Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 30.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Poslušamo Koncert za harfo in orkester v B-duru, op. 4 št. 6 in Chaconno za solo harfo Georga Friedricha Händla, tretji stavek Tria za harfo, violino in violončelo Luisa Spohra, Veliki duo britanskega harfista in skladatelja Johna Thomasa in Koncert za harfo in orkester Lucijana Marije Škerjanca.

Avtor: Katarina Radaljac

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Anuša Volovšek

Poslušamo skladateljev Koncert za violo in orkester v F-duru. Izvedla ga bosta Lubomir Maly in Komorni orkester Dvořák pod vodstvom dirigenta Františka Vajnarja.

Avtor: Katarina Radaljac

Pesnik Anton Vodnik, rojen na začetku dvajsetega stoletja, je bil tudi esejist, umetnostni zgodovinar in urednik. V pesmi Pomladni veter opisuje, kaj vse si lirski subjekt želi, da bi mu prinesel, in česa si najbolj želi. Pesem Pomladni veter interpretira Zvone Hribar.

Avtor: Ars

Poslušamo cikel Muzikalni listi Benjamina Ipavca, skladbo Mladi koncertant II za violino in klavir Matije Bravničarja, Koroško suito Emila Adamiča, Spominčice Josipine Turnograjske, Simfonijo št. 1 v C-duru Georgesa Bizeta, Impromtuje Frédérica Chopina in skladbo Razmišljanje za violončelo in klavir Petra Iljića Čajkovskega.

Avtor: Katarina Radaljac

10:00
Poročila

Simfonic Voices je mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe, ki ga v Kopru organizirata Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem in njegov dirigent Ambrož Čopi. Na koncertih nastopajo predvsem mladi glasbeniki in pevci ter študentje glasbe, z njimi pa številni profesionalni glasbeniki in dirigenti. V tem letu cikel obsega šest koncertov. Prvi je bil v februarju. Na cvetno nedeljo je bila v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru na sporedu Stabat Mater ali Mati žalostna je stala Giovannija Batiste Pergolesija.

Avtor: Metka Sulič

11:00
Poročila

V sredo, 27. marca, na mednarodni dan gledališča, se je v Prešernovem gledališču Kranj začel 54. Teden slovenske drame, festival, ki pozornost javnosti usmerja k dramskim besedilom in vrhunskim gledališkim dosežkom. Ob začetku Tedna slovenske drame gostimo v oddaji Naši umetniki pred mikrofonom dramskega igralca Aljošo Trnovška, člana Prešernovega gledališča in dobitnika nagrade julija za izjemno igralsko stvaritev za vlogo Petra v predstavi Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića v režiji Sebastijana Horvata. O tej vlogi, pa tudi o njegovi siceršnji igralski poti je pripovedoval Tadeji Krečič

Avtor: Ars

V današnjih Oddaljenih zvočnih svetovih se zopet posvečamo šintoizmu, duhovni avtohtonosti na Japonskem, in glasbi, povezani s to religijo.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

13:00
Poročila

Ob svetovnem dnevu gledališča so v Kranju na Tednu slovenske drame podelili stanovske nagrade, v Moderni galeriji v Ljubljani so razgrnili slovensko predstavitev na prihajajočem 60. beneškem bienalu, na Blejskem gradu pa predstavili novo stalno postavitev, pretekli teden pa so odprli tudi več razstav – v rojstni hiši Rudolfa Maistra razstavo Maister in rodni Kamnik, v galeriji ŠKUC v Ljubljani Prisotnost skupnosti, v dunajski Albertini razstavo Roya Lichtensteina, v Galeriji Staneta Kregarja v Šentvidu pa razstavo Igorja Banfija.

Avtor: Gregor Podlogar

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Med gosti festivala Fabula je bil letos tudi katalonski pesnik in pisatelj Pol Guasch. Ob tem je v slovenščini v prevodu Veronike Rot izšel njegov roman Napalm v srcu. Osrednji temi sta boj za preživetje in ljubezen v postapokaliptičnem svetu. S Polom Guaschom se je o pisanju, o romanu, o literarnem uspehu in tudi o tem, kako je pisati v manjšinskem jeziku, pogovarjala Petra Meterc.

Bere Igor Velše,
ton in montaža Mirta Berlan.

Avtor: Petra Meterc

Poslušajte izbrane izvajalce in skladbe:

Tomaž Grintal: Pra Dizer A Deus (Edu Lobo)
Gary Burton/Chick Corea: Armando's Rhumba (Chick Corea)
Dee Dee Bridgewater: Afro Blue (Mongo Santamaria)
Kurt Elling: Norwegian Wood (Lennon/McCartney)
Diane Schuur: Travellin' Light (Sid Tepper)
Eliane Elias: At First Sight (Eliane Elias)

Avtor: Hugo Šekoranja

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Kvartet Leonkoro je 19. februarja nastopil v dvorani Wigmore v Londonu. Tam je na koncertu v sklopu BBC-jevega koncertnega cikla “The Lunchtime Concerts” najprej izvedel Godalni kvartet št. 1, imenovan ‘Kreutzerjeva sonata’ Leoša Janačka, nato pa še Schumannov Kvartet št. 3 v A-duru, op. 41/3. Zasedba Leonkoro, kar v prevodu iz esperanta pomeni Levjesrčni, je bila ustanovljena leta 2019 v Berlinu. Od ustanovitve dalje so njeni člani, violinista Jonathan Schwarz in Amelie Wallner, violistka Mayu Konoe in violončelist Lukas Schwarz, dosegli nekaj vidnih uspehov, denimo prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju godalnih kvartetov v dvorani Wigmore, kar je kvartetu Leonkoro prineslo mesto v slovitem programu Nova generacija umetnikov BBC-jevega Tretjega radijskega programa.

Avtor: Mihael Kozjek

Poetična pripoved o prvinski pokrajini in prvinskem človeku ter o povezanosti vsega z vsem. O neskončni moči narave, ki se ne meni za dobro in hudo, o mitskosti prostora in mimogrede še o čaru pripovedovanja. In pesnjenja.

Prevajalka Veronika Rot,
igralka Mojka Končar.
Urednik oddaje Vlado Motnikar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar.

Režiserka: Saška Rakef

Knjigo je izdalo KUD Sodobnost Internatinonal.
Produkcija: marec 2024.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Verski konflikti, ljubezen, sovraštvo in ljubosumje so osrednje teme opere – prvič na naših valovih.

Še v časih pred začetkom dogodkov, ki jih opisuje opera, sta se ljubila Pauline (pojejo jo Roberta Mantegna) in rimski general Sévère (Mattia Olivieri). Preden sta se poročila, je general moral v vojno; ni se več vrnil in širile so se govorice, da je padel. Na prigovarjanje očeta Félixa (David Steffens) se je Pauline čez čas poročila z armenskim plemičem Poliutom (John Osborn), ki ga ni tako ljubila kot Sévèra, vendar je bil vreden vsega spoštovanja. V francoski različici libreta med Pauline in Poliutom ni nikakršnih nesoglasij in v vsem dogajanju je v ospredju religioznost. Pojeta še Nicolò Donini (Kalísten) in Patrick Kabongo (Neárh). Zbor Arnolda Schönberga in Simfonični orkester avstrijske radiotelevizije vodi Jérémie Rhorer.
Gaetano Donizetti je opero napisal za neapeljski San Carlo, vendar vmešal se je sam kralj Ferdinand II. in predstavo prepovedal, češ da verska zgodba ne sodi na operni oder. Skladatelj se je sprl z vodstvom gledališča, vzel note in odpotoval v Pariz. Tam se je z vodstvom pariške opere takoj dogovoril za uprizoritev Poliuta v francoščini. Eugène Scribe je predelal in izpopolnil Cammaranov italijanski libreto na podlagi tragedije Poliévkt Pierra Corneilla ter ga prilagodil konvencijam francoske vélike opere. Po vrsti zapletov je bila 10. aprila 1840 krstna predstava opere z naslovom Mučeniki. Opero so že istega leta uprizorili tudi v Amsterdamu, leta 1841 pa še v Haagu, Hamburgu, na Dunaju, v Budimpešti in Pragi. Pozneje so Mučeniki za celo stoletje, tudi zaradi verističnih oper, izginili iz zavesti strokovnjakov in gledalcev. Pravzaprav jih še danes le redko izvajajo. Prva sodobna predstavitev v koncertni izvedbi je bila v Londonu (1975), sledile so uprizoritve v Benetkah (1978), Nancyju (1996), Reggiu Emiliji (1997) in na Dunaju (2023).

Avtor: Dejan Juravić

Drage mojstrske stvaritve hiše Faberge so bile zelo iskane tako v Evropi kot v Rusiji. Draguljar Carl Faberge je v svetu najbolj poznan kot idejni oče znamenitih carskih velikonočnih jajc, izdelanih iz zlata in posutih z diamanti, biseri, dragim kamenjem in filigranskimi miniaturami, ki jih je po naročilu izdeloval za ruski carski dvor vse od leta 1885.

Avtor: Tina Ogrin

Pesnik, pisatelj, publicist in urednik Jurij Paljk se je rodil leta 1957 v Velikih Žabljah na Vipavskem, a od leta 1978 živi v Italiji blizu Ogleja, kjer je dejaven član slovenske narodne skupnosti. Objavil je več proznih in pesniških knjig, v svojih besedilih se pogosto posveča drobcem iz vsakdanjega življenja, ki jih večina prezre, on pa v njih najde globlje pomene. V besedilu O pirhih se spominja svojega doživljanja velike noči v krogu družine in se ob tem sprašuje, kako bi svojim otrokom danes razložil pomen in simbolno vrednost velikonočnih pirhov.

Avtor literarnega dela: Jurij Paljk,
režiser: Klemen Markovčič,
interpret: Milan Štefe,
glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar,
urednici oddaje Tadeja Krečič Scholten, Tina Kozin,
produkcija 2008.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 29.03.2024 17:40:04

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt