Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Četrtek, 4.4.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Mahmud Darviš, eden najbolj priljubljenih palestinskih - in arabskih - pesnikov, je pesnik ljubezni, pregnanstva in upora. Že od vsega začetka je izkazoval presenetljivo pesniško zrelost v upesnjevanju svojih osrednjih tem: brezdomstva, samote, bežnosti, domovine in omenjenega upora. Upora proti politični situaciji, upora v obliki odmika od tradicionalnih pesniških oblik in eksperimentiranja z jezikom in formo. V pesmi 'Ne piši zgodovine kot poezijo' natančno postavi ločnico med bistvom zgodovine in zgodovinskega mišljenja, ki je v zadnjih letih po svetu prepogosto navzoče, in bistvom pesništva - vse to seveda v jeziku poezije.

Interpret Aleš Valič,
prevajalka Barbara Skubic.
Produkcija 2024.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Anuša Volovšek

Decembra 1820 je avstrijski guverner v Milanu izdal ukaz o vpoklicu vseh za vojaško službo sposobnih moških, rojenih med letoma 1795 in 1800 – in tako bi moral med 15. in 24. decembrom tudi Gaetano Donizetti stopiti pred naborno komisijo. Takrat sta bila oba njegova brata že pod orožjem: Francesco je služil v avstrijski vojski, Giuseppe pa je bil član vojaške godbe uporniških enot.

Avtor: Renato Horvat

10:00
Poročila

Leta 1944 je v Estonijo po treh letih nemške okupacije znova vkorakala Rdeča armada. Tedaj se je Tubin odločil, da bo zapustil domovino, ter je skupaj z ženo Eriko in dvema sinovoma pobegnil v Stockholm. V tem obdobju je ustvaril večino svojih simfonij, koncertov in drugih del. Leta 1954 je ustvaril šesto simfonijo, ki tako v značaju glasbe kot v načinu orkestracije kaže vpliv glasbe Sergeja Prokofjeva.

Avtor: Igor Krivokapič

11:00
Poročila

Aktualna tedenska oddaja, namenjena poročanju o glasbenih dogodkih doma in v tujini ter kritični oceni. Pripravljajo jo uredniki in sodelavci glasbenega programa v Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Avtor: Ars

12:00
Poročila

FRAN GERBIČ: Jugoslovanska rapsodija za orkester, op. 60
Izv.: SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA
Dir.: SAMO HUBAD

MATIJA BRAVNIČAR: Koncert za violino in orkester
Izv.: violina: DEJAN BRAVNIČAR
SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA
Dir.: MILAN HORVAT

DANE ŠKERL: Sinfonietta št. 3 za pihala, trobila in tolkala
Izv.: SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA
Dir.: MILIVOJ ŠURBEK

Avtor: Alma Kužel

13:00
Poročila

Potem ko je pred leti predstavljala dokumentarni portret svoje matere, profesorice in članice srbskega protestnega gibanja proti Miloševiću Odpor, se je režiserka Mila Turajlić znova mudila v Ljubljani. Tokrat je predstavljala svoj novi dokumentarni film o gibanju neuvrščenih, kot ga je na filmske trakove ujel snemalec Stevan Labudović, ki je s kamero spremljal potovanja jugoslovanskega predsednika Tita po svetu.

V pogovoru z novinarjem Urbanom Tarmanom je Mila Turajlić govorila o filmu, ki se posveča ustanovnemu kongresu neuvrščenih leta 1961, v drugem delu, ki ga na festivalu nismo videli, pa sodelovanju omenjenega filmskega snemalca pri alžirski osamosvojitveni vojni desetletje prej. Jugoslavija je namreč, kot je povedala režiserka, članica ameriške filmske akademije, brez posebnih pogojev zagotavljala Alžiriji tehnično pomoč pri dokumentiranju njenega osvobodilnega gibanja izpod francoske kolonialne vladavine.

Obsežno filmsko gradivo, ki so ga sodelavci Filmskih novosti ustvarili v desetletjih, ko je v blokovski delitvi sveta gibanje neuvrščenih doseglo vrhunec, ostaja slabo raziskano: trakovi v beograjskem arhivu niso ne digitalizirani ne katalogizirani; pravzaprav ni jasno niti, kdo je njihov lastnik.

Avtor: Urban Tarman

Oddaja prinaša izbor posnetkov slovenskih opernih pevcev. Pripravlja jo urednik za operno glasbo Dejan Juravić.

Avtor: Dejan Juravić

14:00
Poročila

23. marca letos je svojo življenjsko pot sklenil Maurizio Pollini. Veliki italijanski pianist je soustvarjal, kreiral in definiral temelje pianizma v drugi polovici 20. in v začetku 21. stoletja. V prvi iz niza treh oddaj, posvečenih Polliniju, predvajamo glasbo Beethovna, Schuberta, Chopina in Schumanna v njegovih izvedbah.

Avtor: Klemen Golner

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Avtor: Ars

Zadnjo izmed oddaj, posvečenih letošnjim prejemnikom študentskih Prešernovih nagrad akademije za glasbo, posvečamo godalnemu kvartetu Opifex, ki ga sestavljajo violinista Nikola Pajanović in Laura de Wolff, violistka Rebeka Skok in violončelistka Sara Čano.
Ob glasbi Schumanna in Debussyja nas bodo glasbeniki povabili na zaključni koncert cikla Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Ta bo 4. aprila 2024 v Viteški dvorani Križank. Povedali bodo, kakšne so njihove vaje in kdo poskrbi, da se na njih tudi nasmejejo.

Avtor: Vesna Volk

Pesnik Lenart Sušnik se je knjižno prvič predstavil predlani z generacijsko antologijo bog si ga drka na nas. Knjiga je izšla v zbirki Črna skrinjica pri Literarnem društvu IA, tako kot tudi Sušnikova pravkar objavljena prvenka Napalm. Že v antologiji sta bralec in bralka sodobne poezije lahko zaznala energijo predstavnic in predstavnikov mlade pesniške generacije, tudi jezo in kritičnost do družbe; to pa velja, morda še bolj, za poezijo v zbirki z zgovornim naslovom Napalm. Nekatere pesnikove pesmi so pesmi v prozi, druge so v prostem verzu, nekatere so bolj intenzivne, nekatere bolj umirjene. Pesnik je precej pesniške energije posvetil zvočnosti svojih pesmi, ki pride do polnega izraza ob glasnem branju. V pogovoru z Markom Goljo v oddaji Izšlo je zato pesnik prebere pesem Manifest 1. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

16. avgusta 2024 je bil na gradu Bogenšperk tretji koncert v sklopu festivala Seviqc Brežice. Na njem je nastopil slovenski trio Tacet (Katarina Nagode: flavta, Mojca Jerman: baročna in klasična violina, Martina Okoliš: čembalo). Ime si je nadel po latinski besedi za tišino z mislijo, da se glasba začne s tišino, torej najprej prisluhnemo, šele nato zaigramo. Da bi bili zmožni prisluhniti, moramo biti najprej v tišini, tako zunaj kot v sebi samih.
Na koncertu Gradus ad Parnassum so glasbenice iz Italije, v kateri je deloval Giuseppe Tartini, potovale na območje Habsburške monarhije; tam smo najprej srečali Anno Bon, italijansko skladateljico, ki je ob koncu svoje umetniške poti delovala na dvoru Esterházyjevih, nato na Dunaju delujočega slovenskega skladatelja Janeza Krstnika Dolarja, naša pot pa se je končala na samem habsburškem dvoru, na katerem sta delovala Antonio Caldara in Johann Joseph Fux.

Avtor: Vesna Volk

Še enkrat se posvetimo delu zvočnega gradiva spletne izdaje Kdo, kdo, kdo so pa to, ki jo je Glasbenonarodopisni institut predstavil v okviru spletne zbirke Etnofon in ki pripoveduje o pesemskem izročilu z Domžalskega. Kraje je v preteklosti zaznamovala domača obrt, pozneje pa slamnikarstvo, oprto na prevozne poti; ponujalo je tudi številne možnosti druženja in prenašanja izročila. Tokrat bomo poslušali posvetne pesmi različnih vsebin, pa tudi nekaj uspavank in izštevank.

Avtor: Tomaž Rauch

Izvrstni glasbeniki izvajajo dela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Alfreda Šnitkeja in Edvarda Griega, gost bo violinist Gabriel Le Magadure.

V Komornem studiu bomo predstavili posnetke tretjega koncerta komornega cikla Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. 19. marca so v Mariboru nastopili godalci izjemnega kvarteta Ébène, ki je tokrat prvič gostoval v Sloveniji. V dvorani Union v Mariboru so predstavili pester spored mojstrovin za godalni kvartet: Godalni kvartet št. 21 v D-duru, K 575, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Godalni kvartet št. 3 Alfreda Šnitkeja in Godalni kvartet št. 1 v g-molu, op. 27, Edvarda Griega. Velik uspeh so dosegli z zmago na tekmovanju ARD leta 2004, ki so ji sledili številni odmevni nastopi na pomembnih festivalih in vrsta nagrad za njihove posnetke. Muziciranje štirih godalcev je pustilo močan in prepričljiv glasbeni vtis, o delu kvarteta Ébène pa je pripovedoval drugi violinist Gabriel Le Magadure. Pogovor in oddajo je pripravila urednica Tjaša Krajnc.
.

Avtor: Tjaša Krajnc

22:00
Poročila

V mitskem ozadju igre je legenda o zvonu na Blejskem otoku, ki izpolnjuje želje, avtorica pa jo naveže na stvarno usodo mladega nosečega dekleta, ki v svoji duhovni in materialni stiski išče pomoči pri civilnih in cerkvenih ustanovah. Iskanje ženske in materinske identitete se izkaže za neuspešno, zgodba o željah pa izzveni v trpko spoznanje prepuščenosti sami sebi.

Režiser: Tugo Štiglic
Prirejevalec in dramaturg: Goran Schmidt
Tonski mojster: Jure Culiberg
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Ana – Iva Krajnc Bagola
Mala Ana – Ema Leila Grošelj
Anina mati – Marijana Brecelj
Anina krušna mati – Sabina Kogovšek
Anin krušni oče – Brane Grubar
Peter – Robert Waltl
Petrova mati – Stannia Boninsegna
Župnika – Evgen Car, Andrej Nahtigal
Socialni delavec – Sandi Pavlin
Duhovnika – Janez Starina, Vojko Zidar
Kralj – Iztok Jereb
Kunigunda – Vesna Jevnikar
Škof Deluški – Franc Markovčič
Škof Rigel – Boris Ostan
Elizabeta – Mojca Fatur
Devica Marija – Darja Reichman
Napovedovalke in napovedovalci – Alenka Resman, Maja Šumej, Mateja Perpar, Gašper Jarni, Aleksander Golja, Jure Franko, Ivan Lotrič
Vile – Saša Mihelčič, Iuna Ornik, Katja Povše

Uredništvo igranega programa
Posneto v studiih Radia Slovenija maja 2008

Avtor: Kaja Novosel

22:40
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Ob 80. jubileju slovenskega avtorja Bogdana Novaka smo izbrali njegovo kratko zgodbo Kako je nona izpraznila posteljo iz zbirke Spomini na mojo mamo in njeno mladost v Trstu, izšle l. 2006. V njej se avtor spominja povojnih let v ljubljanski Rožni dolini in smrti none, ki pa je iz otroške perspektive ne prikazuje kot izrazito tragične, temveč kot sestavni del življenja.

Intepretacija: Milan Štefe,
glasbena oprema: Nina Kodrič,
oblikovanje zvoka: Sonja Strenar,
režija: Špela Kravogel,
redaktorica: Tadeja Krečič Scholten,
produkcija leta 2017.

Avtor: Ars

Ferde Grofé je bil ameriški skladatelj in aranžer, ki je med drugim orkestriral Rapsodijo v modrem Georgea Gershwina. V zgodnji mladosti se je priučil igranja klavirja, violine in številnih trobil; to mu je pomagalo, da so številni skladatelji pri njem naročali orkestracije svojih del. Najbolj je znan po svoji orkestralni suiti Veliki kanjon iz leta 1931.

Avtor: Marko Šetinc

Zadnja sprememba: 04.04.2024 14:30:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt