Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Ponedeljek, 8.4.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Predvajamo Uspavanko Antonyja Holborna, Bachov Koncert za oboo, violino, godala in basso continuo v d-molu, BWV 1060, arijo Idaspeja iz 2. dejanja opere Tamerlano Antonia Vivaldija, Uverturo v F-duru za dva rogova, fagot, godala in basso continuo, TWV 55:F16 Georga Philippa Telemanna in Koncert za flavto v G-duru Johanna Joachima Quantza (solist Aleš Kacjan).

Avtor: Mihael Kozjek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na sporedu orkestrska suita iz scenske glasbe k Maeterlinckovi igri Pelej in Melisanda Gabriela Fauréja, Odsevi v vodi iz 1. zvezka Podob za klavir Clauda Debussyja in Alborada del grazioso (Pavlihova jutranjica) iz suite Ogledala Mauricea Ravela.

Avtor: Mihael Kozjek

Sodobni ameriški pesnik Matthew Zapruder (1967) je avtor šestih pesniških in dveh proznih knjig. V slovenski izbor iz njegove poezije z naslovom Ameriška lipa (LUD Šerpa, 2008) so vključene tudi pesmi, ki jih je Zapruder napisal v Ljubljani. Njegove pesmi so nenavadne, a prek njih vedno spregovori človeški glas. To velja tudi za pesem Vrnitev, ki jo je prevedla Ana Pepelnik, interpretira pa jo Brane Grubar.

Avtor: Ars

Na sporedu Romanca za violino in klavir, op. 2 Josepha Joachima, Osem ruskih ljudskih pesmi za orkester, op. 58 Anatolija Ljadova, Italijanska suita – različica za violino in klavir Igorja Stravinskega, cikel orkestrskih samospevov Cvetovi košenin Tomaža Habeta, Divertimento za rog in klavir Jeana Francaixa, Violinski koncert v D-duru, op. 77 Johannesa Brahmsa in samospev 'Mlinar in potok' iz cikla Lepa mlinarica, D 795 Franza Schuberta.

Avtor: Mihael Kozjek

10:00
Poročila

Ljubica Marič, prva srbska skladateljica in dirigentka, je v svojem dolgem življenju ustvarila opus, ki si je s svojo unikatnostjo in arhaičnostjo utrl pot zunaj srbskih in jugoslovanskih meja.
Rojena je bila 18. marca 1909 v kraju Kragujevac. Oče, Pavle Marić, ki je bil po poklicu zobozdravnik, je padel v drugi balkanski vojni, ko je imela komaj štiri leta. V spomin sta se ji vtisnila prizor parade v Beogradu ob vrnitvi vojakov in trenutek, ko je zagledala očetovega konja brez jezdeca. Zvok trobente, ki je ob tem donela, se ji je za vedno vtisnil v srce in odzvanja v nekaterih njenih orkestralnih skladbah.

Avtor: Metoda Kink

11:00
Poročila

V današnji oddaji bo glavni solist v prav vseh skladbah trobentač Tomaž Gajšt. Tomaž Gajšt je Štajerec, Mariborčan in letnik 1985. Doštudiral je trobento na džezovskem oddelku graške univerze za glasbo pri mag. Edvardu Holnthanerju. Zaradi njegove vsestranskosti in gibčne prilagodljivosti vsem žanrom ga zelo radi povabijo k sodelovanju tako džezovske zasedbe kot tudi različni izvajalci popularne glasbe. Gajšt velja za enega najboljših slovenskih trobentačev v zadnjem obdobju. Odlikujejo ga izreden občutek za muziciranje, poosebljanje vsakega izvedenega dela ter odlična interpretacija. V četrtek, 11. aprila, bo v Siti teatru koncert avtorske glasbe Tomaža Gajšta za matični Big Band RTV Slovenija.

Avtor: Marko Kumer

12:00
Poročila
13:00
Poročila

Naslovna tema »Bober kot ekosistemski inženir« je povzeta po naslovu poljudnega prispevka današnjega gosta na spletni strani Slovenskega društva za zaščito voda (https://sdzv-drustvo.si ) ob mednarodnem dnevu bobra, 7. aprilu. Avtor je redni profesor za geologijo na Naravoslovnotehnični fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Mihael Brenčič, od lani tudi izredni član SAZU, sicer pa član slovenskega komiteja Mednarodnega združenja hidrogeologov. Z njim v oddaji nismo ovrednotili bioloških lastnosti bobra, temveč to, kako z graditvijo svojih jezov ob nabrežjih sploh vpliva na obrežno življenje vodotoka in predvsem na vodni krog. Kaj se lahko naučimo od te pred dvema stoletjema iz naših krajev že iztrebljene obvodne živali, ki se v zadnjem času vrača ob nekatere reke? In ne nazadnje, kaj se hidrogeologi lahko naučijo iz bobrovega načina urejanja brežin rek? Skratka, govorimo o vlogi bobra v vodnem krogu nabrežij rek!

FOTO: Bober (lat. castor) na bregu reke
VIR: Wikipedija, prosta enciklopedija

Avtor: Goran Tenze

Poslušajte arije Wolfganga Amadeusa Mozarta, Johanna Straussa ml., Julesa Masseneta in Giacoma Puccinija.

Oddajo Ženske v svetu glasbe posvečamo sopranistki Niki Gorič iz Maribora, ki je 5. aprila prejela Glazerjevo listino mestne občines Maribor za izstopajoče umetniške dosežke. V zadnjih letih je pritegnila veliko pozornosti z izjemnimi študijskimi uspehi in izvrstnimi opernimi ter koncertnimi nastopi. Na Srednji glasbeni in baletni šoli Maribor je končala študijsko smer solopetje pri profesorici Jolandi Korat, nato je študirala na Univerzi za glasbo v Gradcu in z odliko diplomirala iz solopetja pri profesorici Anne-Marie Zeller. Podiplomski študij je nadaljevala leta 2013 na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu pri profesorjih Lillian Watson in Jonathanu Pappu in z najvišjo možno oceno končala magisterij. Julija 2017 je z najvišjimi ocenami končala tudi umetniški doktorat iz opernega petja in prejela posebno nagrado za odličnost. Nika Gorič je že med študijem v Gradcu nastopila v vlogi Barbarine v Mozartovi Figarovi svatbi, v vlogi Peskarja v Humperdinckovi pravljični operi Janko in Metka in Elisette v operi Tajni zakon Domenica Cimarose. V izvedbi opernega oddelka Kraljeve akademije za glasbo v Londonu je pela v operi enodejanki Sestra Angelika Giacoma Puccinija, v londonskem gledališču Hackney Empire pa je nastopila v vlogi Suzane v Mozartovi komični operi Figarova svatba. V prvi oddaji bomo predstavili operno izvajanje Nike Gorič, ki bo zapela recitativ in arijo Grofice iz 3. dejanja opere Figarova svatba Wolfganga Amadeusa Mozarta, duet žepne urice Rozalinde in Gabriela von Eisensteina iz operete Netopir Johanna Straussa ml. s tenoristom Martinom Sušnikom, arijo Manon iz 1. dejanja opere Manon Julesa Masseneta in arijo Laurette iz opere Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. V oddaji boste slišali tudi pogovor s sopranistko.

Avtor: Tjaša Krajnc

14:00
Poročila

''Tuji založniki nam kdaj očitajo, da so besedila v naših knjigah za otroke preveč zapletena, ilustracije pa preveč umetniške. A mi smo navajeni na kakovost in jo znamo ceniti,'' pravi direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar. ''Naši posebnosti sta prav večplastnost in raznolikost – s tem se želimo predstaviti v Bologni,'' pa poudarja Tanja Komadina, sicer ilustratorka, ustvarjalka stripov in likovna urednica pri založbi Mladinska knjiga. Maja Kastelic, ena od dvanajstih izpostavljenih avtorjev in avtoric na razstavi slovenske ilustracije na bolonjskem sejmu, meni, da ilustracija, ki samo ponavlja za besedilom, nima smisla. Njen pomen je namreč to, da doda čarobnost in humor ali kdaj, hudomušno, celo nasprotuje besedilnemu sporočilu. Dr. Tina Bilban, urednica, literarna kritičarka in predsednica Slovenske sekcije IBBY, pa izpostavi še otroško zvedavost – ''radovednost otrok moramo jemati resno''.

''Svet slovenske ilustracije smo ovili v baldahin, ki v živahnem sejemskem okolju ustvarja intimno zavetje,'' so zapisali ob začetku našega častnega gostovanja na 61. sejmu otroških knjig v Bologni. Ta je namenjen le strokovni javnosti, a kljub temu ga po navadi obišče približno 30.000 ljudi. Ob tej priložnosti z gostjami v pogovoru med drugim o sodobnih smereh v ilustraciji, njeni družbenokritični vlogi, digitalizaciji in založništvu. In ker ima v Bologni vse pomembnejše mesto strip, beseda teče tudi o njem.

Avtor: Žiga Bratoš

Predvajamo štiri izbrane posnetke s plošče Sanjarjenje, ki jo je posnel nemški trobilni anambel Rekkenze Brass in je izšla leta 1990 pri založbi Bayer Records. Na plošči so člani takratne zasedbe posneli priredbe priljubljenih klasičnih del. Izbor sestavljajo Koračnica oxfordskih grofov Williama Byrda, 'Adagio' iz Klavirske sonate št. 14 v cis-molu, op. 27, št. 2 Ludwiga van Beethovna, koralni preludij To je deset božjih zapovedi Johanna Sebastiana Bacha in Variacije na francosko otroško pesem, K. 265, Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Avtor: Mihael Kozjek

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Teja Udovič Kovačič in Jaka Škoberne se bosta najprej predstavila kot solista, potem pa še kot duo, in sicer sta sredi decembra v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije kot del cikla Tutti s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo izvedla Dvojni koncert Astorja Piazzolle. Kot solistka bo Teja Udovič Kovačič izvedla cikel Insomnia Mikhaila Bronnerja, Jaka Škoberne pa Sonato v C-duru, op. 15 Maura Giulianija.

Avtor: Vesna Volk

Matjaž Zorec: Večerna zora,
Barbara Cerar: Pretežno jasno,
Vladimir P. Štefanec: Naš človek na nebu.

Recenzije so napisali Aljaž Krivec, Katarina Mahnič in Nada Breznik.

Avtor: Ars

Predvajamo in predstavljamo Suito za godala, op. 24, zgodnje delo Janeza Matičič, Narodno in scherzo za rog, godala in šest instrumentov Tomaža Habeta in Koncert za fagot in godalni orkester s harfo in timpani Uroša Kreka.

Avtor: Mihael Kozjek

Zvočnica Joži ubeseduje življenje velike gledališke in filmske igralke Jožice Avbelj, kot ga je v njeni biografiji zapisala Petra Pogorevc. V več ur trajajoči pripovedi nas bo Jožica Avbelj z veliko sproščenosti popeljala po svoji prehojeni življenjski in poklicni poti. Prebrani roman je prava zakladnica zanimivih in neponovljivih dogodkov iz življenja in dela velike Joži.

Jožica Avbelj poslušalca s svojim značilnim glasom, načinom govora, poigravanja z jezikom, humorjem in izkušnjami popelje v zaodrje predstav in pred nas razgrne svoj igralski credo: »Hotela sem prodreti v skrivnost vlog, ki so mi jih zaupali režiserji, in jih enostavno narediti. To ne pomeni, da nikoli nobene ne zafrkneš, mirno jo lahko in tudi jo. Ampak moraš se pobrati in pripraviti na naslednjo, ki bo boljša.« Joži pa se ne bere le kot poklon veliki igralki, njenemu življenju in delu, marveč tudi kot poklon teatru, igralskemu poklicu in gledališkim vezem. Iz njega veje, da je umetnost včasih nemogoče ločiti od umetnika.

Roman, ki je rezultat štiriletnih pogovorov med dramaturginjo, publicistko in urednico Petro Pogorevc in igralko Jožico Avbelj, je tudi popis slovenske gledališke zgodovine od sedemdesetih let naprej.

»Vsekakor je biografski roman Joži lahko navdih za marsikatero igralko, najsi je šele na začetku igralske poti ali pa že globoko v njej. Prav njena svobodomiselnost, trma in vztrajnost jo upodabljajo kot borko, ki je iz vsakega ženskega lika skušala izvleči večplastnost in globino. Predvsem pa roman izriše pogled na igralko, ki se nikoli ni ukalupila v eno samo tehniko ali metodo, temveč se je predala svoji igrivosti, intuiciji in spontanosti,« je o delu zapisala Arsova sodelavka Ana Lorger v oddaji S knjižnega trga

O Jožici Avbelj
Že kot gimnazijka je Jožica Avbelj (1951) napravila prve resnejše igralske korake. Sodelovala je pri začetkih gledališča Glej, pa pri Pekarni in znamenitem Gledališču Pupilije Ferkeverk. Tu je med drugim nastopila v predstavah Spomenik G in Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, ki veljata za bisera slovenske gledališke neoavantgarde. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomirala leta 1975 v razredu Poldeta Bibiča in se to leto zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je igrala več kot 40 let. V svoji bogati igralski karieri je odigrala neverjetno število gledaliških, televizijskih, filmskih in radijskih vlog, prejela veliko nagrad, med drugim leta 2001 Borštnikov prstan, bila je profesorica na AGRFT, nastopala je po gledaliških hišah po vsem svetu.
Ob izidu knjige Joži v Mestnem gledališču ljubljanskem je kot eno najpomembnejših stvari za tako bogato poklicno pot poudarila samosvojost in trmo.

Interpretinja: Jožica Avbelj
Režiserka zvočne knjige: Špela Kravogel
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Mastering: Smiljan Greif
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Korekturno poslušanje: Rina Stanič, Matjaž Udovč
Urednik oddaje: Alen Jelen

Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2024.

Avtor: Alen Jelen

19:20
Poigra

Pesnica, pisateljica, esejistka in lončarka Ifigenija Simonović je kot udeleženka lanskega knjižnega sejma v Nemčiji napisala esej Iz beležke po Frankfurtu.

''Pisanje spominov naj bi zagotavljalo, da se bo svet spreminjal na bolje. Kdaj, o, kdaj se bo spomin na sužnje z vseh kontinentov, avstralske domorodce, Korejce na Japonskem, na trpljenje vojnih ujetnikov, taboriščnikov, na bombardiranje Berlina, na uničenje Iraka, Afganistana, Ukrajine, na morilski pohod Hamasa v Izrael in na izraelsko brezčutno razdejanje v Gazi toliko polegel, da bi postalo obujati spomine nepotrebno?''

Vmesni glasbeni odlomki – izbral jih je Mihael Kozjek – so iz Tria za flavto, klarinet in fagot Črta Sójarja Voglárja. Igra pihalni trio Slovenske filharmonije. Za zvok eseja je poskrbela Nina Kač, bralca Mateja Perpar in Bernard Stramič.

Avtor: Andrej Rot

19:40
Poigra

Simfonični orkester Bavarskega radia je na koncertu 26. januarja v Herkulovi dvorani v Münchnu izvedel Violinski koncert, op. 61 Ludwiga van Beethovna, novost Hitro, sanjska skica za veliki orkester Johannesa Wiedenhoferja in Enigma variacije, op. 36 sira Edwarda Elgarja. V vlogi solistke se je predstavila violinistka Veronika Eberle, dirigiral je sir Simon Rattle.

Avtor: Polona Kovačič

22:00
Poročila

Družina Kalmana Sočiča, Roma z Goričkega v Prekmurju, je želela do svoje domačije zgraditi dovozno pot, zato so postali žrtev nerešenih konfliktov ter zapletov najprej z lokalno, potem pa tudi z državno birokracijo. Kalmanove izpovedi dopolnjuje v pristnem okolju in krajevnem narečju interpretirana rekonstrukcija komentatorjev in raznih uradnih dokumentov.
Radijsko igro na program uvrščamo ob svetovnem dnevu Romov.

Režiser: Igor Likar
Tonski mojster: Miro Marinšek
Glasbeni oblikovalec: Peter Čare
Lektor: Feri Lainšček

V dokumentarnih prizorih so sodelovali Kalman Sočič, njegova žena Ana in predsednika dveh krajevnih skupnosti Čepinci in Šalovci.

Kalmanov notranji glas: Polde Bibič
Bralke in bralci uradnih dokumentov: Slobodan Kaloper, Brigita Perhavec, Milan Zrinski
Vaščani: Berta Kološa, Karmen Erjavec, Jože Rituper, Janez Žilavec, Simona Zadravec, Dušan Radić, Milivoj Roš (člani Kulturno-umetniškega društva Murska Sobota)

Uredništvo igranega programa
Posneto na Goričkem in v okolici Murske Sobote oktobra 1987 in junija 1988 ter v studiih Radia Slovenija novembra 1988

Avtor: Kaja Novosel

22:35
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Francoski avtor Marc Dugain, rojen leta 1957, je bil, preden se je posvetil pisanju, podjetnik. V svoja dela pogosto vključuje resnične dogodke iz bližnje zgodovine in sodobnega francoskega političnega življenja.
Tako nastopajo v romanu Vpliv, ki je izšel leta 2014, favorit na predsedniških volitvah, predsednik skupine vojaške industrije, direktor notranje obveščevalne službe, sindikalist, ki je izginil po umoru svoje družine, priljubljeni kitajski fotograf ... Povezavo med njimi mora odkriti agentka tajne službe Lorraine, njena preiskava poteka od Pariza prek Bretanije do Irske. Odlomek romana Vpliv je prevedla Tadeja Šergan.

Igralec: Gorazd Logar,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojster zvoka: Sonja Strenar,
režiser: Klemen Markovčič,
urednica oddaje: Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

V Bremnu vsako leto pripravijo večere nemškega, evropskega in svetovnega džeza ter džeza vsakokratne gostujoče države. Nocojšnjo oddajo bomo namenili nekaterim izvajalcem, ki se bodo predstavili občinstvu, glasbenim promotorjem in kritikom iz Evrope in preostalih delov sveta. Slišali bomo tele izvajalce: norveško pianistko Liv Andreo Hauge, finsko saksofonistko Lindo Fredriksson, francosko pevko Leilo Martial, kitarista Bálinta Gyémánta, izraelskega klarinetista Orana Etkina, angleškega pianista Sultana Stevensona in kanadskega pianista Andyja Milna.

Avtor: Marko Kumer

Zadnja sprememba: 08.04.2024 12:50:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt