Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 21.1.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznovrstnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Zvenele bodo štiri razgibane, komorne skladbe za ta instrument.

1. Gerald Finzi, prir. Lawrence Ashmore: Pet bagatel, op. 23 (priredba za klarinet in godalni orkester), 2. Blaž Arnič: Pripovedke za klarinet in klavir, op. 46, 3. Antonin Reicha: Kvintet za klarinet in godalni kvartet v B-duru, 4. Sir Malcom Henry Arnold: drugi stavek Sonatine za klarinet in klavir op. 29.

Avtor: Katarina Radaljac

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

V okviru glasbenega abonmaja Hiše kulture Celje bodo v Narodnem domu Celje gostovali komorni orkester Camerata Sinfonica Austria, sopranistka Monika Hosp in dirigent Davodin Mori. Na sporedu bodo Počasni stavek Antona Weberna, 4. simfonija Gustava Mahlerja v priredbi za komorni orkester Iaina Farringtona in novo delo Ozarjena noč za sopran in orkester Matije Krečiča.

Avtor: Polona Kovačič

Generalna skupščina Združenih narodov je z resolucijo, sprejeto leta 2018, 24. januar razglasila za Mednarodni dan izobraževanja. S tem je želela poudariti pomen izobraževanja za mir in razvoj. Tudi na področju glasbenega raziskovanja in izobraževanja se v zadnjih desetletjih vzpostavljajo različne nove smeri, ki glasbo predstavljajo kot pomembno glasnico miru, kreativnosti in raznovrstnosti. Med njimi je tudi zanimivo področje, ki se imenuje zoomuzikologija. Ob bližajočem se mednarodnem dnevu izobraževanja bomo drugi del Glasbene jutranjice namenili predstavitvi te zanimive, interdisciplinarne vede, ki jo najpogosteje najdemo v predmetnikih študija muzikologije ali etnomuzikologije.

Avtor: Katarina Radaljac

"Štefan Strážay, rojen leta 1940, je eden najbolj svojevrstnih in cenjenih slovaških pesnikov. Prepoznaven je po izraznem minimalizmu in silovitih spoznavnih obratih, ki ponujajo vse prej kot črno-belo videnje intimnega sveta." (Andrej Peric)

Prevod Andrej Peric,
interpretira Vito Weis.
Produkcija 2020.

Avtor: Ars

Italijanski skladatelj je sprva želel postati slikar, tako kot njegov oče, a se je pozneje odločil za šolanje na glasbenem konservatoriju v Münchnu. Po vrnitvi v rodne Benetke je služboval kot dirigent, nekaj let pozneje je napisal svojo prvo opero. Po neuspešnem poskusu operne postavitve v Benetkah se je vrnil v Nemčijo, kjer so bile njegove produkcije veliko uspešnejše in so kmalu dosegle mednarodni sloves. Ferrari je postal direktor beneškega konservatorija in tako, vse do prve vojne, živel razpet med Benetkami in Münchnom. Leta 1939 je postal profesor kompozicije na salzburškem Mozarteumu. V oddaji bomo poslušali štiri njegove skladbe.

Avtor: Katarina Radaljac

10:00
Poročila

"Komorni zbor Musica Viva ima sedež v Tolminu in v svoje vrste povezuje predvsem ljubitelje petja iz srednjega dela Soške doline. Vokalni sestav je nastal z željo, da bi na skrajnem zahodu Slovenije po svojih najboljših močeh prispeval kamenček v mozaik bogate primorske pevske tradicije. Pevke in pevce je v zbor povezala glasba, med sabo so se nekateri le bežno poznali, a sčasoma je skupni interes prerasel v nekaj več in presegel svoj prvotni namen. Ljudje iz različnih krajev in raznih poklicev so v določenem pomenu postali družina, ki je povezana ne le v glasbi, ampak tudi v življenju ..."

Avtor: Metka Sulič

11:00
Poročila

Ko je bil Vincenc Gotthardt leta 2021 s svojim romanom Na drugem koncu sveta nominiran za kresnika, je završalo (Kdo je Gotthardt?, Si bral?). Ko je pisatelj leta 2022 dobil lastovko, nagrado programa Ars za najboljšo kratko zgodbo za svojo zgodbo Pod barvami na sliki, je bilo presenečenje že manjše. Toda tudi z nagrajeno zgodbo je avtor dokazal, da nominacija ni bila naključje. To pa še ni vse: Vincenc Gotthardt, ki je po poklicu urednik pri tedniku Nedelja (izhaja v Celovcu), po duši pa umetnik, je tudi slikar. O tem svojem dvojnem iskanju pripoveduje v pogovoru z Markom Goljo za oddajo Naši umetniki pred mikrofonom. Nikar ne zamudite.

Avtor: Marko Golja

Tokrat se prepuščamo čudovitim zvokom tibetanske kulture, prežete z občutji ljudi, ki po večini ne živijo v domovini, pa vendar z vsem bitjem odražajo povezanost – tako medsebojno kot tudi s svojim izročilom. Zvočne podobe vsakdanjega življenja, dela, druženja, obenem pa pripadnosti in otožnosti izgnanstva; izjemen preplet občutij, jasnosti in lepote. Zvočno občutje hladne lepote Himalaje in toplega srca ljudi, ki tam živijo.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznovrstnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani so odprli razstavo Belo zlato: zgodbe o bombažu.
Opozarjamo na razstave: Zora Stančič razstavlja v Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu, v Galeriji mesta Ptuj je na ogled Inventura 2.0 - sodobnih ptujskih likovnih ustvarjalcev, v ljubljanskem Škucu pa so odprli razstavo z naslovom Kakorkoli že, kmalu bo vse pozabljeno.
Predstavljamo program Tedna slovenske drame in razkrivamo besedo leta 2022.


Glasbena oprema Tina Ogrin,
tonski mojster Robert Markoč,
redakcija Staša Grahek.

Avtor: Ars

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Pred dnevi je umrl Borut Trekman, dramaturg in prevajalec, ki je pomembno soustvarjal slovensko radijsko igro.
S svojim teoretičnim delom se je posvečal vprašanjem radijske dramaturgije in raziskovanju njenega zgodovinskega razvoja. Poleg dramaturškega je zelo pomembno tudi njegovo prevajalsko delo. Ta njegova skoraj neločljiva dvojna ustvarjalna vloga je bila vzrok za veličasten opus. Arhiv Radia Slovenija namreč danes hrani skoraj 600 radijskih iger in drugih oddaj, pri katerih je bil dramaturg, 90 iger, ki jih je prevedel, in 50 iger, pri katerih je podpisal režijo. V tokratne Razglede in razmisleke smo zato uvrstili portretno miniaturo Boruta Trekmana z naslovom Šlo nam je za to, da produciramo radijsko umetnost. Leta 2015 jo je pripravil režiser Klemen Markovčič, ki se je s portretirancem tudi pogovarjal.

Avtor: Klemen Markovčič

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Kvartet Ebène je 1. septembra lani nastopil v Kulturnem centru Samostanske cerkve v Traunsteinu na Bavarskem v sklopu tamkajšnjega niza poletnih koncertov. Francosko zasedbo sestavljajo violinista Gabriel Le Magadure in Pierre Colombet, violistka Marie Chilemme in violončelist Raphaël Merlin. Spored koncerta je obsegal godalne kvartete Josepha Haydna, Dmitrija Šostakoviča in Roberta Schumanna, zaradi omejene dolžine današnje oddaje pa smo za predvajanje izbrali posnetka izvedb Haydnovega Kvarteta št. 27 v D-duru, op. 20/4 in Kvarteta št. 8 v c-molu, op. 110 Dmitrija Šostakoviča.

Avtor: Mihael Kozjek

Živimo v nenehnem strahu pred negotovo prihodnostjo, in kadar se počutimo ogrožene, hočemo poskrbeti predvsem sami zase, je osnovna misel, iz katere izhaja Blaž Kutin v romanu z naslovom Kenozoik, ki bo v prvi polovici leta 2023 izšel pri založbi Goga. Ta občutek egoizma je navdih za zgodbo o spopadanju s psihološkimi motnjami, fobijami, z avtoimunskimi boleznimi in iskanju rešitev v knjigah za samopomoč. Kutinova pripoved pod pretvezo trilerja z obilico humorja in pronicljivosti analizira sodobno stanje duha.

Interpret Aleš Valič,
režiserka Saška Rakef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
tonska mojstra David Lap in Rok Fiamengo,
urednica oddaje Tina Kozin.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Popoldne z izvedbami simfoničnega dela Tako tiho slovenske skladateljice Larise Vrhunc v Studiu 26 Radia Slovenija bosta sklenila še večerno javno snemanje in pogovor s skladateljico z neposrednim radijskim in videoprenosom. Skladba, nastala za dojenčke in malčke v okviru projekta B-AIR bo tako zazvenela še v izvedbi za odrasle poslušalce, ki bodo lahko v svojem poslušanju odkrivali tudi prvinsko, "otroško" izkušanje tihih, nežnih, meditativnih zvokov. S tem bomo tudi nadaljevali cikel studijskih koncertov sodobne glasbe Odkritja 26, ki smo ga uvedli leta 2018.

Avtor: Primož Trdan

André Chénier se je od svoje prve izvedbe v milanski Scali izkazal kot ena izmed najdrznejših in v glasbenodramskem smislu najprepričljivejših oper poznega 19. stoletja.

Kompleksna vsebina opere razpira problem uporništva umetnika, francoskega poeta Chénierja, in njegov pacifizem, ki postane nezdružljiv z ideologijo Robespierrove vladavine terorja po izbruhu francoske buržoazne revolucije. Chénierjevo (Stefano la Colla) življenje visi na nitki tudi zaradi sporne ljubezenske zveze s sovražnico novega režima, mlado plemkinjo Magdaleno de Coigny (Maria Agresta), v katero je zaljubljen tudi nekdanji hišni upravitelj dvorca družine Coigny, Carlo Gérard (George Petean), ki je zdaj eden najglasnejših zagovornikov revolucije. Toda njuna ljubezen zaradi ljubosumnosti ne vodi k izpolnitvi "ljubezenske sreče na Zemlji". Za Chénierja in Magdaleno pomeni ljubezen zmago nad kruto realnostjo, pogoj za njeno izpolnitev pa je smrt.

Nastopajo še: Michael Arivony (Roucher), Jack Lee (Pietro Fléville), Isabel Signoret (Bersi), Carlos Osuna (Incroyable), Monika Bohinec (Madelon), Stephanie Houtzeel (grofica Coigny), Wolfgang Bankl (Mathieu), Jusung Gabriel Park (Schmidt), Stéphano Park (Fouquier-Tinville), Marcus Pelz (upravljavec dvorca in Dumas) ter Andrea Giovannini (Opat).
Zbor in orkester Dunajske državne opere bo vodil Francesco Lanzillotta.

Avtor: Dejan Juravić

Pianist Anton Trost je veljal za velikega glasbenika, klenega in urejenega, mojstrskega izvajalca obsežnih, tehnično in interpretacijsko zahtevnih del klasike in romantike. Kot človek je bil skromen, hkrati pa se je zavedal svojih sposobnosti in znanja. Bil je bolj vase zaprt kot družaben, izžareval pa je globoko človeško toplino.

Avtor: Tina Ogrin

Avtor prve slovenske knjige v Avstraliji je v svoji poeziji obravnaval različno tematiko – domoljubno, ljubezensko, bivanjsko, bogoiskateljsko, satirično. Rodil se je 16. januarja 1933 v Srgaših v koprskem zaledju, leta 1960 se je izselil v Avstralijo in že čez dve leti izdal zbirko z naslovom Bronasti tolkač. V deželi tam spodaj je nato izdal še eno zbirko, po osamosvojitvi Slovenijie in še posebej po vrnitvi v domače kraje pa je izšlo še pet njegovih knjig. Umrl je 13. maja 2020 v domačih Srgaših.

Igralec: Marko Simčič,
režiserka: Elza Rituper,
glasbena opremljevalka: Cvetka Bevc,
redaktorja: Vida Curk in Vlado Motnikar.
Leto produkcije: 2003

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 20.01.2023 21:20:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt