Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 12.8.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

V novi dan z glasbo Händla, Vivaldija, Cherubinija, Albinonija, Bacha, Haydna, Schumanna, Mozarta, Nováka, Genina in Chaminade.

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Tjaša

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Sloviti kanadski pesnik, pisatelj in kantavtor Leonard Cohen v pesmi Tudi ti bi pela v središče postavlja samo bistvo petja, potrebo, ki pa jo je mogoče razumeti v vitalistični luči.

Interpret Gorazd Logar,
prevajalec Matej Krajnc,
urednika oddaje Tesa Drev in Sašo Puljarević,
produkcija 2015.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Počitniške termine Zborovskega panoptikuma izkoriščamo za ponovitve najodmevnejših oddaj: ena izmed njih je bila tudi s temo lanskoletnih sklepnih Sozvočenj v Ljubljani.

Avtor: Tisa Mrhar

11:00
Poročila

Meta Krese sodi med najvidnejše slovenske fotografe. Uveljavila se je kot novinarka in fotografinja pri različnih časopisih in revijah, s fotografijami je opremila več knjig in je avtorica dveh monografij o fotografiji. Teme, ki jo zanimajo, so večinoma družbeno zaostrene - izpostavlja pa predvsem ljudi, ki so tako ali drugače zapostavljeni. V Mestni galeriji Ljubljana je na ogled njena pregledna razstava z naslovom Ste prišli, da boste ostali?, ki se osredotoča na zgodbe migrantov. O razstavi in predvsem o njenem delu se z Meto Krese pogovarja Aleksandra Saška Gruden.

Avtor: Aleksandra Saška Gruden

Poletne Oddaljene zvočne svetove nam zapolnjujejo zelo različni primeri glasbe z vseh koncev sveta, kot jih je na svojih izdajah predstavila francoska založba Buda musique. Skupna točka vse te glasbe je petje v različnih oblikah, od preprostega enoglasja do zapletenih tradicionalnih polifonij. V drugi oddaji bomo slišali petje iz Pakistana,Turčije, Nove Kaledonije, Brazilije, Kirgizije, Italije in Polinezije.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Dubravka Ugrešić, izjemno načitana avtorica, izvrstna prozaistka ter pronicljiva opazovalka sveta in Hrvaške, ki jo je v devetdesetih letih zapustila; svet pa je zapustila 17. marca letos. Ob podelitvi nagrade Vilenica leta 2016 je nastal pogovor, v katerem je razkrila, kdaj ji je bilo kot pisateljici najlepše in kdaj najtežje, razmišljala pa je tudi o jugonostalgiji, ženski emancipaciji, položaju književnic in književnikov ter še marsičem drugem. Vprašanja ji je zastavljal Marko Golja, brala je Lucija Grm, oddajo pa je posnel Vojko Kokot.

Avtor: Ars

13:35
Poigra
14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Odzivi na program RTV Slovenija naraščajo. Zaradi ukinjanja oddaj, spreminjanja programskih shem, stavk in dogajanja na RTV je bilo število mnenj, pripomb in vprašanj rekordno. Pa so rekordni odzivi javnosti imeli učinek? Katere so pravice gledalcev, poslušalcev in spletnih uporabnikov RTV Slovenija in kako jih uveljavljati? Gostja bo varuhinja pravic gledalcev, poslušalcev in spletnih uporabnikov RTV Slovenija Marica Uršič Zupan.

Avtor: Aleksander Čobec

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Predvajamo posnetke s klavirskega recitala Zuzanne Pietrzak, ki je 18. avgusta 2020 nastopila v Chopinovem dvorcu, v kraju Duszniki Zdrój na Poljskem, v sklopu tamkajšnjega Mednarodnega Chopinovega klavirskega festivala. Mlada poljska pianistka je izvedla Sonato za klavir št. 2 v gis-molu, op. 19, »Sonato fantazijo«, Aleksandra Skrjabina, Nokturno v e-molu, op. 72, št. 1 in Štiri mazurke, op. 41 Frédérica Chopina ter Sonato za klavir v h-molu, S. 178 Franza Liszta.

Avtor: Mihael Kozjek

William Trevor (1928 -2016) je bil irski romanopisec, dramatik in avtor kratkih zgodb. Sodi med najpomembnejše irske pisatelje in med največje sodobne pisce kratkih zgodb v angleškem jeziku.
Za svoje pisanje je trikrat prejel nagrado whitbread, petkrat je bil nominiran za Bookerjevo nagrado, nazadnje za roman Ljubezen in poletje (2009).

Prevod Miriam Drev,
inrterpretacija Blaž Šef,
glasbena oprema Nina Kodrič,
ton in montaža Sonja Strenar,
režija Klemen Markovčič.
Urednica oddaje Staša Grahek.
Leto nastanka 2023.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Izidor Erazem Grafenauer, baročna kitara, klasicistična kitara
Ana Julija Mlejnik Železnik, violina
Mojca Jerman, violina
Hiwote Tadesse, viola
Lea Sušanj Lujo, violončelo

Luigi Boccherini, Santiago de Murcia. Strune do preteklosti je projekt kitarista in lutnjista Izidorja Erazma Grafenauerja. Repertoar sestavlja izbor skladb skladatelja Santiaga de Murcia iz knjige Codex IV iz XVII. stoletja, ki je bila ponovno odkrita leta 1943 v Mehiki in dva kvinteta za kitaro in godala skladatelja Luigija Boccherinija. Oba skladatelja sta delovala na španskem dvoru, Santiago de Murcia pod pokroviteljstvom Marije Luize Savojske, Luigi Boccherini pa približno 60 let kasneje pod Luizom Antonijem Španskim, mlajšim bratom kralja Karla III. Španskega. V glasbi obeh je močno navzoč vpliv španske folklorne glasbe, ki sta jo dvignila na umetniško raven. Skladbe iz zbirke Santiaga de Murcia so v originalu napisane za solo kitaro, posebej za ta projekt pa jih je Izidor Erazem Grafenauer priredil za kitaro in godala.

https://www.seviqc-brezice.si/splosno.html

Avtor: Vesna Volk

Labodji spev skladatelja je prinesel novosti, ki so bile na opernem področju do tedaj popolnoma tuje.
Janáčkovi zadnji operi ne pripisujemo zaman pridevnikov, kot sta "njegova največja" in "najbolj nenavadna". Libreto, ki dosledno prevzema fragmente, temelji na romanu z biografskimi elementi Zapiski iz mrtvega doma Dostojevskega in nima ne zapleta ne glavnih junakov.
V glavnih vlogah nastopajo: Mark S. Doss (Gorjančikov), Pascal Charbonneau (Aljeja), Štefan Márgita (Filka Morozov), Clive Bayley (Poveljnik), Michael J. Scott (Šapkin) in Leigh Melrose (Šiškov). Zbor in orkester rimske opere vodi Dimitrij Matvijenko.

Avtor: Dejan Juravić

V prevodu Aleša Mustarja lahko beremo kar nekaj romanov in pesniških zbirk pesnice, pisateljice, prevajalke in esejistke Lidije Dimkovske. Pesmi v Literarnem nokturnu pričajo, da pesnica pozna Župančičev poziv o pesmi za današnjo rabo, pa tudi o pesničini občutljivosti, zaradi katere si ne zatiska oči pred današnjim svetom.

Prevajalec Aleš Mustar,
režiser Jože Valentič,
interpretka Miranda Trnjanin,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Nejc Zupančič,
urednik oddaje Marko Golja.
Proizvedeno leta 2016.

Avtor: Ars

Zadnja sprememba: 11.08.2023 17:30:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt