Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 7.3.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina in Katja Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Anuša Volovšek

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina in Katja Ogrin

Nemška pesnica Barbara Köhler, rojena leta 1959, je ena najopaznejših nemških besednih ustvarjalk in multimedijskih umetnic. Tesa Drev Juh, poznavalka in prevajalka njenega dela, je prevedla pesem Hotel Vörös Csillag.

Igralka: Lena Hribar,
mojster zvoka :Matjaž Miklič,
režiserka: Ana Krauthaker,
urednica oddaje: Tadeja Krečič Scholten. .

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina in Katja Ogrin

10:00
Poročila

Oddaja zaznamuje jutra na Programu Ars. Vsak teden je v znamenju enega izmed svetovno znanih ustvarjalcev. Izbor skladateljev pripravljajo uredniki in sodelavci glasbenega programa.

Avtor: Ars

11:00
Poročila

4. marca 2023 se je v Ljubljani v okviru Zimskega festivala v organizaciji Festivala Ljubljana končalo 1. Mednarodno klavirsko tekmovanje. Zmagovalec je postal Kai-Min Chang s Tajvana. Na tekmovanju je posebni diplomi prejel tudi slovenski pianist Urban Stanič, ki je prepričal z najboljšo izvedbo glasbenega dela slovenskega skladatelja, bil pa je tudi najvišje ocenjen pianist, ki je zastopal Slovenijo. V oddaji Slovenski solisti danes predstavljamo pogovor z umetnikom, ki je nastal poleti 2021, ko je Urban Stanič nastopil s samostojnim recitalom v Klubu ljubljanskega Cankarjevega doma.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Skladatelj Maurice Ravel se je rodil 7. marca 1875. Predstavljamo njegov Koncert za klavir in orkster v G - duru, Sonato za violino in violončelo ter Pavlihovo jutranjico.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

Bela Krajina je zaradi geografske odmaknjenosti tudi med Slovenci premalo znana. Pa vendar ima bogato zgodovino in nekatere značilnosti prostora in ljudi, ki jo naseljujejo.

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila

Katja Legin je v slovenskem prostoru in širše uveljavljena plesno-gledališka ustvarjalka, ki si je po šolanju v Veliki Britaniji ter začetnem angažmaju v plesnem ansamblu En-KnapGroup, začrtala samostojno umetniško pot. Na njej ustvarja lastna in kolektivna odrska dela, iz zadnjega obdobja so: Variacije na počasnost: Time Out, Zavezano, Oh, kako zelo običajno, sodeluje z različnimi plesnimi in gledališkimi umetnicami in umetniki, kot plesalka, performerka, dramaturška svetovalka, kuratorka in drugo. Zaključila je tudi podiplomski študij režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, med katerim se je ukvarjala predvsem s projekti, ki so se dotikali vprašanj improvizacije, živosti in performativnih kvalitet, teoretično je svoje raziskovanje zapisala v knjigi Dvojnosti: Performer in njegovo delo, ki je pri Knjižnici Mestnega gledališča ljubljanskega izšla leta 2012. Performans in improvizacija sta še vedno vodilna motiva odrskega ustvarjanja Katje Legin. Pred mikrofon smo jo povabili po ogledu predstave Oh, kako zelo običajno. Vabimo vas k poslušanju!

Avtor: Petra Tanko

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Avtor: Ars

Koncertno predstavitev bo plošča, ki je izšla tik pred izbruhom epidemije, dočakala danes zvečer v Klubu Cankarjevega doma. Manca Udovič je o svoji zasedbi, koncertu, klavirski šoli Opus n še čem spregovorila v pogovoru s Hugom Šekoranjo.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Pred nami je posnetek Simfoničnega orkestra Finskega radia, ki ga je na koncertu 10. februarja v Glasbenem centru v Helsinkih vodil dirigent Nicholas Collon. Variacije polnočnega sonca finske skladateljice Outi Tarkiainen iščejo neskončne odtenke arktičnega polnočnega sonca. Ko se bliža jesen, se sonce umakne temi in simbolično novemu življenju. Najbolj ruska izmed treh simfonij Sergeja Rahmaninova je zadnja simfonija, ki lovi zadnje žarke pozne romantike in skladateljevo neskončno hrepenenje po domovini. Violinski koncert Györgya Ligetija je pravo izobilje zgodovinskih stilov, tehnik in barvnih zvočnih učinkov, v katerem solistka Patricija Kopačinska pravi, da vsakič, ko odpre partituro, odkrije nekaj novega.

Avtor: Polona Kovačič

Gost je dr. Simon Krek, vodja projekta Razvoj slovenščine v digitalnem okolju, ki se je zaključil v času, ko se začenjamo zavedati, kakšen tehnološki preboj prinaša umetna inteligenca ChatGPT.

Avtor: Aleksander Čobec

Obetajo se nam tri skladbe iz niza Štirih duhovnih del/Quattro pezzi sacri Giuseppa Verdija:
Ave Maria/Zdrava, Marija,
Stabat Mater/Mati žalostna je stala
in Laudi alla Vergine Maria / Hvalnice Devici Mariji za štiriglasni ženski zbor.

Poje Zbor Ernsta Senffa, Berlinske filharmonike vodi Carlo Maria Giulini.

Avtor: Brigita Rovšek

Avtobiografski roman Evgena Carja je gibko popotovanje po življenju gledališkega in filmskega igralca, ki se začne z njegovimi predniki v Dobrovniku, nadaljuje pa z malim Evgenom, čigar življenje postane velika avantura po odrskih deskah, filmskih platnih, pa tudi njivah in vinogradih. Carjeva življenjska zgodba ves čas vzporeja gledališki svet, trdno zvezan z mestnim vrvežem, in kmečki vsakdan, zakoreninjen v prekmursko ravnico, pri tem pa avtor znotraj intimnih življenjskih dogodkov razmišlja o širših vprašanjih življenja, poklicanosti – in tudi smrti.

Evgen Car se je rodil 24. maja 1944 v Dobrovniku. Dramsko igro in umetniško besedo je študiral na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Študij je dokončal leta 1967 v vlogi Zdravnika v Cankarjevi Lepi Vidi, diplomiral pa je leta 1974. Leta 1968 je začel nastopati v Drami SNG Maribor, po dvanajstih letih pa se je preselil v Mestno gledališče ljubljansko, kjer je ostal do upokojitve. Odigral je več kot 130 vlog. Leto 1980 je bilo zanj zelo pomembno, saj je prejel nagrado Prešernovega sklada, tu se zgodba z nagradami nikakor ni končala, leta 1995 je namreč dobil Dnevnikovo nagrado kot najboljši igralec MGL v sezoni 1994/95, leta 2008 je potem sledila nagrada vesna za najboljšo moško vlogo, ki jo je odigral v filmu Vučko. V obrazložitvi so člani strokovne žirije zapisali, da je vloga upokojenca, ki ga je igral, odigrana z briljantno dovršenostjo in se nas globoko dotakne. Takšno je tudi njegov delo sploh. Leta 2014 pa ga je Združenje dramskih umetnikov Slovenije nagradilo z odličjem Marija Vera za življenjsko delo. Slovenskemu občinstvu pa se je najbolj približal z monodramo Poredušov Janoš, ki jo je sam napisal in izvajal ter poskrbel tudi za knjižno objavo leta 1998. Bil je tudi nominiran za Grumovo nagrado z dramo Štorklje umirajo. Napisana je bila leta 2008, uprizorjena pa leta 2011 v koprskem gledališču, pod režijsko taktirko Dušana Jovanovića. V madžarščini je napisal še zbirko elegičnih pesmi Szines paraszt (v prostem prevodu Naličeni kmet). Izšla je let 2003 pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.

Carjeva Moja zgodba s podnaslovom Samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi je spomenik življenju, ki v sebi skriva drobna veselja in premnoge izzive, ki pa se jih Evgen Car loteva z veseljem, voljo in humorjem.

Zvočnica je nastala v studiih Radia Slovenija. Pripravili so jo interpret Evgen Car, bralec Matej Puc, režiser Alen Jelen, asistentka režiserja Kaja Novosel, tonska mojstra Rok Fiamengo in Sonja Strenar, za mastering je poskrbel Damir Ibrahimkadić, korektorica je bila Emanuela Montanić Sekulović. Glasbo za odlomek iz zvočnice je izbrala Darja Hlavka Godina.

Avtor: Alen Jelen

Muzikal Sweeney Todd: Hudičev brivec je delo legendarnega pisca besedil in skladatelja Stephena Sondheima. Ameriški skladatelj in tekstopisec je v več kot 50-letni karieri pustil neizbrisljiv pečat v glasbenem gledališču. Časnik New York Times ga je celo razglasil za največjega in morda celo najbolj znanega umetnika ameriškega glasbenega gledališča.
Benjamin Barker je človek, ki je po krivici odsedel 15 let v zaporu, nato pa mu je uspelo pobegniti nazaj v London - z eno samo veliko željo: po maščevanju. Barker si nadene novo identiteto Sweeneya Todda in se vrne v svojo staro brivnico nad lokalom, v katerem gospodična Lovett peče svoje pite. Od tam začne opazovati sodnika Turpina, ki ga je bil dal zapreti z namenom, da mu prevzame ženo in hčerko.

Avtor: Aleksander Golja

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

Živa Čebulj je lani za prevod poezije Andrée Chedid Ubesediti pesem prejela nagrado Radojke Vrančič. Ubesediti pesem je sploh prva knjižna objava te zanimive književnice v slovenščini, izšla pa je pri Književnem društvu Hiša poezije. Kot pravi prevajalka: "poezija Andrée Chedid vabi k iskanju svoje lastne poti, ne verjame uhojenim potem religij, tradicij, civilizacij, temveč opozarja na klic sonca, ki vabi vsakogar s seboj". Več pa v Literarnem večeru, ki ga je pripravila Živa Čebulj, vanj je poleg poezije iz omenjene knjige uvrstila tudi nekaj novih prevodov Andrée Chedid, in sicer iz romana Drugi in iz pesniških zbirk Prvobitni obraz, Jame in sonca in Tkanina vesolja.

Avtorica scenarija in prevajalka Živa Čebulj,
interpreta Željko Hrs in Matej Puc,
bralka Lidija Hartman,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonski mojster Urban Gruden,
režiser Klemen Markovčič,
urednik Matej Juh.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

21:45
Poigra
22:00
Poročila

Duo Xylocorda sta tolkalka Petra Vidmar in kitarist Izidor Erazem Grafenauer, ki odpirata neobičajen zvočni svet dueta marimbe in kitare. Poslušali bomo skladbe Tilna Slakana, Uroša Rojka, Matjaža Jarca in Petra Šavlija, ki so se znašle na premierni izdaji dueta pri Založbi kakovostnih programov.

Avtor: Lovrenc Rogelj

Pesnik in slikar Gregor Kraljić se je rodil leta 1994 v Slovenj Gradcu. Že od osnovnošolskih let se aktivno ukvarja s slikarstvom in pesništvom. Je član društva Šaleških likovnikov (DŠL) in literarnega društva Hotenje. Njegove pesmi so bile objavljene v zborniku Hotenja 2022. Nastopal je tudi na evropski prestolnici kulture v Mariboru leta 2012 in sicer na festivalu Sosed tvojega brega. S svojimi teksti je bil uvrščen v finale državnega festivala mlade literature Urška in osvojil srebrno priznanje. Nastopal je v parku Lily Novy na sedežu društva Slovenskih pisateljev (DSP) in ob 100 letnici Karla Destovnika Kajuha v knjižnici Velenje, mestni galeriji Šoštanj in pred Kajuhovo spominsko hišo.
Leta 2022 je imel prvo samostojno razstavo slik v galeriji Sveti Martin na Muri, kjer je tudi predstavil svoj prvenec Zlate pesmi. Na Arsu smo za pokušino že predvajali njegovo pesem Svoboda iz nastajajoče pesniške zbirke Novi Zakon. Izbrali smo nekaj pesmi iz omenjene zbirke.
Prijetno poslušanje.

Režiserka Ana Krauthaker,
interpret Gregor Zorc,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
mojster zvoka Urban Gruden,
mojster zvoka Matjaž Miklič,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 07.03.2023 19:05:05

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt