Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 25.2.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

V novi dan z glasbo Vanhala, Binchoisa, Telemanna, Corellija, Viottija, Debussyja, Rossinija, Dusseka, Suka, Tedeschija, Smetane, Schuberta, Danzija, Schumanna in Borodina.

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Poezija in glasba včasih postaneta presenetljivo dobri prijateljici, o čemer pričajo pesnik Janez Ramoveš in njegove uglasbene stvaritve. Janez Ramoveš piše skrivnostne pesmi v samonikli in narečni govorici domače Poljanske doline na Gorenjskem. V nadaljevanju bomo slišali njegovo pesem Pastirska iz zbirke Skuz okn strejlam kurente, za katero je leta 2012 prejel Jenkovo nagrado. Pesem interpretira Saša Tabaković.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Vabimo vas k spremljanju oddaje, posvečene uspehom Komornega zbora Vikra in dirigentke Petri Grassi, aktualne dobitnice priznanja za uspehe znotraj slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Avtor: Metka Sulič

11:00
Poročila

Nagrajenec Prešernovega sklada 2023 za umetniške dosežke zadnjih treh let

Pianist Alexander Gadjiev iz Gorice je nagrado Prešernovega sklada prejel za izjemne umetniške dosežke v zadnjih treh letih, in sicer za solistične recitale in izvedbe klavirskih koncertov z orkestri na slovenskih in tujih odrih. Urednica Tjaša Krajnc se je z Alexandrom Gadjievom pogovarjala o njegovem glasbenem razvoju do vrhunskega solista in suverenega pianista, uspehih na tekmovanjih, izvajanju in doživljanju glasbe, igranju na različne vrste klavirjev in raznovrstnem solističnem in koncertantnem klavirskem repertoarju.

Avtor: Tjaša Krajnc

Nekoč je bila Saoura provinca na jugozahodu Alžirije, danes je to uradno ime za dolino oziroma vadi Saoura, vendar pa ljudje ime še vedno uporabljajo za širše področje. Ženske na tem področju se poleg drugih vsakodnevnih opravil od nekdaj z veseljem tudi glasbeno udejstvujejo, saj jih glasba v tem suhem in za življenje neprijaznem delu sveta razveseljuje, jim omogoča čustveno izražanje, obenem pa je eden od razlogov za srečanja in druženje sicer med seboj oddaljenih in različnih skupin. Poslušamo glasbo z enega od srečanj glasbenic iz Saoure, na katerem izvajajo glasbo različnih slogov in žanrov, ki so se v preteklosti oblikovali v tem delu sveta.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

O razstavah Ukrajina pripoveduje, Mama, jaz nočem vojne in Gubec: razbojnik ali junak, pa o znanstvenem simpoziju o Dušanu Jovanoviću in treh jubilejih – 30-letnici Kulturno-umetniškega društva Apokalipsa, 50-letnici Pilonove galerije Ajdovščina in 90-letnici arhiva Maribor ter o prihajajočih Dnevih komedije v Celju.

Avtor: Gregor Podlogar

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Cristian Mungiu je eden od prvih in najpomembnejših predstavnikov t. i. romunskega novega vala. Za svoj film 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva je leta 2007 prejel zlato palmo v Cannesu, prvo za romunski film. V Cannesu in na drugih festivalih so s prestižnimi nagradami ovenčali tudi njegova filma Daleč za griči in Matura. Mungiu je Ljubljano obiskal ob slovenski premieri svojega filma MRI, pod katerega se podpisuje kot scenarist, režiser in producent. V vseh teh vlogah je rad, ker mu zagotovijo, da bo imel pri odločanju toliko svobode, da bo film res njegov, torej avtorski. Pogovor je posnela Tesa Drev Juh.

Avtor: Tesa Drev Juh

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Kvartet Calidore je 14. novembra lani nastopil v londonski dvorani Wigmore v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla The Lunchtime Concerts. Newyorška godalna zasedba, v kateri sodelujejo violinista Jeffrey Myers in Ryan Meehan, violist Jeremy Berry in violončelistka Estelle Choi, je na koncertu izvedla Beethovnov Godalni kvartet št. 6 v B-duru, zadnjega iz niza šestih kvartetov op. 18, ki jih je Beethoven zložil po naročilu princa Lobkowitza v letih od 1798 do 1800, in z močnimi avtobiografskimi vzgibi prežeti Godalni kvartet št. 1 v e-molu, 'Iz mojega življenja', Bedřicha Smetane.

Avtor: Mihael Kozjek

Juli Zeh, rojena leta 1974 V Bonnu, je nemška pravnica in politično angažirana pisateljica. Bralce je navdušila že s svojim prvim romanom Orli in angeli, ki je poleg romana Sla po igri in literarnega potopisa Tišina je hrup: potovanje po Bosni preveden tudi v slovenščino. Za svoje delo je bila večkrat nagrajena, med drugim je leta 2013 prejela nagrado Thomasa Manna, leta 2019 pa nagrado Heinricha Bölla. Po izjemno priljubljenem družbenokritičnem romanu o vasi Unterleuten (2016) je leta 2021 izšel še njen drugi roman o podeželju z naslovom Über Menschen (O ljudeh), v katerem se glavna junakinja Dora v drugi polovici leta 2020 umakne na nemško podeželje, stran od svojega življenjskega sopotnika, ki je postal najprej strasten zagovornik Petkov za prihodnost, z začetkom pandemije pa prerok zatona sveta. Avtorica knjige nas z večkrat filmsko scenarističnimi prijemi in veliko humorja popelje v svet nemške podeželske stvarnosti in njenih predsodkov, ob katerih mora svojo politično vzvišenost zrahljati tudi Dora. Zgodba, ki jo je ustvarila Juli Zeh, je hkrati eno prvih ogledal vzgibov, ki jih je v nas sprožila pandemija. Pogosto so zaviti v ironijo in humor in vendar zreli za bralčev osebni obračun z njimi.

Prevod Ana Grmek,
interpret Urban Kuntarič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Mirta Berlan,
režija Klemen Markovčič.
Urednica oddaje Staša Grahek,
leto nastanka 2023.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Katarina iz strasti do lahkoživega moškega zagreši več umorov, zaradi dokazanih zločinov pa je obsojena na zapor s prisilnim delom v Sibiriji.
Šostakovičeva veristična kriminalna opera Lady Macbeth iz Mcenskega okrožja ob življenjskih preizkušnjah Katarine Izmajlove razkriva vrsto anomalij, od družinskih disfunkcionalnosti, prešuštva in patriarhalnega nasilja do zločinskih dejanj, ter hkrati snema masko dvolični človeški morali. Skladatelj glavne junakinje ne predstavi kot hladnokrvno morilko, ampak predvsem kot ranljivo in hkrati ambiciozno žensko, ki si prizadeva za uresničitev svojih želja, pozneje pa se kesa svojih grehov.

V glavnih vlogah so nastopili: Svetlana Sozdateleva (Katarina Izmajlova), Brandon Jovanović (Sergej), John Relyea (Boris Timofejevič Izmajlov), Nikolai Schukoff (Zinovij Borisovič Izmajlov), Goran Jurić (Duhovnik) ter Maria Barakova (Sonjetka) in Felicia Moore (Aksinja). Zbor in orkester Metropolitanske opere je vodila Keri-Lynn Wilson.

Avtor: Dejan Juravić

22:55
Poigra

Slovenskega pesnika, prevajalca in našega radijskega sodelavca Marjana Strojana javnost najbrž najbolj pozna po njegovih prevodih besedil, ki sodijo v literarni kanon: Beowulfa, Miltonovega Izgubljenega raja ali Chaucerjevih Canterburyjskih povesti. Doslej je napisal tudi osem avtorskih pesniških zbirk, nazadnje leta 2019 zbirko z naslovom Hribi, oblaki, lepe pozdrave. Tokrat se predstavlja z novim, še neobjavljenim ciklom pesmi, vendar v prepoznavnem slogu. V eni od pesmi zapiše: Samo zelo velike in majhne stvari so drugačne / od nas. Zdijo se kakor krik, ki prihaja od daleč ...

Interpret Primož Pirnat,
režiserka Špela Kravogel,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra Urban Gruden in Matjaž Miklič,
Urednik oddaje Matej Juh.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 25.02.2023 03:30:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt