Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 27.5.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Poslušamo: Pet bagatel, op. 23 Geralda Finzija v priredbi Lawrenca Ashmora, Pripovedke za klarinet in klavir, op. 46 Bojana Adamiča, Kvintet za klarinet in godalni kvartet v B-duru Antonina Reiche ter drugi stavek Sonatine za klarinet in klavir op. 29 sira Malcoma Henryja Arnolda.

Avtor: Katarina Radaljac

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Zazveneli bosta kompoziciji skladatelja, ki je v esenco svojih del zapisoval marsikatera vprašanja in pomisleke o odnosu življenja in smrti, ter ponujal boleče, transcendentalne, predvsem pa prvoosebne in čustveno nabite glasbene odgovore nanje. Opus Zvonimirja Cigliča sestavljajo simfonična, koncertna, vokalno-instrumentalna, zborovska in klavirska dela, ki odsevajo barvite in raznolike kompozicijske prijeme iz prve polovice 20. stoletja, dostikrat še precej prežete s poznoromantičnim patosom. Raziskovanje Cigličevega orkestralnega opusa se začenja leta 1948, ko je nastalo njegovo delo Sinfonia appassionata za veliki orkester. Poslušamo: tretji stavek Sinfonie appassionata ter Concertino za harfo in godala.

Avtor: Katarina Radaljac

Pogumno drevo je naslov pesmi beloruske pesnice Ljudke Silnove, prevedel jo je Silvo Torkar. Ljudje posegamo v naravo, odkar smo se pojavili na zemlji, na žalost s pohlepno in trdo roko. Zato pa nas narava ves čas opozarja in kriči tisto, česar ljudje skoraj ne slišimo. Z izjemo pesnic in pesnikov. Zato tokrat: Pogumno drevo, pesem, ki jo interpretira dramska igralka Nina Skrbišek.

Avtor: Ars

Spomnili se bomo dveh izmed najpomembnejših italijanskih skladateljev, ki sta umrla na današnji dan. Violinski virtuoz Niccolò Paganini leta 1840 v Nici, Luciano Berio pa leta 2003 v Rimu. Poslušali bomo Paganinijev Koncert za violino in orkester št. 1, op. 6 ter cikel Ljudske pesmi Luciana Beria iz leta 1964.

Avtor: Katarina Radaljac

10:00
Poročila

Pozornost namenjamo Svetovnemu zborovskemu simpoziju, ki je potekal konec aprila v Carigradu. Obiskalo ga je več kot 2.500 ljubiteljev zborovske glasbe z vsega sveta, med drugim tudi več kot deset udeležencev iz Slovenije. V oddaji lahko poslušate njihove vtise in izveste več o bogatem festivalskem dogajanju.

Avtor: Tisa Mrhar

11:00
Poročila

Preminil je Veno Taufer, slovenski pesnik, prevajalec, kritik, teatrolog, dramatik in novinar ter urednik oddaj na Radiu Slovenija. Star je bil devetdeset let. Njegov pesniški in kritiški opus je obširen, objavil je petnajst pesniških zbirk in ima eno izmed osrednjih mest v sodobni slovenski književnosti. Prevajal je poezijo iz angleščine in južnih slovanskih jezikov, napisal je dve drami, bil pa je tudi zelo družbeno angažiran in je sodeloval pri gibanju za demokracijo in osamosvojitev Slovenije. Že leta 1986 je ustanovil je mednarodno literarno nagrado Vilenica. Veno Taufer je dobil največje nagrade za svoje ustvarjanje, poleg Prešernove tudi Župančičevo in ob tej priložnosti ga je Tadeja Krečič leta 2016 povabila pred mikrofon.

Avtor: Ars

Še drugič spoznavamo delce glasbene kulture ljudstva Sunda na otoku Java v Indoneziji. V izročilu se prepletajo elementi dvorne glasbe in ljudskega izročila, ki so se ohranili še iz časov hindujskega Sundanskega kraljestva, kljub temu, da je že od petnajstega stoletja naprej zahodni del otoka bil del islamskih sultanatov. Poslušamo glasbo različnih sundskih zasedb, v katerih nastopajo poleg tolkal tudi pihala in strunska glasbila, vsa ta glasba pa priča o pretanjenem občutku za - poleg druge - zvočno umetnost.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Poročamo o Plečnikovih nagradah in o nagradi za otroško in mladinsko književnost desetnica,
govorimo o razstavi Slovenci in cesarska cenzura od Jožefa II. do prve svetovne vojne, ki je na ogled v NUK-u,
opozarjamo na razstavi Ne sanjajte sanj v Moderni galeriji v Ljubljani
in Hrepenenje v samostanu v Miljah ob Miljskem jezeru na avstrijskem Koroškem
ter seznanjamo z dogajanjem na Svetlobni gverili v Ljubljani.


Tonski mojster Vladimir Jovanović,
glasbena oprema Tina Ogrin,
redakcija Staša Grahek.

Avtor: Ars

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

V Sloveniji se je konec prejšnjega tedna mudil islandski pisatelj Sigurjón Birgir Sigurðsson ali krajše Sjón, ki sodi med najbolj priljubljene islandske avtorje. Njegova dela so prevedena v trideset jezikov in med njimi je slovenščina: ob zadnjem obisku je med bralce pospremil prevod prvega dela svoje romaneskne trilogije Codex s podnaslovom: Tvoje oči so me videle - delo je prevedel Andrej Peric, izšlo je pri založbi Goga. V pogovoru za Radio Slovenija je Sjón povedal, da je trilogija najpomembnejše delo v njegovem pisateljskem življenju. V njej je namreč izoblikoval svoj romanopisni glas.

Sjón je dejaven še v drugih umetnostih: začel je kot pesnik in še vedno piše poezijo, piše filmske scenarije in je glasbeni tekstopisec, ki z rojakinjo Björk redno sodeluje vse od njunih glasbenih začetkov v zasedbi The Sugarcubes. Ob tej priložnosti smo se z letošnjim prejemnikom nordijske nagrade Švedske akademije pogovarjali o umetnosti pripovedovanja zgodb, umetni inteligenci in svetu gibljivih podob, ki jih zadnja leta še posebej intenzivno soustvarja. Pred mikrofon je Sjóna povabil Urban Tarman. Prevode bere Renato Horvat.

Avtor: Urban Tarman

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Recital mladega izraelskega pianista Toma Borrowa v londonski dvorani Wigmore. Na sporedu Italijanski koncert Johanna Sebastiana Bacha, Preludij, koral in fuga Cesarja Francka in Variacije na Corellijevo temo Sergeja Rahmaninova. Tom Borrow je aktualni BBC-jev Umetnik nove generacije.

Avtor: Mihael Kozjek

Denar, moč in oblast, evropske institucije in zlorabo moči, vse to na svojem begu pred travmatičnimi spomini na posilstvo izkusi dekle, ki poišče zavetje pri evropskem poslancu in borcu za človekove pravice. Roman, ki je leta 2021 prejel nemško književno nagrado, razgalja okolje, ki vplivnim dopušča marsikatero zlorabo in jih celo nagrajuje.

Prevajalka: Ana Grmek,
igralka: Ajda Toman,
urednik oddaje: Vlado Motnikar,
režiserka: Ana Krauthaker,
glasbeni opremljevalec: Luka Hočevar,
mojstrica zvoka: Sonja Strenar.

Posneto maja 2023.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Ustvarjalna ekipa si je nekako takole zamislila koncept:
"Na robu gozda, v hiši, ki ni njena, živi begunka po imenu Didona. O njej ne vemo nič drugega kot to, da prihaja od daleč. Preteklost in sedanjost, resničnost in domišljija so v njej tako prepleteni, da ne vemo ali skrivnostni liki in zli duhovi, ki se občasno pojavijo, prebivajo v gozdu ali v njeni glavi. Didona je noro zaljubljena v Eneja, ki je prav tako begunec. Nato sledi Pričakovanje."
Režiser torej pripoveduje zgodbo ženske in njena pričakovanja, kar je združil v Purcellovi operi Didona in Enej in v Schönbergovi ekspresionistični monodrami Pričakovanje.

Glavno žensko vlogo v obeh operah bo pela Aušrinė Stundytė, nastopili bodo še Günther Papendell (Enej), Victoria Randem (Belinda), Elmira Karahanova (Prva čarovnica), Rinat Shaham (Druga ženska in Druga čarovnica) in Key'mon Murrah (Čarodej in Duh). Zbor in orkester Bavarske državne opere vodi Andrew Manze.

Avtor: Dejan Juravić

21:55
Poigra

Andrej Lutman (1961) je pesnik, prozaist in kritik. Minevajo štiri desetletja od objave njegovega prvega proznega besedila z naslovom Dve skici. Tej objavi je sledilo več knjig poezije in proze, za katere je značilen samosvoj literarni izraz, ki ga je Lutman razvil na podlagi jezikovnih eksperimentov, v proznih delih pa predvsem na podlagi izpovednega nekonformizma in miselne širine, na nekterih mestih zaznamovane tudi s humorjem. To velja tudi za njegovo še neobjavljeno kratko zgodbo z naslovom Raznožje.

Interpret Matej Puc,
glasbeni opremljevalec Luka Hočevar,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
režiserka Ana Krauthaker.
Urednik oddaje Gregor Podlogar.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 27.05.2023 14:55:02

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt