Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 9.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

V novi dan z glasbo Tartinija, Vivaldija, Cimarose, Haydna, Griega, Mozarta, Genna, Chaminade, Saint-Saënsa, Schumanna, Mercadanteja in Čajkovskega.

Avtor: Dejan Juravić

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Interpretacija: Barbara Žefran.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Pevci Vokalne skupine Vihar so doma iz Občine Devin-Nabrežina, iz slovenskih vasi na italijanskih tleh, v južnem delu ozkega kraškega obmorskega pasu, ki se vije proti Trstu. Zasedba se je leta 2017 oblikovala pod vodstvom Mirka Ferlana, ki jo vodi še danes. Skupina redno nastopa v deželi Furlaniji-Julijski krajini in po Sloveniji, tako pri večjih zborovskih in vokalno-instrumentalnih dogodkih kot tudi na celovečernih koncertih in diskografskih projektih. Redno nastopa z Dekliškim zborom Igo Gruden Nabrežina, vsako leto na božičnem koncertu v cerkvi svetega Justa v Trstu v okviru Zveze cerkvenih pevskih zborov Trst, poleg tega pa tudi v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Nadgrajuje vokalno-tehnične zmožnosti in je programsko usmerjena v spoznavanje umetne slovenske in svetovne zborovske literature. V preteklem letu je na povabilo Kulturnega društva Srečko Kosovel iz Tomaja gostovala v tamkajšnji cerkvi sv. Petra in Pavla ter pripravila celovečerni koncert. Spored je bil razdeljen v tri tematske sklope, prvi je bil sakralni.

Avtor: Metka Sulič

10:45
Poigra
11:00
Poročila

Scenaristka in režiserka Sara Kern, prejemnica nagrade Prešernovega sklada, živi v Melbournu v Avstraliji. Leta 2013 je diplomirala iz filmske režije na AGRFT in pred selitvijo v Avstralijo več let delala kot scenaristka za otroški in mladinski program slovenske Radiotelevizije. Mednarodno uspešen je bil leta 2016 že njen kratkometražni film Srečno, Orlo!, za katerega je prejela Štigličev pogled za režijo Društva slovenskih režiserjev. Nagrado Prešernovega sklada so ji podelili za režijo celovečernega prvenca Mója Vesna, ki je bil premierno prikazan v sklopu Generacije Kplus na Berlinalu, na 25. festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najboljšo režijo. Filmska zgodba, ki prepleta teme žalovanja, priseljenske izkušnje in prezgodnje odraslosti, je postavljena v predmestje Melbourna, kjer desetletna Mója, ki se ne more sprijazniti z nedavno materino smrtjo, živi s slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno.

Avtor: Tina Poglajen

Drugič zapored poslušamo dvorno glasbo z indonezijskega otoka Bali, kot jo je v dvajsetem stoletju preoblikoval in reformiral veliki mojster in vodja gamelan orkestra Vajan Lotring, ki je živel med letoma 1898 in 1983. Glasbo je približal potrebam in okusu mlajših generacij, oblikoval je tudi nekaj novih glasbil in ustvaril zvok, po katerem je glasba tolkalskih orkestrov na Baliju danes znana po vsem svetu, pa vendar je v njej ohranil vse značilnosti, ki so se izoblikovale skozi stoletja.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

– Zbirka Kroples v Narodni galeriji
– razstava Zmaga Jeraja v MGLC
– Koroški kulturni dnevi v Ljubljani
– retrospektiva filmov Metoda Pevca v Bergamu
– cikel Neuklonljive v Slovenski kinoteki
– 29. seja Nacionalnega sveta za kulturo
– o selitvi SNG Drama

Avtor: Vlado Motnikar

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Gostji oddaje sta Maja Weiss in Nataša Konc Lorenzutti, režiserka in soscenaristka dokumentarnega filma Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna. Film pripoveduje presunljive zgodbe zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega eksperimenta. Dokumentarec o štirih zgodbah Slovencev in Slovenk, ki so jih nacisti leta 1942 na Štajerskem še kot dojenčke ukradli staršem, bo prihodnji teden odprl 26. Festival dokumentarnega filma v Ljubljani.



Ton in montaža Vojko Kokot.

Avtor: Urban Tarman

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Sklepamo niz oddaj, namenjenih predstavitvi lanske 7. sezone koncertnega cikla SiBrass, ki je namenjen pretežno glasbi za trobila v različnih zasedbah. Zadnji 5. koncert pretekle sezone je potekal 6. novembra lani v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji, kjer je nastopil Trobilni ansambel Brass AG, torej Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Spored je obsegal priredbe glasbenih del Carla Gesualda in Jeana Baptista Lullyja ter izvirno glasbo Lojzeta Krajnčana, Daniela Sternefelda in Christiana Lindberga. Umetniško vodstvo je ob tej priložnosti prevzel priznani belgijski trobentač, profesor, dirigent in aranžer Steven Verhaert, ki je zložil tudi večstavčni suiti po Gesualdovi in Lullyjevi glasbi.

Avtor: Mihael Kozjek

Neposredni prenosi ali posnetki iz evropskih opernih hiš in Metropolitanske opere - v eni najbolj priljubljenih radijskih oddaj.

Avtor: Dejan Juravić

Letos bo minilo 20 let od smrti Carlosa Kleiberja, ki za številne poznavalce in glasbenike velja za najpomembnejšo dirigentsko osebnost preteklega stoletja. Bil je nezaupljiv do javnosti, svojo potrebo po zasebnosti in mirnem domačem življenju je uresničil prav v Sloveniji.

Avtor: Tina Ogrin

Ob 210. obletnici rojstva enega največjih ukrajinskih pesnikov, Tarasa Ševčenka, lahko v oddaji Literarni nokturno poslušate izbor njegovih pesmi (Oporoka, Pesmi moje, Duma, Večer, Teče voda, Tam za gajem), ki jih je prevedel Severin Šali, interpetiral pa dramski igralec Vojko Zidar. Ševčenko, romantični pesnik, slikar in humanist, se je v svojih delih zavzemal za boj ukrajinskega naroda zoper nacionalno zatiranje, danes pa pomeni enega temeljev sodobne ukrajinske književnosti.

Prevajalec Severin Šali,
interpret Vojko Zidar,
režiserka Barbara Hieng Samobor,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
urednik oddaje Marjan Kovačevič Beltram.
Produkcija 1999.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 09.03.2024 20:45:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt