Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 31.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Človekovega nezavednega in sanj so se lotili že številni pesniki in pesnice. Na izviren način o sanjah v pesmi z naslovom Sanje piše tudi slovenska pesnica Cvetka Lipuš. Pesem smo izbrali iz zbirke Kaj smo, ko smo. Interpretira jo Vesna Pernarčič.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Na veliko noč, na najpomembnejši krščanski praznik, novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje in škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji mag. Leon Novak premišljujeta o sporočilu velike noči danes.

Avtor: Nataša Lang

To je naslov slovenske ponarodele cerkvene velikonočne pesmi, katere avtor je Stanko Premrl. To pa je hkrati tudi vzklik oz. pozdrav, s katerim se za veliko noč pozdravljajo številni verujoči kristjani po vsem svetu, tako vzhodnih kot zahodnih cerkva. Vzklik je navdahnil veliko glasbenih ustvarjalcev različnih glasbenih obdobij in slogov.

Avtor: Polona Gantar

Na največji krščanski praznik veliko noč prenašamo sveto mašo iz cerkve svetega Križa v župniji Rogaška Slatina. Mašuje nadžupnik Jože Vehovar ob sodelovanju tamkajšnjih vernic in vernikov. Za glasbeno spremljavo mašnega obreda skrbijo: otroški cerkveni zbor Biser in Mladinski cerkveni zbor Žarek z zborovodkinjama Jelko Zorin Belcer in Tanjo Pirš. Na orgle igra Angelika Škrabl. Na kitarah so Patrick Pirš, Tilen Zorin in Lucija Fric, na bas kitaro igra Tine Pirš, na cajonu je Luka Turk, flavtistka pa je Maja Pirš.

Avtor: Ars

11:00
Poročila

V Avditoriju Manuela de Falle v Madridu je 26. junija lani nastopil Španski nacionalni mladinski orkester, ki ga je vodil izraelski dirigent Eliahu Inbal. Na sporedu koncerta so bili Preludij in Izoldina ljubezenska smrt iz opere Tristan in Izolda Richarda Wagnerja ter Simfonija št. 7 Antona Brucknerja.

Avtor: Marko Šetinc

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

V marcu oddaje Humoreska tega tedna namenjamo pisanju češkega pisatelja Bohumila Hrabala, ki je bil mojster literarne domišljije, humorja in blage ironije. Tokrat boste slišali njegovo kratko zgodbo z naslovom Zorenje, v kateri spoznamo zanimiv lik, okroglega čudaškega gospoda, ki se težko upre prehranskim skušnjavam. Prevedla jo je Nives Vidrih, interpretiral pa Brane Grubar.

Prevajalka: Nives Vidrih,
interpret: Brane Grubar,
režiser: Alen Jelen,
glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,
tonska mojstrica: Sonja Strenar,
urednika oddaje: Vlado Mornikar, Ana Rozman,
leto nastanka: 2014.

Avtor: Ars

In to izpod peres Händla, Pergolesija, Sebastiana Bacha, Vivladija, Mascagnija, Barberja, Wagnerja in Verdija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Nacionalni simfonični orkester Italijanske radiotelevizije (RAI) je 19. maja lani nastopil v avditoriju Artura Toscaninija Italijanske radiotelevizije v Torinu. Eden najboljših italijanskih orkestrov je tam nastopil pod vodstvom Alessandra Bonata, kot solist pa se je v Klavirskem koncertu št. 23 v A-duru, K. 488 Wolfganga Amadeusa Mozarta predstavil prodorni 25-letni japonski pianist Mao Fujita. Spored sta uokvirili uvertura k operi La Clemenza di Tito Wolfganga Amadeusa Mozarta in Simfonija št. 1 v g-molu, op. 13, z vzdevkom Zimske sanje Petra Iljiča Čajkovskega.

Avtor: Mihael Kozjek

Kako ponotranjiti vstalega Kristusa, zakaj nas lahko velikonočni prazniki znova nagovorijo, kakšna so delovna opravila duhovnikov v tem času in zakaj je to tudi čas, ko je dobro spet v roke vzeti evangelijske zapise. O vsem tem se bomo pogovarjali z našim gostom dr. Gabrielom Kavčičem, ki opravlja tudi mesto tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference.

Avtor: Nejc Krevs

V okviru Srebrnega abonmaja je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nedavno, 3. marca letos, nastopil nemški organist Martin Sturm. Predstavil se je z zanimivim in pestrim programom znanih in manj znanih orgelskih skladateljev, pa tudi s svojimi improvizacijami, ter navdušil s poustvarjalno močjo.

Avtor: Polona Gantar

Jurica Pavičić je priznan hrvaški filmski kritik in eden najvplivnejših komentatorjev družbenih in kulturnih pojavov, pa tudi avtor scenarijev, kratkih zgodb in kriminalk. Njegova dela so prevedena v številne tuje jezike, pri nas je nedavno izšlo njegovo delo Knjiga o jugu, ki ga je prevedla Sonja Polanc. Gre za potopisno knjigo zaznav in opažanj prostora juga, ki slovenskemu bralcu pomeni predvsem jadransko obalo in njeno zaledje. Izbrali smo odlomek poglavja z naslovom Bela flota.

Prevajalka Sonja Polanc,
interpret Aleš Valič,
režiserka Saška Rakef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednica oddaje Ana Rozman.
Produkcija 2024.

Avtor: Ana Rozman

19:50
Poigra

Številni ga primerjajo z Wagnerjem, Mahlerjem, Franckom, Brahmsom in drugimi ... A vendar je njegova glasba drugačna in posebna: pri njej se namreč izgublja tradicionalni razloček med duhovno in posvetno glasbo, teme iz njegovih nabožnih skladb se pojavljajo v simfonijah, v katere je vpletel tudi korale; po njegovi zaslugi sta tako »pridobili« obe zvrsti glasbe, obe je hkrati obogatil s poznoromantičnimi prvinami. Globoko veren je vse življenje ostal sam, za svojo brezčasno glasbo pa je večkrat izbral velikonočno razpoloženje.
Letos mineva 200 let od njegovega rojstva.

Avtor: Polona Gantar

22:00
Poročila

Velikonočni triptih Zorka Simčiča sestavljajo pripovedi iz let 1929, 1959 in 1990. V njih spremljamo avtorjevo doživljanje velikonočnega časa v treh različnih, a prek pripovedovalca med seboj vendarle tudi povezanih mestih: v Mariboru, Buenos Airesu in Ljubljani. Pripoved seveda sega prek prazničnega časa in razpira širšo bivanjsko tematiko in življenje v izgnanstvu. S pripovedovalcem smo tokrat v Buenos Airesu, v letu 1959, letu po tem, ko je ostal brez staršev.

Interpret Pavle Ravnohrib,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
tonska mojstrica Metka Rojc,
režiser Gregor Tozon.
Produkcija 1996.

Avtor: Ars

Odlomek daljše pesnitve, ki se začenja z verzom "Učenik, Mojster pevec", je napisal libanonski pesnik, pisatelj in slikar Kahlil Gibran, verjetno najbolj poznan po knjigi Prerok. Ta je, med drugim, ena najbolje prodajanih knjig vseh časov. Gibran, vzgajan v krščanskem maronitskem izročilu, je napisal tudi knjigo z naslovom Jezus, sin človekov, ki jo imamo v slovenskem prevodu Borisa Šinigoja. V njej niza pripovedi ljudi, ki so z Jezusom živeli, o tem, kako so ga spoznali in ga doživeli. Zadnji izmed njih je Mož iz Libanona, devetnajst stoletij pozneje pa bi bil to lahko avtor sam.

Interpretacija Milan Štefe,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
režiserka Ana Krauthaker,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2018.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 30.03.2024 17:40:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt