Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 11.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Napovedujemo 1. koncert festivala Prisluhi na odru Drevesne hiše v Mestnem gozdu v Celju.

Avtor: Polona Kovačič

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Pesem Uroša Zupana Evropa, 1986 se konča z verzom "Bil je junij, edini pravi mesec za šepet nesmrtnosti." Ampak to je le konec pesmi, v kateri Uroš Zupan samozavestno prehaja med poezijo in esejistiko, med spomini in mislimi in čustvi. Interpretira Željko Hrs.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Z vodjo mednarodne pomoči pri Slovenski karitas Jano Lampe o tem, da se človeštvo spoprijema z vse hujšimi kompleksnimi krizami, kot jih svet do zdaj ni poznal. Ta človekoljubna organizacija ob pomoči darov prebivalcev, domačih podjetij ter ministrstva za zunanje in evropske zadeve ponuja pomoč prizadetim v zadnjem uničujočem potresu v Turčiji in Siriji; letos bo že drugič peljala ukrajinske otroke, ki vojno preživljajo v domovini, na poletne počitnice na slovensko obalo; prek različnih oblik pomoči pomaga opolnomočiti skupine žensk v Libanonu, Južnem Sudanu in Srbiji.

Avtor: Nataša Lang

Božjo liturgijo v svojih dveh oblikah, sv. Janeza Zlatoustega in sv. Bazilija Vélikega, pri nas srečamo pri liturgiji pravoslavne in grško-katoliške Cerkve. Namen prevoda v slovenščino je predvsem ekumenski, na podlagi rutenske različice pa obsega tri publikacije, z naslovi: Služebnik kot liturgična knjiga za duhovnike, Božja liturgija kot poljudna izdaja za ljudstvo in Odpevi za pevce kot notirana izdaja za štiriglasni zbor in solista. Več o novem prevodu v pogovoru s p. Janom Dominikom Bogatajem.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnijske cerkve Povišanja Svetega križa v Boštanju na deseto nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Andrej Golčnik, poje pa župnijski pevski zbor pod vodstvom Cirila Udovča z orgelsko spremljavo Cirila Udovča in Urbana Udovča.

Avtor: Martin Perčič

11:00
Poročila

26. maja je bil v dvorani Ulster v Belfastu, glavnem mestu Severne Irske, koncert Orkestra iz Ulstra, ki ga je vodil dirigent Daniele Rustioni. Na sporedu so bili uvertura Na jugu op. 50 Edwarda Elgarja, simfonična pesnitev Rimske pinije Ottorina Respighija in Simfonija Harold v Italiji op. 16, Hectorja Berlioza, kjer je kot solist nastopil violist Timothy Ridout.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

V mesecu juniju poslušamo mojstre ruske satirične proze, tokrat tri besedila Edvarda Nikolajeviča Uspenskega - rodil se je leta 1937 in se je že v mladih letih uveljavil kot humorist, pisal pa je tudi pesmi, scenarije, gledališke igre in knjige za otroke. Vseh njegovih knjig je kar sedemdeset, nekatere so prevedli v petindvajset tujih jezikov. Umrl je leta 2018.

Prevajalec Simon Dobravec,
interpret Slavko Cerjak,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
tonski mojster Zoran Crnković,
režiser Igor Likar,
urednika oddaje Marko Golja, Tadeja Krečič Scholten (ponovitev).
Leto nastanka 2003.

Avtor: Ars

Pojejo odlomke iz del Rahmaninova, Puccinija, Giacomellija, Händla, Rossinija, Giordana, Caccinija, Verdija in Sorozábla.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Škotski simfonični orkester BBC je pod vodstvom Matthiasa Pintscherja 29. septembra lani nastopil v Mestni dvorani v Glasgowu na Škotskem. Koncert je uvedla Sinfonietta op. 23, delo iz poznega ustvarjalnega obdobja Alexandra von Zemlinskega. Sledil je Koncert za oboo in orkester Richarda Straussa, v katerem je kot solistka nastopila mlada izvrstna španska oboistka Cristina Gómez Godoy, solooboistka orkestra Berlinske državne kapele, spored pa je zaokrožila Simfonija št. 1 v B-duru op. 38, z vzdevkom 'Pomladna' Roberta Schumanna.

Avtor: Mihael Kozjek

V tokratni oddaji Sedmi dan se bomo spomnili blagopokojnega mariborskega pomožnega škofa dr.Vekoslava Grmiča ob stoletnici njegovega rojstva.

Avtor: Tone Petelinšek

7. maja je minilo 190 let od rojstva Johannesa Brahmsa, skladatelja, ki je za orgle prispeval le za zvezek skladb, a so v vseh pogledih dovršene. Preludije in fuge je ustvarjal na začetku svoje skladateljske poti, Enajst koralnih prediger op. 122 pa šele leta 1896, leto pred svojo smrtjo, in jih posvetil spominu na Schumannovo ženo Claro. Kljub temu imata oba sklopa kompozicij nekatere skupne lastnosti, med drugim strog polifon stavek, ki izvira iz skladateljevih predanih vaj za popolno obvladovanje kontrapunkta ter iz njegovega spoštovanja glasbe nemških baročnih in renesančnih skladateljev. Z njegovimi drugimi sakralnimi zborovskimi deli in Nemškim rekvijemom si delijo vzdušje ponižne predanosti in melodične lepote; Brahms je bil namreč ne glede na vsebino mojster melodije.

Avtor: Polona Gantar

Avtobiografski otroški roman Mala Toto, deklica z okna je prvič izšel leta 1981 in s približno osmimi milijoni prodanih izvodov postal največja povojna uspešnica na Japonskem, preveden pa je tudi v 35 svetovnih jezikov. V njem avtorica s pogledom skozi otroške oči opisuje spomine na nekonvencionalno osnovno šolanje v Tokiu med drugo svetovno vojno. Šola Tomoe je otrokom dovoljevala več svobode izražanja, kot je bilo tisti čas v navadi, in bralec spoznava, kako se vsakdanjik v njihovi domišljiji spreminja v živo pisan, otroškega navdušenja poln svet. Ravnatelj Kobajaši je do otrok razumevajoč in si prizadeva, da bi čim bolj razvili svoje umske in telesne potenciale, izjemni pa sta tudi njegova pozornost do telesno prikrajšanih in skrb za enakost med otroki.
Šolsko okolje je otroke po najboljših močeh varovalo pred trdo resničnostjo vojne ujme, ki jo postopoma načenjala navidezno idilo, dokler je nekega dne ni kruto razdrla: šolo je razdejala bomba in nikoli je niso obnovili.
Avtorica je na podlagi tantiem ustanovila Totojin sklad, ki pomaga gluhim in invalidnim pri socialnem vključevanju. Po knjigi Mala Toto, deklica z okna pa bodo kmalu posneli animirani film.

Prevod Domen Kavčič,
interpretacija Pia Zemljič,
glasbena oprema Luka Hočevar,
ton in montaža Matjaž Miklič,
režija Ana Krauthaker.
Urednica oddaje Staša Grahek.
Posneto 2023.

Avtor: Ars

19:55
Poigra

Violinistka Monika Skalar, nekdanja dolgoletna koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, članica Ljubljanskega godalnega kvarteta in redna profesorica violine na Akademiji za glasbo v Ljubljani bo v drugi oddaji Glasbeni portret govorila o izbranih arhivskih posnetkih, ki so v njeni izvedbi nastali od leta 1977 naprej.

Avtor: Polona Kovačič

22:00
Poročila

Ob 90. obletnici rojstva poljsko-ameriškega pisatelja Jerzyja Kosinskega vas vabimo k odlomkom iz pisateljevih romanov Obarvana ptica in Igra strasti, v spremnem besedilu pa spoznajte nekatera biografska dejstva iz pisateljevega življenja, ki se kot velikokrat odločilno navezujejo tudi na oblikovanje književne fikcije.



Avtor oddaje Andrej Koritnik,
prevajalca Jože Prešeren in Miriam Drev,
interpreta Aleš Valič in Branko Jordan,
bralca Matjaž Romih in Miha Zor,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
režiserka Ana Krauthaker.
Urednika oddaje Marko Golja in Petra Tanko (ponovitev).
Posneto 2013.

Avtor: Ars

Španski skladatelj Jorge Grundman je za navdih izbral slikarja Andyja Warhola, enega izmed utemeljiteljev umetnostnega gibanja pop art, ki je v svojem delu izražal vrednote kapitalistične potrošniške družbe, kot so blišč, slava in uspeh v značilnem provokativnem, barvitem in drznem slogu. Po njegovem vzoru je Grundman uporabil lastne izkušnje s špansko pop glasbo, da je ustvaril svoje delo "Warhol spomladi".

Avtor: Katja Ogrin

Guy Goffette (1947) je belgijski pesnik, pisatelj, kritik in esejist. Sprva je delal kot učitelj, od leta 1969, ko je izšla njegova prva pesniška zbirka Rdeči vsakdan, pa je zaposlen kot urednik pri ugledni francoski založbi Gallimard. Širši javnosti je postal znan z zbirko Hvalnica provincialni kuhinji, ki je izšla leta 1988. Za svoje pesniško delo je leta 2001 prejel veliko nagrado Francoske akademije, leta 2010 pa je bil nagrajen še s pesniškim goncourtom. Izbor njegovih pesmi za oddajo je pripravljen iz zbirk Hvalnica provincialni kuhinji in Obljubljeno življenje.

Avtor literarnega dela: Guy Goffette,
prevajalka: Zarja Vršič,
režiserka: Ana Krauthaker,
interpret: Branko Jordan,
glasbeni opremljevalec: Luka Hočevar,
mojstra zvoka: Matjaž Miklič in Sonja Strenar,
urednica oddaje: Tina Kozin,
posneto 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 11.06.2023 03:25:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt