Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 15.8.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Brigita Rovšek

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Jacques Roubaud je eden največjih še živečih francoskih pesnikov. Vrsto let je deloval kot univerzitetni profesor in matematik, za sabo pa ima obsežen literarni opus, ki obsega predvsem poezijo in esejistiko. Roubaudova poezija je po oblikovni in tematski plati precej raznolika, v svojem bistvu pa je zavezana pesniškemu razmisleku. Na samosvoj način to pride do izraza tudi v njegovi pesmi Reka.

Prevod Nadja Dobnik,
interpret Matija Rozman.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

10:00
Poročila

Na praznik Marijinega vnebiovzetja neposredno prenašamo sveto mašo iz župnijske cerkve Marije Vnebovzete v Olimju v občini Podčetrtek. Slovesno bogoslužje vodi celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž, somašujeta pa župnik Jože Tibaut in pater Franc Murko. Sodeluje domači mešani cerkveni pevski zbor pod vodstvom Marije Grilc, orgelska spremljava Tone Potočnik.

Avtor: TV Slovenija

11:00
Poročila

Oddajo namenjamo izvedbam pianista Hinka Haasa. Letos minevajo tri leta, odkar se je umetnik v 64-tem letu poslovil in kot so ob njegovem slovesu zapisali njegovi sodelavci na akademiji za glasbo, je bil izvrsten pianist in pedagog, odličen prijatelj in plemenita osebnost. Svojo glasbeno pot je Hinko Haas začel v Celju, študij klavirja pa je končal v razredu profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak na ljubljanski Akademiji za glasbo. Na tej ustanovi je bil potem tudi sam vrsto let profesor, pozneje tudi predstojnik oddelka za inštrumente s tipkami in prodekan za umetniško dejavnost. Nastopal je kot solist in komorni glasbenik z mnogimi domačimi in tujimi umetniki in ansambli.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila
13:00
Poročila

Oddajo Kdo smo tokrat namenjamo predstavitvi uredništva za religije in verstva. To je tretja iz serije oddaj ob 60-letnici Tretjega programa Radia Slovenija - programa ARS. O tem, kakšen je pomen verskih vsebin na ARS-u, bodo govorili urednik uredništva dr. Tomaž Gerden, urednica Nataša Lang in nekdanji urednik Boštjan Debevec, ki je pred leti prvi urejal in vodil oddaje o verstvih in duhovnosti sploh.

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila

Izvirna študija Gledališče kot oblika spektakelske funkcije Zoje Skušek, osamljeno teoretično delo o gledališču iz 80. let prejšnjega stoletja, se loteva številnih značilnosti, zagat in problemov, ki so se v prostoru gledališča pojavili vse od atiške tragedije do aktualnega, tudi slovenskega gledališča.
Njeno delo, ki velja za pionirsko, z zanimanjem jemljemo v roke tudi sedaj, ko se ustavljamo ob avtoričini ugotovitvi, da gledališču umanjkata oba pogoja kapitalistične blagovne produkcije: dobrina (kot blago) in pa trg. Zato gledališče vselej že presega menjalno in tržno logiko kapitalistične, meni. Od drugih množičnih medijev, politični zborovanj, religioznih, artističnih manifestacij, hibridnih umetniških praks in drugega, se gledališče, kot piše, razlikuje tudi po tem, da vendarle ne deluje kot preprosto mamilo, ni navadno dražilo in ni uspavalo.
V novi, dopolnjeni izdaji knjige, je temeljito in izčrpno spremno študijo napisal gledališki režiser in profesor na AGRFT Janez Pipan, ki pravi, da je gledališče sicer ena izmed oblik spektakla, vendar je tudi kapitalizem spektakel, saj je uprizorjen. Živimo v času strahovite industrije čustev. Tudi totalitaristične idelologije so gradile na spektaklu in čustveni identifikaciji, ki je mnogokrat ostala brez refleksije. Čustva poganjano revolucionarno energijo, vse manj pa jih je v gledališču. Kot pravi Pipan, je sodobni oder kot prižnica, nekakšna poboljševalnica sveta, zato, če želimo, da gledališče naslovi človejkovo bitje v celoti, je potrebno je preseči dosedanjo zavrtnitev čustvovanja v sodobnem gledališču.

Avtor: Magda Tušar

Veliki jazzovski orkestri (big bandi) so v zgodovini odigrali pomembno vlogo. Od poznih dvajsetih letih 20. stoletja so se obdržali vse do danes. Prisluhnite zgodbam iz preteklosti in tudi sodobnim jazzovskim orkestrom.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

16:05
Medigra

Orkester Pariške opere je 16. septembra lani v Pariški operi izvedel Mahlerjevo 9. Simfonijo. Dirigiral je Gustavo Dudamel.

Avtor: Polona Kovačič

Do pred nekaj leti so se vsaj trije izrazi - pisen, pisan in pismen - uporabljali v smiselnih in naravnih zvezah, potem pa je mahoma vse pišoče in govoreče, vse lektorje in korektorje obsedla prava verska blaznost in zdaj z gorečo vnemo iztrebljajo izraza pisan in pismen ter ju dosledno nadomeščajo z vsemogočnim, dostikrat popolnoma nemogočim pisnim, je pred štirimi desetletji za oddajo Jezikovni pogovori zapisal profesor Janko Moder. Ob letošnji 60-letnici programa Ars bomo poslušali njegovo oddajo o preganjanih in izobčenih besedah, ki je zanimiva tudi za današnji čas. Oddaja Jezikovni pogovori sodi sicer med najstarejše radijske oddaje. Časopis Slovenski poročevalec jih je napovedoval že leta 1946. Oddajo, ki jo je pripravil profesor Moder, sta brala Ivi Korošec in Radovan Kozmos, urednik je bil Marjan Kovačevič Beltram.

Avtor: Aleksander Čobec

Današnji zborovski mozaik namenjamo glasbi Janeza Krstnika Dolarja, Wolfganga Amadeusa Mozarta in »slovenskega Mozarta«, Jakoba Frančiška Zupana.

Avtor: Brigita Rovšek

Roman Marjana Tomšiča Oštrigeca (oštrigeca pomeni čarovnija), izdan leta 1991, je pravljični roman, ki se pri nas pojavi kot nov žanr v 90. letih.

Roman Oštrigeca je zrasel iz Istre kot doživeta, tesno prežeta mitska enotnost istrske zemlje in istrskega človeka. Vodilo zgodbe je popotovanje večnega popotnika Bokšina od zgodbe do zgodbe, od zmage nad štrigo Štafura do ponovnega rojstva.

Režija: Sergej Verč
Skladatelj: Tomaž Rauch
Tonski mojster: Staš Janež
V glavnih vlogah nastopajo: Adrian Rustja, Minu Kjuder in Tone Gogala

Avtor: Alen Jelen

19:20
Poigra

Ameriški film Peter Pan iz leta 2003 je v pol stoletja, po Disneyjevi različici iz leta 1953, prva film ska ali televizijska avtorizirana različica igre Jamesa Matthewa Barria. Sir James Matthew Barrie, rodil se je 9. maja 1860, umrl pa 19. junija 1937, je bil škotski pisatelj, ki je v našem spominu zapisan predvsem kot tisti, ki je napisal Petra Pana. Rodil in izobraževal se je na Škotskem, v Londonu, kam or se je pozneje preselil, pa je napisal precej uspešnih rom anov in iger. V Londonu je spoznal tudi fante družine Llewelyn Davies (Georgea, Johna, Petra, Michaela in Nicholasa), fante, ki so mu bili navdih za pisanje, med drugim tudi Petra Pana.

Avtor: Aleksander Golja

V oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

17. avgust je slovenski praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Literarni večer je nastal pred osmimi leti, ob tristoti obletnici prve tiskane knjige v starem prekmurskem knjižnem jeziku. Ob tej priložnosti je dramski igralec Evgen Car pripravil pregled prekmurske poezije v dialektu od njenih začetkov pa vse do drugega tisočletja in jo začinil s spremno besedo, prav tako v prekmurščini.

Avtor scenarija in interpret Evgen Car,
napovedovalec Ivan Lotrič,
tonska mojstra Sonja Strenar in Nejc Zupančič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
režiser Igor Likar.
Produkcija 2015.

Avtor: Ars

21:35
Poigra
22:00
Poročila

Vpogled v glasbeno sodobnost, novi posnetki, predstavitve zasedb, poglobljeni tematski pregledi in portreti tujih in domačih skladateljev, klasikov sodobne glasbe in najmlajših ustvarjalcev.

Avtor: Ars

Današnji praznik - Marijino vnebovzetje ali veliki šmaren je eden izmed največjih krščanskih praznikov. Na ta dan se kristjani spominjajo, da naj bi bila devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. To krščansko resnico so v svojih pesmih opevali tudi slovenski pesniki. Izbrali smo pesmi Alojza Gradnika, Antona Medveda, Antona Vodnika in Pavleta Jakopa.


Interpret: Milan Štefe,
režiser: Jože Valentič,
glasbena opremljevalka: Darja Hlavka Godina,
tonski mojster: Mirko Marinšek,
urednika oddaje: Marjan Kovačevič Beltram, Ana Rozman,
leto nastanka: 2009.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 15.08.2023 05:30:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt