Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 7.4.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ob soočenju z vojno v Ukrajini in Gazi se ves čas postavljata vprašanji, kdaj bo vojne konec in kdaj se vojna kot taka sploh konča. Slovenska pesnica in prevajalka Živa Čebulj v pesmi "Vojna se ne konča zato" ponudi svoj odgovor na vprašanji, kdaj in zakaj.

Interpretira Mojka Končar.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Katoliški duhovnik dr. Janez Gril je novi prošt Stolnega kapitlja v Novem mestu. V novi službi se bo posvetil molitvi, duhovnosti; duhovnik Gril pa se je večino življenja ukvarjal predvsem z mediji in gospodarskimi temami; bil je dejaven v cerkvenih in posvetnih gremijih na prehodu iz enopartijskega sistema v demokratično družbo. Premišljuje o medijih, anonimnih objavah na spletu, procesu sprave, bil je pobudnik prve spravne svete maše v Kočevskem rogu; lani je obhajal zlato mašo.

Avtor: Nataša Lang

Pet mističnih pesmi je kompozicija angleškega skladatelja Ralpha Vaughana Williamsa, ki obsega štiri pesmi iz zbirke The Temple: Sacred Poems, valižanskega pesnika in anglikanskega duhovnika Georgea Herberta, z vsebino pa se dotika tudi največjega krščanskega praznika – to je velike noči. Enako velja za Festival Te Deum, čeprav ga je skladatelj namenil za kraljevo kronanje.

Avtor: Polona Gantar

Na prvo nedeljo po veliki noči, na nedeljo Božjega usmiljenja, prenašamo sveto mašo iz stolne cerkve svetega Nikolaja v Murski Soboti. Mašuje župnik Goran Kuhar.

Avtor: Radio Ognjišče

11:00
Poročila

9. marca sta v Berlinski filharmonij nastopila Simfonični orkester Berlinskega radia in pianist Pierre-Laurent Aimard. Koncert je vodil dirigent Petr Popelka, na sporedu koncerta pa sta bila Koncert za klavir in orkester, op. 42 Arnolda Schönberga in Simfonija št. 1 v D-duru, 'Titan', Gustava Mahlerja.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Nemška pisateljica, slikarka in prevajalka, grofica münchenske boeme Franziska zu Reventlow je na prehodu iz 19. v 20. stoletje živela nekonvencionalno. Prizadevala si je za svobodo – tako umetniško, družbeno kot spolno. Več o pikantnejših podrobnostih iz njenega življenja lahko najdemo v njeni korespondenci in dnevniških zapisih, ki so izšli posthumno. Te bomo pustili v ozadju in se osredinili na njene humoristično-satirične zgodbe. Izbrali smo dve: Srebrna stenica – spomin na Beograd in Mrtvec.

Prevod: Tina Štrancar,
igralka: Maja Končar,
režiserka: Špela Kravogel,
glasbena oprema: Nina Kodrič,
mojster zvoka: Nejc Zupančič.
Redakcija: Matej Juh, Maja Žvokelj.
Leto nastanka: 2015.

Avtor: Ars

Bellinija, Masseneta, Puccinija, Davida, Salierija, Händla in Rossinija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Simfonični orkester Praškega radia je 27. junija lani nastopil v Festivalski dvorani v Litomyšlu, češkem mestecu v Pardubiškem okraju nedaleč od poljske meje. Na koncertu v sklopu tamkajšnjega glasbenega festivala Smetanov Litomyšl so glasbeniki pod vodstvom Petra Popelke najprej izvedli uverturo k operi Ruslan in Ljudmila Mihaila Glinke. Sledil je Violinski koncert Petra Iljiča Čajkovskega, v katerem je kot solist nastopil v Rusiji rojeni violinist s francoskim državljanstvom Fedor Rudin, spored pa je zaokrožila Simfonija št. 8 v G-duru, op. 88 Antonina Dvoržaka.

Avtor: Mihael Kozjek

NAPOVED:
Gost naše tokratne oddaje je adventistični pastor iz Mariborain predsednik Slovenske krščanske adventistične cerkve mag. Zmago Godina. Govoril bo o delovanju povelikonočnega božjega usmiljenja. So kristjanke in kristjani v praksi nosilci sočutnih bližin, upanja in ljubezni?

Avtor: Tone Petelinšek

Na sporedu: glasba Carla Phlippa Emanuela Bacha, Georga Philippa Telemanna, Francesca Saveria Geminianija, Williama Corbetta in Bohumirja Fingerja.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

France Forstnerič (1933–2007) je bil novinar in pisatelj, predvsem pa pesnik, ki se je podpisal pod vsaj dve odlični pesniški zbirki. Prva je Pijani kurent (1971), druga Ljubstava (1981). Leta 2021 je pri založbi Litera izšlo Forstneričevo zbrano delo z naslovom Kaj je ostalo; uredila ga je njegova hči Melita Forstnerič Hajnšek. V obsežni in dragoceni knjigi je objavljeno tudi Forstneričevo spominsko besedilo Kaj smo sanjali in kaj se je dogajalo (ki ga je avtor objavil leta 1997 kot podlistek v Večeru); izbrali smo odlomke iz omenjenega besedila, iz umetnikovih spominov na vojna, povojna in študentska leta.

Režiserka Saška Rakef,
interpret Aleš Valič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

19:50
Poigra
22:00
Poročila

Na Nizozemskem uveljavljeni, prevajani in nagrajeni pisatelj Jaap Robben je slovenskim bralcem že znan po delih za mlade in kot nekdanji gost Lirikonfesta. Tokrat ga spoznavamo kot avtorja za odrasle z romanom Tančina življenja, ki bo v slovenskem prevodu izšel leta 2024 pri Mladinski knjigi. Leta 1984 na Nizozemskem rojeni pisatelj in pesnik, ki zdaj s svojo družino živi v nemškem zaselku blizu nizozemske meje, objavlja od leta 2004. Njegova dela so prevedena v več kot deset jezikov. Angleški prevod njegovega prvega romana Birk je avtorja leta 2018 popeljal na turnejo po ZDA in Kanadi. Z drugim romanom Bratov kožuh se je leta 2021 uvrstil v širši izbor za mednarodno Bookerjevo nagrado, po knjigi je bil leta 2023 tudi posnet nizozemski film. Njegov tretji roman iz leta 2022 Tančina življenja pa tankočutno odstira posledice nepredelanega žalovanja ženske, ki je v nekoč močno katoliškem nizozemskem mestu Nijmegen izgubila nezakonskega otroka. Literarni portret je pripravila Stana Anželj, ki je tudi prevedla odlomke iz romana Tančina življenja.

Interpretirata Tina Resman in Vesna Jevnikar,
vezno besedilo bere Igor Velše,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
zvok in montaža Urban Gruden in Matjaž Miklič,
režija Špela Kravogel,
redakcija Tesa Drev Juh,
produkcija 2024.

Avtor: Ars

Slika Kristinin svet Andrewa Wyetha je navdihnila ameriškega skladatelja Kennetha Fuchsa, da jo je uglasbil. Kot pravi sam, je v glasbi poskušal obuditi njen svet morja pašnikov, hrepenenja po domu ter občutka izgube in izpolnjenosti.

Avtor: Katja Ogrin

22:50
Poigra

Izbor nove poezije Aleša Štegra prinaša pesmi z bivanjsko tematiko, ki odpirajo vprašanja medčloveške odtujenosti, identitete in osmišljevanja našega tukaj in zdaj, pa tudi pesmi z erotično in poetološko tematiko, začinjene s humorjem in ironijo. Novo Štegrovo poezijo odlikuje tudi zvočnost, h kateri poudarjeno pripomorejo precizen ritem, ki, ob drugem temelji na ponavljanju in stopnjevanju besed ter igranju z njihovim zvočnim potencialom.

Interpret: Aleš Valič,
režiserka: Saška Rakef,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
urednika oddaje: Tina Kozin, Vlado Motnikar,
produkcija 2024.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 07.04.2024 00:40:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt