Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Torek, 9.5.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Anuša Volovšek

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

9. maja se spominjamo konca druge svetovne vojne in zmage nad nacizmom in fašizmom. Ob tej priložnosti smo izbrali lirsko pesem z naslovom Osvoboditev Trsta. Napisal jo je tržaški pesnik Miroslav Košuta, interpretira pa jo dramski igralec Boris Juh.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Tina Ogrin

10:00
Poročila

V Nemčiji živeči skladatelj in poustvarjalec Nebojša Jovan Živković je izredno vpliven v svetu tolkal, njegove skladbe so med najbolj izvajanimi, vsako leto jih izvedejo kakih tristo. S svojimi skladbami za marimbo in preostala tolkala je postavil nova merila za igranje na te instrumente, njegove privlačne in temperamentne interpretacije pa so vplivale na generacije izvajalcev na to glasbilo.

Avtor: Polona Kovačič

11:00
Poročila

Danes praznuje 92. rojstni dan Igor Ozim, naš svetovno priznani violinist in pedagog, ki velja za eno največjih avtoritet violinske igre v svetovnem merilu. Kot koncertni violinist je nastopal z najuglednejšimi svetovnimi orkestri, sodeloval je v različnih komornih zasedbah, veliko se je ukvarjal tudi s snemanjem glasbe. Vrsto let je poučeval na Visokih šolah za glasbo v Kölnu, Bernu in v Salzburgu in tako vzgojil številne mednarodno priznane violiniste. Ko je dopolnil 90 let, je pri založbi ZKP RTV Slovenija izšla dvojna CD plošča z njegovimi izvedbami najtehtnejših violinskih koncertov, dela Mozarta, Čajkovskega, Mendelssohna in Brahmsa. Posamezne stavke teh koncertov bomo slišali v današnji oddaji Slovenski solisti, v njej pa lahko prisluhnete tudi Igorju Ozimu, ki je o svoji umetniški poti za naš radio pripovedoval ob svoji osemdeset in petinosemdesetletnici.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

12:00
Poročila

Madžarski skladatelj Zoltán Kodály je bil široko razgledan ustvarjalec, etnomuzikolog, pedagog, lingvist in filozof. Bil je vnet zbiralec ljudskega izročila, tako je na narodno pisanem območju ogrske kraljevine pomagal ohraniti zakladnico madžarskih ljudskih napevov. Posvečal se je tudi poučevanju in izdal številna didaktična dela ter učbenike. Razvil je svojo pedagoško metodo, ki jo je Unesco razglasil za nesnovno kulturno dediščino.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

13:00
Poročila

Višnja Gora je eno starejših slovenskih mest, če sodimo po mestnih pravicah, ki jim jih je podelil sam presvitli cesar Friderik III. in to še preden so odkrili Ameriko in se je začel nov vek. Zaradi tega so imeli Višnjani svojo sodno oblast in gauge za najhujše nepridiprave. In zakaj so priklenili polža?

Avtor: Ivan Merljak

14:00
Poročila

Tokrat je naša gostja ena opaznejših gledaliških igralk mlajše generacije, ki se umetniško udejstvuje tudi v filmu, na radiu in televiziji ter v drugih uprizoritvenih zvrsteh. Stalno mesto v gledališkem ansamblu je zamenjala za delo na svobodi – igra v več odmevnih predstavah in performativnih projektih, znameniti nemški gledališki festival Theatertreffen pa jo je imenoval v svoj mednarodni forum. V oddaji Oder gostimo dramsko igralko Lino Akif.

Avtor: Matic Ferlan

14:35
Medigra

Glasbena medigra

Avtor: Ars

Električne orgle so uporabljali že Fats Waller, Count Basie in Wild Bill Davis. Vendar so prav Smithove virtuozne improvizacije pripomogle k popularizaciji Hammond B-orgel, tako v jazzu kot tudi bluesu.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Posvečamo se novi pesniški zbirki Nine Dragičević z naslovom Ampak, kdo?, ki je izšla v zbirki Vizibilije založbe Škuc. Ocenjujemo predstavo Mario in čarodej, novo uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča v Trstu, dramatizacijo ene od najznamenitejših novel Thomasa Manna v režiji Ivane Djilas. Oziramo se tudi v Rim, kjer so odprli nove muzejske prostore ob rimskem Forumu.

Avtor: Petra Meterc

Schumann, Brahms, Dvořák: s tem programom se je dirigent Daniel Harding 10. marca v Herkulovi dvorani v Münchnu s Simfoničnim orkestrom Bavarskega radia poglobil v bistvena področja romantike, čeprav po treh zelo nasprotujočih si poteh. Brahmsov monumentalni Drugi klavirski koncert je železni predstavnik simfonično zasnovane absolutne glasbe in v povezavi z izvedbo rezidenčnega umetnika pianista Kirilla Gersteina je bil tudi glavno delo koncerta.

Avtor: Polona Kovačič

Tokrat ste lahko v družbi glasbe skladateljev Francisa Poulenca in Ambroža Čopija. Za vez med njima je njuna uglasbitev psalma Exultate Deo: za začetek zveni Čopijeva v izvedbi Akademskega zbora Tone Tomšič pod vodstvom Stojana Kureta, izvedena leta 1998 na Mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru. Za sklep pa lahko pričakujete Poulencovo uglasbitev.

Avtor: Brigita Rovšek

Ure v aprilu so radiofonska pripoved v nadaljevanjih, ki je nastala po romanu Mire Mihelič April.

Režiser in prirejevalec je ostal zvest likom iz romana April. Zgodbi pa je dodal tudi svoje izkušnje in podatke iz literature iz vojnega časa. Dramatiziran in radiofonsko uprizorjen roman v tridesetih delih je nastal leta 2004 s sodelovanjem Radia Slovenija – Programa Ars in kulturnega programa RAI – Radia Trst A.

Pri produkciji tega posebnega radiofonskega dela so se ustvarjalci skušali čim bolj približati taki Ljubljani, kot jo imajo v spominu nekateri poslušalci, vendar pa je Peter Zobec pri ustvarjanju do dogajalnega kraja in časa vzpostavil tudi precejšnjo distanco. Zobca je roman Mire Mihelič April navdušil že kot mladega fanta, le da je takrat po knjigi hotel posneti film. Za radijsko priredbo se je odločil leta 2002, ko je roman znova prebral. V njem ga je navdušila predvsem polifonija čustev; v knjigi se prepletajo ljubezen, sovraštvo, krivica, zgodi se celo umor, obenem pa spremljamo tudi rojevanje in propad slovenskega meščanstva. "Jaz pišem dnevnik, prvič in zadnjič v življenju," pravi o tem času Mira Mihelič (1912–1985) v spominski prozi Ure mojih dni. Iz njenih dnevniških fragmentov je leta 1959 nastal tudi roman April.

Tonska mojstrica Metka Rojc je pred premiero v radijskem etru opozorila na efekte, s katerimi so skušali poslušalcem čim nazorneje približati Ljubljano leta 1941, ko poteka dogajanje. V delu, ki je lahko tudi radijska igra, so tako vključili glasbo, ki se je vrtela v tistem času, v radijskih arhivih pa so izbrskali tudi take zvoke, kot je škripanje tramvaja po ljubljanskih ulicah.

Ob 60-letnici programa Ars ponavljamo Ure v aprilu kot posebno dragocenost iz našega bogatega radijskega arhiva.

Avtor priredbe in režiser: Peter Zobec
Mojstrica zvoka: Metka Rojc
Avtor glasbe: Mojimir Sepe
Glasbeni opremljevalec: Marko Stopar
Tonski asistent: Zmago Frece
Asistent režije: Alenka Kovačič

Igralci
Iza: Nataša Barbara Gračner
Gospa Viktorija: Ivanka Mežan
Celia: Ljerka Belak
Mario: Aljoša Ternovšek
Fernhahn: Bogomir Veras
Samo: Brane Šturbej
Griša: Igor Samobor
Nenad: Gašper Tič
Lilija: Mojca Ribič
Ada: Maja Šugman
Iris: Polona Juh
Bergant: Aleš Valič
Valentini: Zlatko Šugman
Oster: Alojz Svete
Beno: Jure Ivanušič
Srečko: Sandi Pavlin
Libika: Zvezdana Mlakar
Napovedovalec: Matija Bartl
Pevka: Vita Mavrič
Nastopili so še: Jože Drabik, Mario Dragojević, Miča Udir, Rok Matek, Maja Martina Merljak, Irena Felicijan, Zdenka Vetrovec, Marcandrea, Barbara Ravnikar, Bojan Vister, Taja Vetrovec, Peter Zobec, Metod Pevec, Nina Prešiček, Igor Delfin.

Posneto v studiih Radia Slovenija leta 2004.

Avtor: Alen Jelen

Tragedija strasti in lepote, ki je nastala po Puccinijevi operi Madame Butterfly. Muzikal Miss Sajgon doživlja svojo resničnost med vietnamsko vojno. Avtor besedila songov Alain Boublil in skladatelj Claude-Michel Schonberg sta tako ustvarila še eno mojstrovino, saj je muzikal Miss Sajgon odet v navdihujočo glasbo in ovit v besede, ki se dotaknejo vseh naših čutov in čustev. Muzikal Miss Sajgon pripoveduje ljubezensko zgodbo med mlado Vietnamko Kim in ameriškim vojakom Chrisom. Ta leta zatem, ko zapusti Vietnam, izve, da je njegova vojna nevesta Kim še vedno živa in da vzgaja njunega sina. Vrne se v Sajgon, da bi ju poiskal, a ker je moč vietkongovcev vse večja in ker je poročen z Američanko, je Chris prisiljen sprejeti nekaj odločitev, preden lahko ponovno zapusti Vietnam.

Avtor: Aleksander Golja

v oddaji predvajamo posnetke skladb, ki smo jih za naš arhiv posneli s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in drugimi priznanimi slovenskimi orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

"Ta luč ni od včeraj / in ni samo moja. / Ta luč ne gori od danes do jutri, / gori in sveti iz davne preteklosti / v davno prihodnost. / (...) Brez te luči ne bi znali živeti. / Brez te luči bi bila tema." Tako med drugim pravi pesnik Tone Kuntner, ki 13. maja praznuje 80 let. S svojo poezijo je obogatil slovensko izpovedno in domovinsko liriko. Izbor iz njegove poezije je delo urednika oddaje, ki je nastala leta 2003, Marka Golje.

Interpreti Nataša Barbara Gračner, Jernej Kuntner in Slavko Cerjak,
bralka Jasna Rodošek,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonski mojster Mirko Marinšek,
režiserka Irena Glonar,
urednika oddaje Marko Golja, Matej Juh.
Produkcija 2003.

Avtor: Ars

21:30
Poigra
22:00
Poročila

Prisluhnili bomo glasbi francoskega skladatelja Raphaëla Cendoja, ki za svojo skladateljsko maksimo privzema princip saturacije ter opuščanja nadzora nad potekom same skladbe, ki od izvajalcev terja tolikšne napore, da je njegova glasba pravzaprav napisana z namenom, da glasbenicam in glasbenikom ob njej spodleti.

Avtor: Lovrenc Rogelj

Pesnik in prevajalec Milan Šelj se je knjižno najprej predstavil kot pisatelj. Leta 1999 je kot soavtor sodeloval pri zafrkljivem pisemskem romanu Spolitika, pod katerega se je podpisal Trio TriRitke. Prvo pesniško zbirko – Darilo – je objavil leta 2006. Poezijo v zbirki je dobesedno živel, doživljal, čutil vse svoje življenje – v njej je med drugim upesnil stisko lirskega subjekta v domačem in tujem homofobnem okolju. Pozneje je Šelj objavil še več pesniških zbirk; od nekako pripovedne in čustveno intenzivne poezije se je usmeril v bolj meditativno, še vedno pa je vanjo diskretno vpisal tudi osebno, intimno izkušnjo. Leta 2022 je v nakladi 50 izvodov objavil pesniško zbirko Draperije v neslišno (v sodelovanju z likovnim oblikovalcem Urbanom Šeljem), v tisku pa je že njegova naslednja pesniška zbirka Jezik je ključ. V njej bo objavljen tudi cikel Vojna je drugačna, kadar ima človeški obraz, ki ga lahko slišimo v Literarnem nokturnu v interpretaciji Primoža Pirnata. V ciklu ubesedi osebno izkušnjo srečanja z begunkami in begunci iz Ukrajine - pred stisko drugih se ni obrnil stran, ni zamižal, ampak jim je pomagal. Milan Šelj tudi prevaja poezijo in jo piše za najmlajše, skratka, živi s poezijo in zanjo.

Režija Špela Kravogel,
interpret Primož Pirnat,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
urednik oddaje Marko Golja.
Leto nastanka 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 09.05.2023 17:20:06

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt