Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 5.3.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Poezija pesnika in prevajalca Braneta Senegačnika se pogosto poraja iz drobca stvarnega – bodisi cvetja, dreves, gora, ptic ali pa sočloveka – okoli katerega potem nežno zakroži in mu pusti, da zadiha v vsej svoji nedoumljivosti, v skrivnostnosti svoje biti. Pesem Ribnik v marcu je iz avtorjeve knjige Arie Antiche.

Interpretira Blaž Šef.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Kakšna je vloga duhovnika danes? Kakšnega duhovnika si želijo vernice in verniki? Kaj nagovori, spodbudi mladega moža, da stopi na pot duhovništva? O tem duhovnika Jože Pibernik, župnik v župniji Trebnje in Šentlovrenc, in Vlado Bizjak, župnik v Žalcu, posvečena sestra v Emanuelovi skupnosti Helena Reberc ter laika Gregor Čušin in Klara Curk.

Avtor: Nataša Lang

Izgnanstvo je bilo za Izrael uničujoča izkušnja. Vera in upanje ljudi sta se zamajala, a prerok Jeremija jim je napovedal vrnitev v domovino. Uničenje Jeruzalema in templja leta 586 pred Kristusom opisujejo tako imenovane Jeremijeve žalostinke. Njihova besedila spadajo med najlepše primere hebrejske poezije. Berejo ali pojejo jih tako Judje kot kristjani, v Katoliški cerkvi pa so sestavni del liturgije vélikega tedna – slišimo jih med berili na veliki četrtek, petek in soboto. Ne preseneča, da so v stoletjih navdihnila številne skladatelje, med njimi tudi Francesca Duranteja.

Avtor: Polona Gatar

Iz frančiškanske cerkve Marijinega oznanjenja v Ljubljani prenašamo sveto mašo na drugo postno nedeljo. Mašuje p. Pavle Jakop, poje pa Mladinski mešani zbor Marijinega oznanjenja pod vodstvom Tadeja Sadarja z baritonistom Markom Erzarjem in organistko Polono Gantar.

Avtor: Radio Ognjišče

11:00
Poročila

Londonski filharmonični orkester je 24. septembra lani na koncertu v Kraljevi festivalni dvorani v Londonu izvedel Pesmi z gradu Gurre Arnolda Schönberga na besedila danskega pesnika Jensa Petra Jacobsena. Dirigiral je Edward Gardner.

Avtor: Polona Kovačič

13:00
Poročila

Predvajamo raznovrstne skladbe iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

Čapek je bil izredno razgledan pisatelj: spoznal se je na arheologijo, preučeval je glasbo primitivnih narodov, zbiral stara vina, bil odličen poznavalec preprog in rož, zelo dobro pa je poznal tudi filozofijo, ki jo je študiral na univerzah v Pragi, Berlinu in Parizu. Nekoč je izjavil: "Najbrž bi bil kar dober strokovnjak, če bi se znal omejiti na eno samo stroko; žal pa me zanima vse, kar obstaja; zato ne morem postati nič več kot pisatelj!" Izbrali smo dve njegovi humoreski: Pasteta in Intervju.

Prevajalka je bila Zdenka Jerman,
interpret Gregor Gruden,
režiser Marko Bratuš,
glasbeni opremljevalec Gregor Stermecki,
tonski mojster Mirko Marinšek,
asistent zvoka Zmago Frece,
urednik oddaje pa Matej Juh.
Produkcija leta 2007.

Avtor: Ars

... pojejo odlomke iz del Albinonija, Niedermeyerja, von Webra, Bizeta, Rossinija, Verdija in Gomesa.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Joseph Haydn danes velja za očeta godalnega kvarteta, bil je velikanski zgled številnim skladateljem svojega časa, vplival je tudi na Mozarta in Beethovna. Njegov opus je izrazito obsežen in tako rekoč vseobsegajoč, pomembno mesto v njem pa ima več kot sto simfonij. V današnji oddaji boste slišali tri simfonije, nastale na začetku sedemdesetih let 18. stoletja. Haydn se je tedaj že dodobra uveljavil kot vodja glasbene kapele in dvornega orkestra princa Nikolausa I. Esterhazyja. Simfonije št. 47, 44 in 43 z vzdevki Palindrom, Žalna in Merkur je seveda ustvaril za dvorni orkester Esterhazyjevih v palači Esterhaza v Fertődu na ozemlju današnje Madžarske, v kateri so Esterhazyjevi živeli v letih od 1766 do 1790. Tokrat jih bomo slišali v izvedbi odličnega danskega orkestra Concerto Copenhagen. Dirigiral bo Lars Ulrik Mortensen, ki zasedbo kot umetniški vodja vodi že vse od leta 1999. Posnetki so nastali 24. septembra lani na koncertu orkestra Concerto Copenhagen v Kraljičini dvorani Kraljeve knjižnice v Koebenhavnu.

Avtor: Mihael Kozjek

Leta 2020 smo zaznamovali 500. obletnico rojstva prvega slovničarja slovenskega jezika in protestantskega šolnika Adama Bohoriča. To je spodbudilo številne raziskovalce, da so na novo ovrednotili njegov vpliv na razvoj protestantske miselnosti, pa tudi njegovo življenjsko pot. Nova odkritja o Bohoriču, za katerega zdaj strokovnjaki pravijo, da je bil največji humanist 16. stoletja med Slovenci, razgrinjajo avtorji v zborniku Novi pogledi na Adama Bohoriča. Uredil ga je akademik dr. Marko Jesenšek, ki z dr. Klaudijo Sedar, direktorico Zavoda Primoža Trubarja, predstavlja vsebino zbornika.

Avtor: Nataša Lang

Z orgelsko glasbo se bomo tokrat poklonili nedavno umrlemu avstrijskemu skladatelju Friedrichu Cerhi. Deloval je kot dirigent, izvajalec, znanstvenik in glasbeni ustvarjalec z obsežnim glasbenim opusom. »35 let so me nenehno povpraševali po orgelski glasbi. Razlog, zakaj nisem nič napisal, je, da pompozni orgelski pleno, ki ga imajo organisti tako zelo radi, ne ustreza mojim prizadevanjem za čistost zvoka, jasnost stavka, obliko in tudi ne za to, kar je Webern razumel kot razumljivost. A nenadoma – izpod jasnega neba – so se novembra leta 2011 v meni pojavili orgelski zvoki, brez naročila in povpraševanja. Prekinil sem skladanje nekega drugega dela in nastalo je Devet preludijev. Gre za zgoščene, kratke skladbe, prefinjene v slogu in, upam tudi, oblikovno zelo čiste kompozicije,« je zapisal nekoč.
B-A-Cer-Ha pa se imenuje zgoščenka z orgelsko glasbo Zerche in Bacha. Tak naslov si je zamislil izvajalec, organist Wolfgang Kogert, in ga tudi razložil. »Orgelske skladbe Friedricha Cerhe in Johanna Sebastiana Bacha so zame zelo sorodne,« je zapisal v knjižici zgoščenke. »Tako prve kot druge se odlikujejo po brezčasnih lastnostih, kot so jasnost, vitalnost, kontrapunktično mišljenje, ekonomičnost kompozicijskih sredstev in izrazit občutek za razmerja oz. obliko. Dela obeh skladateljev neposredno čustveno nagovarjajo izvajalce in poslušalce. Tako se je porodila zamisel o združevanju oz. prepletu stare, pred 300 leti napisane glasbe, z novo, Cerhovo … Naslov B-A-Cer-Ha pa je prišel sam po sebi. Tako kot Bachovi korali iz njegove orgelske knjižice so tudi Cerhovi preludiji zaokrožene miniature, v katerih imata vsaka nota in pavza svoj pomen..«

Avtor: Polona Gantar

Nobelovec Heinrich Böll (1917 – 1985) velja za enega najpomembnejših pisateljev nemškega povojnega obdobja. Pri nas se je uveljavil predvsem kot romanopisec. Poznamo ga po prevedenih romanih, kot so Klovnovi pogledi, Bilijard ob pol desetih, Skupinska slika z gospo in Konec službene vožnje. Böll pa je manj poznan po potopisu po Irski z naslovom Irski dnevnik (CZ, 1995), ki je v izvirniku izšel leta 1957 ter po izidu nekaj let precej vplival na nemško dojemanje Irske. Nastal je na družinskem potovanju, pisatelj pa v njem na poetičen način popisuje kraje in ljudi.

Prevajalec Vital Klabus,
interpret Jernej Kuntner,
režiserka Elza Rituper,
urednika oddaje Metod Pevec in Gregor Podlogar,
leto nastanka 1995.

Avtor: Ars

Ena najvidnejših sloveskih jazzovskih pevk Mia Žnidarič ima novo ploščo! Kot pravi sama, najboljšo do sedaj! Vse skladbe zanjo je napisal Steve Klink, na besedila Ferija Lainščka. V Drami bo nastopila z Big Bandpom RTV Slovenija, pod vodstvom Stevea Klinka. Tudi v video prenosu na naši spletni strani in MMC.

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

Tokratno glasbeno skrinjico zaznamuje glasba ameriškega skladatelja Roberta Jagra, za katero je skladatelj našel navdih v umetnosti norveškega slikarja Edvarda Muncha. Jager je suito ustvaril že leta 1967 za dokumentarni film o slovitem slikarju, čigar dela so nastajala v senci njegovega šibkega telesnega zdravja in duševne bolezni, ki je zaznamovala celotno umetnikovo družino. Pet stavkov suite, ki jo je dvajset let po nastanku skladatelj znova obudil, pretaplja v glasbo Munchova slikarska dela.

Avtor: Katja Ogrin

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 05.03.2023 17:25:02

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt