Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 6.3.2024

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na sporedu Klavirski kvintet v f – molu, op. 41 Jana Ladislava Dusska, Sonata št. 1 v F - duru, ZWV 181, za 2 oboi, fagot in basso continuo Jana Dismasa Zelenke in Koncert v C – duru za orgle in orkester Jiříja Ignáca Lineka.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tina Ogrin

Na sporedu Koncert za klarinet in orkester Franza Krommerja in Sonata za klavir v c – molu, op. 2, št. 3 Leopolda Antonina Koželuha.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Leta 1953 je v Ljubljani izšla drobna knjižica z naslovom Pesmi štirih. Literarna veda jo je pozneje postavila za zgled slovenske poezije, v njej pa je bila objavljena tudi Balada o radiu.

Interpretacija: Jožef Ropoša.

Avtor: Ars

Na sporedu samospev Kdor zlate strune zna ubrati iz cikla Večernih pesmi in simfonična pesnitev Vltava Bedřicha Smetane, Klavirski trio št. 4 v e-molu, op. 90, Dumka trio Antonina Dvořáka in Dvořákova Humoreska v jazzovski priredbi Joea Venutija.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

Posnetki iz najnovejše džezovske produkcije, pa tudi iz zgodovine džeza.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Letos se spominjamo 200. obletnice rojstva skladatelja, dirigenta in pedagoga Bedřicha Smetane. Ta češki glasbeni velikan se je v zgodovino zapisal s svojimi čudovitimi simfoničnimi pesnitvami, osmimi nacionalnimi operami in nenazadnje tudi bogatim klavirskim in komornim opusom.

Avtor: Mihael Kozjek

11:00
Poročila

Švedska pisateljica Selma Lagerlöf, prva ženska, ki je prejela Nobelovo nagrado za književnost in prva švedska oseba s tem priznanjem, je slovenskim bralcem vse prej kot neznanka. Prve prevode njenih del smo dobili v dvajsetih letih preteklega stoletja, trenutno najnovejšega, Cesar Portugalije, slabih sto let pozneje, leta 2020, ko je v novem prevodu Mite Gustinčič Pahor izšel v zbirki klasična Beletrina. Prav z Mito Gustinčič Pahor razmišljamo o avtorici, ki je s preprostim, liričnim slogom pisanja jasno potrdila, da je manj lahko več.

Avtor: Ars

11:45
Intermezzo

Kratka glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

12:00
Poročila

Poslušajte dela za orkester Uroša Kreka, Antonina Dvořaka, Johannesa Brahmsa in Ernesta Chaussona.

V Arsovih spominčicah vas vabimo k poslušanju štirih skladb za orkester v izvedbi slovenskih solistov in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Sama Hubada, ki je bil šef dirigent tega orkestra od leta 1966 do upokojitve leta 1980. Pod Hubadovim vodstvom bomo poslušali Rapsodični ples Uroša Kreka, 1. stavek – Allegro – iz Koncerta za violončelo in orkester v h-molu, op. 104, Antonina Dvořaka, 1. stavek Simfonije št. 4 v e-molu, op. 98, Johannesa Brahmsa in Poemo za violino in orkester, op. 25, Ernesta Chaussona. Oddajo bomo ponovili v četrtek, 7. marca ob 17.05.

Avtor: Tjaša Krajnc

13:00
Poročila

V igri se mlajši moški iz sočutja do starejše gospe odloči, da jo bo, čeprav bo zaradi tega zamudil igro odbojke, odpeljal do njenega doma. A ni vse tako, kot se zdi na prvi posluh.

Avtorica radijske priredbe: Kaja Blazinšek
Režiser: Klemen Markovčič
Tonski mojster: Urban Gruden
Svetovalka za jezik: Saša Grčman

Ona – Marinka Štern
On – Benjamin Krnetić
Mož – Sandi Pavlin

Pripravilo Uredništvo igranega programa,
posneto v studiih Radia Slovenija marca 2020.

Avtor: Klemen Markovčič

14:00
Poročila

Pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok je v Sloveniji zapisana v ustavi. Smo ena izmed redkih držav, kjer vlada velik družbeni konsenz glede pravice do splava, saj jo po zadnjih raziskavah podpira več kot 80 odstotkov ljudi. Pa vendar smo v zadnjih nekaj letih opazili tudi javna nasprotovanja pravicam žensk, tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Zato je nedavno nastala velika evropska kampanja za zaščito reproduktivnih pravic. O ciljih kampanje in o pravici do splava kot temeljni človekovi pravici bomo govorili v tokratni oddaji Glasovi svetov.

Avtor: Tita Mayer

15:00
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Letošnji festival Fabula se je v petek uradno začel s predstavitvijo avtorja Pola Guascha, mladega in angažiranega katalonskega pisca, čigar roman Napalm v srcu je ob tej priložnosti izšel v prevodu Veronike Rot. Z avtorjem smo se pogovarjali o njegovi knjigi. Tu so še Koroški kulturni dnevi, ki v Ljubljano prinašajo niz dogodkov in dejavnosti kot izraz žive ustvarjalnosti koroških Slovencev in Slovenk.

Avtor: Žiga Bratoš

V ospredju tokratne oddaje bo glasba, ki jo je skozi leta svojega umetniškega delovanja poustvarila sopranistka Ana Pusar Jerič. Spoštovana in cenjena slovenska pevska umetnica je letošnja dobitnica strokovne nagrade Slovenskega komornega gledališča oz. prejemnica nagrade Sama Smerkolja za leto 2023. Glasovna fleksibilnost in muzikalnost sta ji omogočali ustvariti repertoar s koncertnimi deli vseh glasbenih obdobij. Koncertno petje in še posebej samospev s svojo tenkočutno zahtevnostjo interpretacije pa sta pri umetnici enako zastopana kot operno petje.

Avtor: Polona Gantar

Osrednjo pozornost tokrat namenjamo gostovanju nemškega organista Martina Sturma v Srebrnem abonmaju Cankarjevega doma. Tam so prav tako prejšnji teden na 3. koncertu, poimenovanem Za mlade, cikla Filharmonični klasični koncerti nastopili mlada nadarjena violinistka Patricija Avšič, ki se je kot solistka predstavila v 1. violinskem koncertu Henryka Wieniawskega, Orkester Slovenske filharmonije in gostujoči škotski dirigent Douglas Boyd. V nadaljevanju se odpravljamo še na Primorsko, natančneje v Novo Gorico, kjer sta v Veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica na 6. koncertu tamkajšnje letošnje abonmajske sezone nastopila violinist Žiga Brank in pianistka Beata Ilona Barcza. Tokratno oddajo zaključujemo s panoramo iz reške operne hiše, kjer so uprizorili Puccinijevo Dekle z zahoda.

Avtor: Mihael Kozjek

Glasba se rodi iz tišine. Skladatelji iščejo tišino, da bi v njej našli nove idrugačne zvoke.»Tišina - Rojstvo ki ga slišimo« v oddaji 'Čas prostor in glasba'.

Avtor: Pavel Mihelčič

Zvočnica Joži ubeseduje življenje velike gledališke in filmske igralke Jožice Avbelj, kot ga je v njeni biografiji zapisala Petra Pogorevc. V več ur trajajoči pripovedi nas bo Jožica Avbelj z veliko mero sproščenosti popeljala po svoji prehojeni življenjski in poklicni poti. Prebran roman je prava zakladnica zanimivih in neponovljivih dogodkov iz življenja in dela velike Joži.

Jožica Avbelj poslušalca s svojim značilnim glasom, načinom govora, poigravanja z jezikom, humorjem in izkušnjami popelje v zaodrje predstav in pred nas razgrne svoj igralski credo: »Hotela sem prodreti v skrivnost vlog, ki so mi jih zaupali režiserji, in jih enostavno narediti. To ne pomeni, da nikoli nobene ne zafrkneš, mirno jo lahko in tudi jo. Ampak moraš se pobrati in pripraviti na naslednjo, ki bo boljša.« Joži pa se ne bere le kot poklon veliki igralki, njenemu življenju in delu, marveč tudi kot poklon teatru, igralskemu poklicu in gledališkim vezem. Iz njega veje, da je umetnost včasih nemogoče ločiti od umetnika.

Roman, ki je rezultat štiriletnih pogovorov med dramaturginjo, publicistko in urednico Petro Pogorevc in igralko Jožico Avbelj, je tudi popis slovenske gledališke zgodovine od sedemdesetih let naprej.

»Vsekakor je biografski roman Joži lahko navdih za marsikatero igralko, najsi je šele na začetku igralske poti ali pa že globoko v njej. Prav njena svobodomiselnost, trma in vztrajnost jo upodabljajo kot borko, ki je iz vsakega ženskega lika skušala izvleči večplastnost in globino. Predvsem pa roman izriše pogled na igralko, ki se nikoli ni ukalupila v eno samo tehniko ali metodo, temveč se je predala svoji igrivosti, intuiciji in spontanosti,« je o delu zapisala Arsova sodelavka Ana Lorger v oddaji S knjižnega trga

O Jožici Avbelj
Že kot gimnazijka je Jožica Avbelj (1951) napravila prve resnejše igralske korake. Sodelovala je pri začetkih gledališča Glej, pa pri Pekarni in znamenitem Gledališču Pupilije Ferkeverk. Tu je med drugim nastopila v predstavah Spomenik G in Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, ki veljata za bisera slovenske gledališke neoavantgarde. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo je diplomirala leta 1975 v razredu Poldeta Bibiča in se to leto zaposlila v Mestnem gledališču ljubljanskem, kjer je igrala več kot 40 let. V svoji bogati igralski karieri je odigrala neverjetno število gledaliških, televizijskih, filmskih in radijskih vlog, prejela ogromno nagrad, med drugim leta 2001 Borštnikov prstan, bila je profesorica na AGRFT, nastopala je po gledaliških hišah praktično po vsem svetu.
Ob izidu knjige Joži v Mestnem gledališču ljubljanskem je kot eno najpomembnejših stvari za tako bogato profesionalno pot izpostavila samosvojost in trmo.

Interpretinja: Jožica Avbelj
Režiserka zvočne knjige: Špela Kravogel
Tonska mojstrica: Sonja Strenar
Mastering: Smiljan Greif
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Korekturno poslušanje: Rina Stanič, Matjaž Udovč
Urednik oddaje: Alen Jelen

Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2024.

Avtor: Alen Jelen

19:17
Poigra

Gost oddaje Tadej Vesenjak prihaja iz Velike Nedelje. Kot so nekoč o njem zapisali, je Tadej najglasnejši Prlek med kantavtorji in najbolj prleški kantavtor med Prleki. Šestkratni nagrajenec KantFesta in znanec festivala šansonov La vie en rose poje tudi v prleščini, v oddaji pa nam bo z razkritjem ozadja svojih besedil zaupal globoke osebne preizkušnje.

Avtor: Alma Kužel

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavitvi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izvajalcem.

Avtor: Ars

22:00
Poročila

Šred nami so tri nove plošče, izdane v zadnjem mesecu in na njih trije izjemni kontrabasisti v solo, duu in triu. Izbrali smo ploščo Body of Sound – Body of Music norveškega kontrabasista Christiana Meaasa Svendsena, duo kontrabasistke Joëlle Leandre in akordeonista Pascala Conteta, še enkrat pa bomo prisluhnili triu The necks in njihovemu novemu albumu Travel.

Avtor: Primož Trdan

Zvočni in pesemski dnevnik iz Walesa je delo Igorja Likarja, pesnika, pisatelja in dolgoletnega režiserja na Radiu Slovenija, prejemnika letošnjega priznanja Radiotelevizije Slovenija za življenjsko delo.

Interpretira dramski igralec Igor Samobor,
glasbena oprema Darja Hlavka Godina,
režija Igor Likar,
redakcija Marko Golja, Tesa Drev Juh,
posneto leta 2006.

Avtor: Ars

Finski nacionalni jazzovski orkester je združil moči s kitarsko legendo Robbenom Fordom. Fordove skladbe je priredil umetniški vodja orkestra Ed Partyka.

Avtor: Hugo Šekoranja

Zadnja sprememba: 06.03.2024 13:30:06

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt