Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 3.6.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

V novi dan z glasbo Pleyela, Purcella, Emanuela Bacha, Gershwina, Rote, Manfredinija, Griega, Gliera, Brahmsa in Mendelssohna.

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Argentinske pesnice Alejandre Pizarnik (1936–1972) ni mogoče uvrstiti v nobeno pesniško smer. Gre za izjemno osebnost, katere življenjska in umetniška pot sta nadvse zanimivi. Pesnica, potomka ruskih emigrantov judovskega rodu, se je rodila v Buenos Airesu, več let pa je živela tudi v Parizu. Njen pesniški opus nadaljuje bogato tradicijo španskoameriških pesnic, vendar se po drugi strani odmika od njihovega sentimentalizma in se bolj usmerja v samosvoj nadrealizem, potopljen v notranji človekov univerzum. Ta univerzum pa pesnica raziskuje in upesnjuje izrazito osebno in to velja tudi za njeno pesem L'obscurité des eaux, ki jo je prevedel Ciril Bergles, interpretira pa jo Neva Jana Flajs.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Kantata Davidde penitente, K 469, Wolfganga Amadeusa Mozarta zveni v izvedbi Zbora in Orkestra Collegium musicum iz Tübingena.
Solisti so sopranistki Gertraud Landwehr Herrmann in Susanne Johns
ter tenorist Hermann Fischer.
Dirigent je Wilfried Fischer.

Avtor: Brigita Rovšek

11:00
Poročila

22. maja 2023 je umrl Tomaž Kržišnik, akademski slikar, oblikovalec, grafik in keramik. Eden njegovih bistvenih ustvarjalnih medijev je bila večplastna in vedno prepoznavna avtorska risba, pa barvite grafike, ilustracije, načrtovanje notranje opreme. V obdobju od leta 1988 do 2008 je poučeval vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Leta 1975 je prejel nagrado Prešernovega sklada za likovno podobo predstave Zlata ptica. Bil je dobitnik Groharjeve nagrade in častni občan Občine Žiri. V času, ko je bil Tomaž Kržišnik profesor na Akademiji, se je z njim pogovarjala Vida Curk o začetkih njegove likovne poti, pomenu študija v Varšavi, ki ga je končal z magisterijem iz knjižne ilustracije in oblikovanja knjige, ter o kriterijih, ki jih je upošteval pri svojem umetniškem in oblikovalskem delu.

Avtor: Ars

Spoznavamo del kulture Nove Mehike, ameriške zvezne države, ki jo zaznamuje mešanica elementov različnih kultur, ki so se v preteklosti tam prepletle. Zaradi zgodovinskih dejstev je v tem delu sveta močan vpliv španske kulture, ki se je v stoletjih od prihoda zavojevalcev preoblikovala, združila in premešala s še nekaterimi elementi, obenem pa se še vedno spreminja. Velik del vpliva in prepoznavnih elementov je soroden tistemu iz sosednje Mehike, s katero je povezana tako zgodovinsko kot tudi geografsko.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Spomladanska konferenca Nemške akademije za jezik in slovstvo v Ljubljani,
nagrada OHO Ani Likar,
nagrada Vasje Cerarja,
Vse ni tako kot se zdi, v Obalnih galerijah v Piranu,
začetek praznovanja 300. obletnice rojstva polihistorja Joannesa Antoniusa Scopolija,
napoved Borštnikovega srečanja.

Urednik oddaje Vlado Motnikar,
avtor prispevka Aleksander Čobec,
avtorica prispevka Iza Pevec,
avtorica prispevka Irena Kodrič Cizerl,
avtorica prispevka Lea Širok,
avtorica prispevka Ana Rozman,
avtorica prispevka Brigita Mohorič,
glasbena urednica Tina Ogrin,
mojster zvoka Jernej Boc.

Avtor: Ars

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Hanan Awwad je palestinska akademičarka, pesnica in borka za človekove pravice. Je tudi ena izmed ustanoviteljic palestinskega centra PEN in ustanoviteljica palestinske sekcije Mednarodne ženske lige za mir in svobodo. S Hanan Awwad se je na mednarodnem srečanju PEN na Bledu pogovarjala Petra Meterc.

Avtor: Petra Meterc

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Kvartet Casals in pianist Christian Blackshaw sta 28. avgusta lani nastopila v samostanu Vilabertran v bližini katalonskega mesta Girona na skrajnem severovzhodu Španije. Glasbeniki so na sklepnem koncertu tamkajšnjega koncertnega cikla Schubertiade v Vilabertranu izvedli Godalni kvartet št. 1 v C-duru, op. 49 Dmitrija Šostakoviča in Klavirski kvintet v A-duru, op. 81 Antonina Dvoržaka, ki je v tem svojem delu zanj značilno lirično izraznost prepletel s prvinami češke ljudske glasbe. Kvartet Casals je nastopil v zasedbi: Abel Tomàs-Realp in Vera Martínez-Mehner – violina, Jonathan Brown – viola in Arnau Tomàs-Realp – violončelo.

Avtor: Mihael Kozjek

Haruki Murakami, rojen l. 1949 v Kjotu, je eden najpomembnejših sodobnih japonskih pisateljev; najbolj prevajan in priljubljen med živečimi japonskimi pisatelji je tudi pri nas.
Njegovi romani, kratka proza in esejistika, ki so prevedeni v več kot 50 jezikov, so prodajne uspešnice doma in po svetu, doživeli pa so tudi številne filmske priredbe.
V prvi osebi ednine je Murakamijeva najnovejša zbirka kratkih zgodb. V izvirniku je izšla leta 2020 in prinaša osem prvoosebnih pripovedi, ki bralca nagovarjajo z značilno živim magičnim realizmom, nostalgičnim pogledom na mladost in minevanje ter brisanjem meja med resničnostjo in fikcijo, vsaka pa vsebuje značilno murakamijevski preobrat.
Murakamijeve zgodbe je poslovenil Domen Kavčič, knjiga V prvi osebi ednine pa junija 2023 izide pri založbi Mladinska knjiga.

Interpret Aleš Valič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
režiserka Saška Rakef.
Urednica oddaje Staša Grahek,
produkcija 2023.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Dejan Juravić

Zadnja Mozartova opera zadovolji še tako izbirčnega sladokusca.
Na gledališkem plakatu za prvo uprizoritev Čarobne piščali je v podnaslovu pisalo "velika opera v dveh dejanjih". Vendar je to Mozartovo delo v bistvu singspiel z govorjenimi dialogi. Je predvsem pravljično delo, oplemeniteno z nekaj idejami splošno veljavnih etičnih vrednot, med drugim s filozofijo prostozidarjev, ki jim je pripadal tudi Mozart. Osnova opere so vera v ljubezen, razum in bratstvo med ljudmi. Dejanje, predvsem pa značaje posameznih junakov, sta skladatelj in libretist Schikaneder zelo spremenila, tako da od prvotne pravljice Lulu ali Čarobna piščal, ki je bila podlaga za libreto, pravzaprav ni ostalo nič.
Kraljica noči (poje jo Kathryn Lewek), prej dobra vila, je postala negativna vladarica teme; s svojo arijo maščevanja je značilna predstavnica italijanske opere serie. Sarastro (Stephen Milling) v svojih dveh monumentalnih arijah spominja na privzdignjene drame reformatorja Glucka; v arijah in duetu Pamine (Erin Morley) in Tamina (Lawrence Brownlee) je Mozart dunajski sentiment in avstrijsko melodiko idealno združil z italijansko kantileno, končno pa sta tu še Papageno (Thomas Oliemans) in Papagena (Ashley Emerson), vesela potomca italijanske opere buffe, ki pa se jima pozna, da sta doma z Dunaja. Zbor in orkester Metropolitanske opere bo vodila Nathalie Stutzmann.

Avtor: Dejan Juravić

Tokrat vam v Glasbeni skrinjici predstavljamo klezmer, instrumentalno glasbeno tradicijo aškenaških Judov srednje in vzhodne Evrope.

Avtor: Tina Ogrin

Pesnik, pisatelj in dramatik Zdenko Kodrič je lani pri založbi Litera objavil novo pesniško zbirko z naslovom Slovenski Faust. Sinoči. Zbirko sestavljajo štirje cikli; tretji ima naslov Botanični laboratorij. Pesmi v njem so asketske, s kratkimi verzi in občasnimi zvočnimi odmevi, v njih pa ima smrt kar opazno vlogo. Nekaj pesmi iz tega cikla lahko slišite v Literarnem nokturnu.

Avtor literarnega dela Zdenko Kodrič,
režiserka Saška Rakef,
interpret Aleš Valič,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 03.06.2023 03:25:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt