Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Nedelja, 15.1.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Anuša Volovšek

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Tako kot smo pri Babačiću že vajeni, tudi v pesmi Kitula stopa v dialog z okoljem, družbenim, mestnim, ali natančneje, s podobo mesta, ki se v "praznih, gorečih željah" korenito spreminja. Kitula je bila le ena prvih tovrstnih stavb v nekem mestu, pet let po izidu pesniške zbirke so se le še bolj namnožile, "kapital [pa še vedno] kupuje naše prazne laži".

Interpret Rok Matek,
urednika oddaje Vlado Motnikar, Sašo Puljarević.
Produkcija 2015.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Ljubljana bo konec decembra letos gostila petdnevno taizéjsko Evropsko srečanje mladih kristjanov. Organizacija Romanja zaupanja na zemlji, kot se imenuje tudi omenjeno evropsko srečanje mladih, bo velik izziv. V naši prestolnici se bo po prvih ocenah zbralo 6 tisoč mladih iz drugih evropskih držav in približno 4 tisoč mladih Slovenk in Slovencev. Večina teh romarjev bo prebivala pri domačinih, zato organizatorji upajo na gostoljubje Ljubljančank in Ljubljančanov.
Podporo pri organizaciji srečanja mladih romarjev bo zagotavljala Katoliška mladina, njeni številni prostovoljke in prostovoljci. Zato gostimo koordinatorja Evropskega srečanja mladih Tilna Čebulja iz Katoliške mladine in katoliškega duhovnika ter direktorja Katoliške mladine Matevža Mehleta.

Avtor: Nataša Lang

Božični čas po stari navadi traja vse do svečnice; do takrat so postavljene tudi jaslice in do takrat se pri liturgiji pojejo božične pesmi – ne le pri nas, tudi drugje po svetu. Pobožično razpoloženje si tokrat lahko pričarate z glasbo različnih tujih avtorjev: Francisa Poulenca, Herberta Howelsa, Ariela Ramireza, Mela Torméja in drugih, zvenela bo v izvedbi vokalnega ansambla The King's Singers.

Avtor: Polona Gantar

Iz župnijske cerkve svetega Marka v Kopru neposredno prenašamo sveto mašo, pri kateri sodelujejo tamkajšnji verniki. Mašuje župnik Ervin Mozetič, poje pa ansambel svetega Marka.

Avtor: Milan Kobal

11:00
Poročila

Rusko-ameriški pianist Kirill Gerstein je na koncertu 21. oktobra lani v Münchnu prvič nastopil kot sedanji rezidenčni umetnik Simfoničnega orkestra Bavarskega radia, in to ne s klavirskim koncertom, temveč z deloma za klavir in orkester, ki se v svoji virtuoznosti, duhoviti igrivosti in razponu izraza ne moreta primerjati. Rapsodija na Paganinijevo temo Sergeja Rahmaninova in Burleska za klavir in orkester takrat 21-letnega Richarda Straussa poslušalce popeljeta skozi velikansko paleto razpoloženj in zvokov, od diaboličnega besa do drzne parodije, od mogočnih vzponov do najdelikatnejšega sanjarjenja. To je ravno pravo okolje za Kirilla Gersteina, ki se prepleta z glasbenimi obdobji, klasično glasbo in džezom ter umetnikom velikanske fleksibilnosti in raziskovalnega nagona. Za obogatitev koncerta je dirigent Alan Gilbert predstavil še Schönbergovo briljantno orkestracijo Brahmsovega Klavirskega kvarteta v g-molu. Schönbergova šala, da je njegova priredba Brahmsova peta simfonija, je danes tako prepričljiva kot kadar koli prej.

Avtor: Polona Kovačič

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Anuša Volovšek

14:00
Poročila

V januarju posvečamo humoreske češkemu pisatelju Jaroslavu Hašku (1883–1923) in njegovemu znamenitemu romanu Dobri vojak Švejk. Letos mineva sto let od Haškove smrti in od izida njegovega najslavnejšega dela o tem nesmrtnem, samo na videz naivnem šaljivcu. V uvodu je Hašek zapisal, da velika doba zahteva velike ljudi in da so to sicer neznani junaki, skromni, brez napoleonske slave in zgodovine, vendar bi razčlenitev njihovih značajev zasenčila celo slavo Aleksandra Makedonskega. In Švejk je tak junak. Svetovni spopad je najprej opazoval iz zaledja, tudi kot sluga nadporočnika Lukaša. Izbrali smo odlomek, ki pripoveduje o njunem prvem srečanju.

Prevajalec Jože Zupančič,
avtor radijske priredbe Matej Juh,
interpret Polde Bibič,
režiser Igor Likar,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
tonska mojstra Staš Janež in Martin Florjančič,
urednika oddaje Vida Curk in Gregor Podlogar,
leto nastanka 2005.

Avtor: Ars

V odlomkih Rimskega-Korsakova, Torrobe, Davida, Johanna Straussa ml., Bizeta in Donizettija.

Avtor: Dejan Juravić

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Nemški pianist Alexander Lonquich in Münchenski komorni orkester sta 2. oktobra 2021 nastopila v Velikem studiu Severnonemškega radia v Hanovru in na koncertu v sklopu tamkajšnjega glasbenega festivala Spodnjesaški glasbeni dnevi izvedla 1., 3. in 5. klavirski koncert Ludwiga van Beethovna.

Avtor: Mihael Kozjek

18:05
Sedmi dan

Iz različnih vidikov osvetljujemo vero in religijo ter njun vpliv in pomen za človeka.

Avtor: Ars

Francoski skladatelj Louis Claude Daquin se je rodil v Parizu leta 1694, veliko glasbeno nadarjenost pa je pokazal že v otroštvu. Leta 1739 je postal organist Ludvika XV v Chapelle Royale, Kraljevi kapeli. Slovel je kot odličen virtuoz na inštrumentih s tipkami in mnogi so prihajali v cerkev, da bi ga slišali igrati. Med njegovimi najbolj znanimi deli je zbirka dvanajstih skladb na božične teme, ki jih je leta 1757 izdal v zbirki Nouveau livre de noëls.

Avtor: Anamarija Štukelj Cusma

19:50
Poigra

Visoki Arsov jubilej, 60 letnico delovanja, bodo obeležili številni vrhunski umetniški dogodki. Tako je na prvem letošnjem koncertu iz jazzovskega cikla Jazz Ars All Stars v Cukrarni nastopila zasedba, ki združuje madžarsko ljudsko glasbo z jazzom. Zaigrali so Adam Klemm (saksofon), Tomaž Gajšt (trobenta), Milan Stanisavljević (klavir), Nikola Matošič (kontrabas) in Bruno Domiter (bobni).

Avtor: Hugo Šekoranja

22:00
Poročila

Ameriška temnopolta pisateljica Zora Neale Hurston (1891–1960) se je resda rodila že v 19. stoletju, vendar je za svoj rojstni datum vedno navajala leto 1901. Sodi med najpomembnejše temnopolte avtorje 20. stoletja, čeprav je že za življenja utonila v precejšnjo pozabo. Njeno delo je v zavest literarne javnosti ponovno priklicala znamenita temnopolta pisateljica Alice Walker. Nina Grahek Križnar je v Sodobni literarni portret Zore Neale Hurston vključila odlomka iz njenega romana Njihove oči so gledale Boga iz leta 1937 ter iz avtobiografije z naslovom Sled koles na prašni cesti.

Avtorica oddaje in prevajalka Nina Grahek Križnar,
interpretirata Majda Grbac in Marinka Štern,
bere Natalija Sinkovič,
glasbena opremljevalka Cvetka Bevc,
tonski mojster Staš Janež,
režiserka Elza Rituper.
Leto nastanka: 2003
Urednica oddaje Staša Grahek.

Avtor: Ars

Človeška ustvarjalnost ne pozna meja, oblik, časa in prostora. Domišljija, občutki, doživetja in vzgibi vodijo v iskanje poti za izraz vsebine, ki vznikne v človeški notranjosti. Glasbeni ustvarjalci tako svoja občutja izlivajo v melodije ali pa v doživeto interpretacijo glasbenega dela. Skladatelji povečini glasbo najprej zaslišijo, preden jo preko notnega zapisa izlijejo na papir, nekrateri izmed njih pa glasbo doživljajo tudi skozi različne odtenke barv. Takšnemu soobčutju pravimo sinestezija in pomeni mešanje čutov. Sinestet lahko barve sliši, vidi zvoke ali okusi otipljive občutke, skladno doživlja odtenke barv, tonov zvokov in jakosti okusov, pri čemer pa ne gre za metaforična doživetja ali zgolj asociacije, temveč čisto prava doživetja.

Avtor: Katja Ogrin

Jože Snoj je eden izmed slovenskih tankočutnih pesnikov, ki nas je zapustil pred dobrim letom dni. Bil je izjemno plodovit, avtor številnih pesniških zbirk, tudi za otroke, napisal je več romanov in povesti, delal je tudi kot urednik.
Pesmi z naslovom Izpodnebja je napisal leta 2001, dotikajo pa se čutenja in slutenj, posebej blizu doživljanju zimskih dni. Vzgib najde pesnik v naravi, katere del je tudi človek: krhek in minljiv.

Igralec Gašper Lovrec,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojstrica zvoka Sonja Strenar,
režiserka Živa Bizovičar,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten,
produkcija 2023.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 16.01.2023 14:45:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt