na kraju zapisano, ki se je letos, enajst let in enajst knjig ter prizorišč pozneje, sklenil. Vse izvedbe projekta so zaživele v skupni monografiji.

Avtor: Tina Kozin

11:45
Intermezzo

Kratka glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

12:00
Poročila

Poslušajte skladbe Camilla Saint-Saënsa, Francisa Poulenca, Slavka Osterca in Ernesta Chaussona.

V Arsovih spominčicah vas vabimo k poslušanju komornih in orkestrskih skladb iz 19. in 20. stoletja. Slovenski solisti, komorne zasedbe in orkester bodo predstavili Introdukcijo / Uvod in Rondo capriccioso za violino in orkester v a-molu, op. 28, Camilla Saint-Saënsa, Sonato za oboo in klavir Francisa Poulenca, Kvintet za pihala Slavka Osterca in Poemo za violino in orkester op. 25 Ernesta Chaussona. Oddajo bomo ponovili v četrtek, 15. junija, ob 5.05.

Avtor: Tjaša Krajnc

13:00
Poročila

Dramski igralec Jurij Souček je z več kot 580 vlogami v radijskih igrah z naskokom največkrat med vsemi slovenskimi igralci nastopal v radijskih igrah, za svoje radijske upodobitve pa prejel tudi več nagrad, zlasti na jugoslovanskih festivalih.

Uporabljeni so bili odlomki radijskih iger – Lov na rep in Medvedek zleze vase Franeta Puntarja in Odločilni dan v mačji zgodovini Matjaža Kmecla, vse v režiji Rosande Sajko, Srebrni konj Marjana Marinca v avtorjevi režiji ter In articulo mortis Janeza Čuka in Janeta Kavčiča v režiji Janeta Kavčiča. Za te vloge je Jurij Souček na jugoslovanskih festivalih na Ohridu prejel posebne nagrade za igro ali pa je igra prejela nagrado kot delo v celoti.

Avtorica portreta in režija: Špela Kravogel
Tonska mojstra: Sonja Strenar, Nejc Zupančič

Produkcija Uredništva igranega programa.
Posneto v studiih Radia Slovenija maja 2013.

Avtor: Klemen Markovčič

Glasbena medigra.

Avtor: Polona Kovačič

14:00
Poročila

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Avtor: Ars

15:00
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

V ljubljanskem parku Tivoli se začenja 12. Festival radikalnih teles Spider, ki bo tudi letos ponudil tehten razmislek o globalnih kulturnih spremembah in poziciji človeka v njih. Medtem pa je Festival performansa, ki bo potekal danes in jutri, umetniška gesta, ki se festivalizaciji sodobnih scenskih umetnosti upira tako z ironizacijo naslova kot z drugačnim pristopom k umetniškemu snovanju. V Cankarjevem domu v Ljubljani pa se je v okviru 9. Mednarodnega filozofskega simpozija Miklavža Ocepka začela 11. mednarodna filozofska konferenca Sorena Kierkegaarda, na kateri sodeluje 30 domačih in tujih udeležencev in udeleženk, ki so na različne načine povezani z njegovo mislijo.

Avtor: Tina Poglajen

Grieg je kot skladatelj doživel priznanje že za časa življenja; o njem je bilo že takrat objavljenih več biografij, eno pomembnejših pa je napisal ameriški pisatelj Henry Finck, ki mu je Grieg leta 1903 pisal glede svojega pristopa k skladanju samospevov: »Ko skladam pesmi«, je zapisal, »mi ni najpomembnejše, da jih uglasbim, ampak predvsem to, da izrazim pesnikove najgloblje namene. Pustim, da se pesem razkrije in da jo okrepim – to je moja naloga.«

Avtor: Polona Gantar

V oddaji tudi nekaj besed o zadnjem koncertu Zlatega abonmaja te sezone, o koncertu Svetovnega zbora mladih in sklepnem koncertu abonmaja Vokalno-instrumentalnega programa Slovenske filharmonije.

Avtor: Alma Kužel

Glasba je umetnost, ki deluje v določenem času. Da jo prav razumemo, potrebuje svoj prostor. Prostor je za poslušanje glasbe pomemben, čas je ne obhoden.

Avtor: Ars

Tragična slika nesmiselnosti vojnih žrtev

Devet ur dolga knjiga v 32 delih govori o življenju pod okrutno fašistično nadvlado v vojnih grozotah prve polovice 20. stoletja na Primorskem. Roman v ospredje postavlja mladega pripovedovalca, ki se po petnajstih letih vrne v rodno vas ob reki Idrijci in se v domačem okolju retrospektivno ozira na zgodnje obdobje otroštva in mladosti – to je prepredeno s spomini na mater in očeta, predvsem pa na brezskrbnost časa pred obema svetovnima vojnama. V romanu se v subtilni, ponotranjeni pripovedi razkriva tudi tragična ljubezenska zgodba sosedove hčere Kadetke in italijanskega karabinjerja, ki se iz ljubezni do izbranke odloči prestopiti k partizanom. V usodnem razpletu intimne zgodbe pisatelj razkriva širšo tragično sliko nesmiselnosti vojnih žrtev, ki svoje življenje podarijo novemu človeku, družbi in ureditvi.

Roman interpretira dramski igralec Aleš Valič.

Pomladni dan je za radio prebral Aleš Valič, ki mu poslušalke in poslušalci lahko pogosto prisluhnejo v radijskih igrah in literarnih oddajah na programu Ars. Igralec in pedagog na ljubljanski AGRFT je o snemanju zvočnice povedal: ''Prvič sem prebral Kosmačev roman Pomladni dan v času, ko sem bil gimnazijec. Napolnil me je z neverjetno močnimi občutki lepote in razgaljenosti vsega človeškega. Ob prvem in ob naslednjih branjih sem vedno doživljal srečo in žalost, pravzaprav neke vrste tesnobo ob vsem intimno poglobljenem pisanju. Že v prvem letniku študija igre sem imel srečo, da sem s kolegom režiserjem posnel študijski film po Kosmačevi noveli Gosenica. V obdobju, ko sem takoj po akademiji delal v tržaškem gledališču, sem Cirila Kosmača spoznal osebno in nekajkrat govoril z njim. Bil je v vseh ozirih izjemen človek. Branje romana Pomladni dan za zvočno knjigo je bila zame čudovita avantura. Domišljijsko potovanje po zgodbi romana človeka oplemeniti. In srčno upam, da bo kaj podobnega čutil tudi poslušalec.''

Nova zvočna knjiga, ki jo predstavljamo v oddaji Odprta knjiga, je nastala na programu Ars v sodelovanju z ZKP RTV Slovenija in ob finančni podpori Javne agencije za knjigo. Zvočnico so poleg režiserke Saške Rakef in interpreta pripravili še tonski mojster Rok Fiamengo, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanič Sekulović, glasbo je izbrala Darja Hlavka Godina.

Urednik oddaje Odprta knjiga je Alen Jelen.

Avtor: Alen Jelen

Pred petimi leti je nekdanji predsednik republike Borut Pahor igralca Borisa Cavazzo odlikoval z zlatim redom za zasluge za izjemen ustvarjalni opus. Dober mesec dni pozneje je nastala oddaja Srce šansona, v kateri smo igralca predstavili tudi kot pevca. Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev pa mu je letos podelilo tudi nagrado Ite Rine za življenjsko delo, in zato bomo znova predvajali oddajo, v kateri se boste lahko naužili njegovih pesmi, ki v nas prebudijo prav vse čute.

Boris Cavazza je v svoji 50-letni igralski karieri dal veliko gledališču, filmu in televiziji. Na srečo si je v rani mladosti premislil in opustil idejo o tem, da bi večno plul po morju in se raje odločil poskusiti odpreti vrata AGRFT-ja! Uspelo mu je. Popolnoma. Še zdaleč pa ni občudovanja vreden samo na odrskih deskah, na televizijskih zaslonih in v vlogi režiserja. Tako imenovani gospod ‘šarmer’ Cavazza je tudi šansonjer. Tak, prav poseben. Samoironičen in nadvse simpatičen.

Avtor: Alma Kužel

Penderecki je bil eden osrednjih skladateljev povojne avantgarde, ki je svoj vpliv razširil čez meje svoje domovine, in z nekompromisno glasbeno držo pomembno prispeval k razvoju umetniške glasbe v dvajsetem stoletju.

Penderecki, rojen leta 1933, je že zelo mlad, z dobrimi petindvajsetimi leti, postal ena izmed vodilnih osebnosti glasbene avantgarde v svoji deželi in se kmalu po tem uveljavil tudi v svetu. Že na začetku svoje ustvarjalne poti je izumil svoj glasbeni jezik, s katerim se je ob uporabi razvitih in rafiniranih vokalnih in instrumentalnih učinkov popolnoma odmaknil od tonalnosti in od tonsko organiziranih struktur.

Pozneje, že v poznih zrelih letih, je dejal, da je komponist lahko samo enkrat v življenju avantgarden. V sedemdesetih letih se je Penderecki tako usmeril k tradicionalnim simfoničnim oblikam in potrdil prepričanje, da je oživitev starih oblik poglavitno za življenje nove glasbe.

Avtor: Marko Šetinc

22:00
Poročila

Prisluhnili bomo grškemu triu Eventless Plot, ki se giblje v samosvojem polju komorne in elektroakustične glasbe, ter nežni izkušnji orkestralne glasbe mlajšega slovaškega skladatelja Adriana Demoča.

Avtor: Luka Zagoričnik

Pavla Petač je upokojena učiteljica slovenščine. Pred petimi leti se je ob upokojitvi vpisala na Univerzo za tretje življenjsko obdobje, smer Ustvarjalno pisanje. Pod mentorstvom pisateljice Neli Filipič je napisala nekaj kratkih zgodb in tudi pesmi. Pred upokojitvijo je, kot pravi, pisala in brala le priložnostne govore: na rojstnih dnevih, porokah in pogrebih. Snov za zgodbe najraje zajema iz vsakdanjega življenja, precej njenih zgodbic pa vsebuje socialno tematiko.

Interpretka Darja Reichman,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Morda najboljši evropski big band, izjemni aranžer Vince Mendoza in enkratni pevec Raul Midon so združili moči na koncertu v Kolnu.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 14.06.2023 14:20:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt