Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 17.1.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Brigita Rovšek

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Nobelova nagrajenka Louise Glück velja za eno najuglednejših predstavnic sodobne ameriške poezije. Izbor njenih pesmi je v prevodu Veronike Dintinjana pred dobrim desetletjem izšel v zbirki Nova lirika pod naslovom Onkraj noči.

Prevajalka Veronika Dintinjana,
interpretira Draga Potočnjak.
Produkcija 2011.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

10:00
Poročila

»Napisal sem cikel pesmi, šest pesmi, posvečenih njej. Ni jih videla. Kaj bi ji lahko povedale poleg tega, kar že ve. (…) Pesmi so zaporedje, v katerem se potujoči umetnik, ki je doživel veliko žalost, odpravi v svet in brezciljno tava.« Tako je o ciklu Vandrovčeve pesmi Gustav Mahler pisal svojemu prijatelju Friedrichu Löhru leta 1885. Poleg Vandrovčevih pesmi v izvedbi baritonista Matjaža Robavsa in Orkestra Slovenske filharmonije pod vodstvom Uroša Lajovca vam v izvedbi mezzosopranistke Sonje Leutwyler predstavljamo tudi izbor pesmi v priredbi za glas in orkester Mahlerjeve soproge Alme Mahler. Mahlerjev mojstrski preplet simfonične in pesemske forme pa tokrat opazujemo v prvi iz niza teh skladateljevih simfonij – v Simfoniji št. 2 v c-molu, imenovani »Vstajenje«.

Avtor: Anuša Volovšek

11:00
Poročila

Danes v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu nastopata klarinetist Dušan Sodja in pianistka Tatjana Kaučič. Z gostjo, dramsko igralko Sašo Mihelčič, bosta predstavila program poezije in glasbe, ki je nastal na temo ljubezni. V oddaji pa glasbenika, ki že več kot 25 let skupaj muzicirata v Duu Claripiano, predstavljata nova umetniška sodelovanja s slovenskimi skladatelji, Janijem Golobom, Andrejem Mákorjem, Črtom Sojarjem Voglarjem, Tomažem Habetom in Nenadom Firštom.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Italijanski baročni skladatelj Tomaso Albinoni je umrl 17. januarja 1751. Izvrsten violinist in zelo produktiven skladatelj je ustvaril več kot osemdeset oper, številne kantate ter veliko inštrumentalnih del: sinfonije, sonate in koncerte. V mnogih je zvok godal povezoval s pihali.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila
13:00
Poigra

Godbe nas spremljajo vse življenje in popestrijo praznik. Že od druge polovice 19.stoletja imajo tudi narodnobuditeljski značaj. Toda ali veste, da imamo Slovenci najstarejšo uradno godbo v Evropi in bržkone tudi v svetu?

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila

Petro Pogorevc poznamo predvsem kot dramaturginjo v Mestnem gledališču ljubljanskem ter urednico knjižne zbirke Knjižnica MGL. V tokratni oddaji pa jo bomo še malce pobliže spoznali kot pisateljico in avtorico dveh biografskih romanov. Leta 2020 je namreč izšel njen biografski roman o Radku Poliču z naslovom Rac, dve leti kasneje pa še roman o Jožici Avbelj z naslovom Joži. Oba romana štejeta krepko čez 400 strani.

Avtor: Ana Rozman

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Avtor: Ars

Plošča Ellington Uptown iz leta 1951 je izjemna tudi zaradi pevke Betty Roche, ki je prisotna v skladbi Take The A Train.

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Solo flavtistka Danskega nacionalnega simfoničnega orkestra Ulla Miilmann je 24. novembra lani v Köbenhavnu z orkestrom krstno izvedla koncert za flavto in orkester z naslovom Nordijske sanje, ki kaže lahkoten nordijski značaj in ga je posebej zanjo napisal skladatelj Bechara El-Khoury. Potem nas bo šef dirigent Fabio Luisi z orkestrom popeljal še v svet velike Simfonije št. 9 Antona Brucknerja – glasbe, ki se konča tam, kjer se začne večnost.

Avtor: Polona Kovačič

Milojka Popović se je pred petimi desetletji odločila za poklic konferenčnega tolmača, ko tega poklica v Sloveniji še ni bilo. V Socialistični zvezi delovnega ljudstva je bilo definiranih veliko poklicev, tudi čarovniki so našli svoje mesto v njem, vendar konferenčnih tolmačev takrat niso poznali. Ta poklic je bilo treba šele uveljaviti in postaviti temelje za izobraževanje. Pri vsem tem je sodelovala Milojka Popović, zato ji je Združenje konferenčnih tolmačev Slovenije ob letošnji petdesetletnici podelilo častno članstvo. V pogovoru bo opisala začetke konferenčnega tolmačenja pri nas in anekdote iz obdobja, ko so tolmačili v omarah, organizatorji konferenc pa so skoraj pozabili, da so tudi tolmači ljudje, ki ne morejo delati od jutra do večera.

Avtor: Aleksander Čobec

Vabimo vas v družbo Komornega zbora RTV Slovenija in glasbe Iacobusa Gallusa, natančneje, njegovih motetov in Maše/Misse ad imitationem Pater noster.

Avtor: Brigita Rovšek

Skozi pet perspektiv se počasi kakor mozaik sestavlja zadnja noč zakoncev Zarnik, vrhunec pa prinese izpoved partizana Jeranka, zadnjega po vrsti, ki tragični konec podkrepi s sanjskimi, skoraj nadrealističnimi prividi o tem, kar naj bi se v resnici zgodilo. Čeprav je Veronika središče pripovedi in gonilna sila fabule, sama nikoli ne spregovori – o njej v njenem imenu vedno pripovedujejo drugi. Takšna prisotnost v odsotnosti deluje kot potujitveni efekt, ki okrog junakinje splete avro polresničnosti, kar v zgodbo vnaša pridih sanjske neizogibnosti, ob tem pa prepričljivo vzpostavi odnos posameznega pripovedovalca do Veronike in individualnost njegovega glasu. .« (Ana Geršak, S knjižnega trga).

Interpret: Branko Jordan

Režiser: Klemen Markovčič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Fonetičarka: Suzana Köstner
Mojstra zvoka: Urban Gruden, Smiljan Greif

Produkcija Uredništvo igranega programa in ZKP RTV Slovenija.
Posneto v studih Radia Slovenija v oktobru 2022.

Avtor: Alen Jelen

Pred nami je drugo dejanje muzikala Aida, pri nastanku katerega sta združila moči Elton John, ki se je podpisal pod glasbo, in Tim Rice, ki je poskrbel za besedila. Preden vas prepustimo glasbi drugega dejanja muzikala Aida, ki sloni na Verdijevi istoimenski operi, mi dovolite še nekaj besed o vsebini. Rdames, veliki vojskovodja, naj bi se poročil z Amneris, a kaj, ko ljubi Nubijko Aido, katere očeta so tik ob koncu prvega dejanja zajeli Egipčani. Aida, Radames in Amneris so zdaj sprti, kljub vsemu pa Aidi nekako uspe videti očeta; dogovorita se,da ga bodo osvobodili med poroko Amneris in Radamesa. Aida spozna, da bo očeta lahko rešila le z njegovo izdajo. Ko Radamesov oče izve, da se je sin zapletel z Aido, naroči svojim možem, naj jo ubijejo, Radamesa pa posvari, da utegne ostati brez vsega. Radames napiše Aidi pismo, v katerem se ji opraviči za svoje dejanje, in ji pove, da bo zapustil Amneris, česar pa Aida noče, saj potem ne bo mogla rešiti očeta. Radames ji obljubi pomoč, toda njunemu pogovoru je prisluškovala tudi Amneris.

Avtor: Aleksander Golja

Tradicionalni večer z radiofonskimi ustvarjalci z vse Evrope. Večer ,ko se v najčistejši zvočni obliki poklonimo Umetnosti in ji voščimo vse najboljše za rojstni dan.
Tradicija, ki jo Evroradijska skupina EBU Ars acustica goji že več kot desetletje in vsako leto na isti dan, sedemnajstega januarja, pripravi zvočno gostijo po obeh kanalih, namenjenih posredovanju zvočnih vsebin.

Avtor: Primož Trdan

Drevesa Percivala Everetta je roman, ki se začne s serijo brutalnih umorov v podeželskem mestu Money v Mississippiju. Ko tja prispeta dva detektiva iz državnega preiskovalnega urada, naletita na pričakovani odpor lokalnega šerifa, njegovega namestnika, mrliškega oglednika in vrste rasističnih meščanov. Umori so uganka, saj je na vsakem mestu zločina truplo moškega, ki spominja na temnopoltega dečka Emmetta Tilla, ki je bil linčan leta 1955. Detektivi kmalu odkrijejo, da se srhljivo podobni umori dogajajo po vsej državi. Medtem ko se trupla kopičijo, detektivi iščejo odgovore pri lokalnem zdravniku, ki že leta dokumentira vsako linčanje v državi in razkrije zgodovino, ki še noče biti pozabljena. Everett se na svoj značilen, izjemno humoren način loteva rasizma in policijskega nasilja, s čimer ostro zareže v samo srž temnopolte ameriške izkušnje.

Prevajalka Petra Meterc,
interpret Gašper Lovrec,
režiserka Živa Bizovičar,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednica oddaje Tesa Drev Juh.
Posneto leta 2023.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 17.01.2023 13:10:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt