Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 14.1.2023

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

V novi dan z glasbo Telemanna, Tartinija, Cherubinija, Vivaldija, Händla, Griega, Mozarta, Paganinija, Haydna, Beethovna, Bizeta, Čerepnina, Bartóka in Smetane.

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Pesem Te dneve bi morali posneti večkrat nagrajenega pesnika, esejista, prevajalca in urednika založbe LUD Šerpa Primoža Čučnika morda stopa v dialog s to nanizanko, morda pa tudi ne, morda pa samo bega med hlapljivimi trenutki, ki sestavljajo dneve naših življenj. "Torej ne sprašuj [...] ker ne poznam odgovora."

Interpret Primož Pirnat,
urednika oddaje Urban Tarman, Sašo Puljarević.
Produkcija 2016.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Izbrane skladbe z božičnega koncerta Slovenskega okteta,
posnetega 21. decembra 2022 v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

Avtor: Brigita Rovšek

11:00
Poročila

Pred kratkim je v 95. letu umrl Ivo Belec, direktor fotografije in snemalec pri mnogih slovenskih filmih petdesetih in šestdesetih let. Umetniško sodelovanje med njim, direktorjem fotografije Ivanom Marinčkom in režiserjem Francetom Štiglicem se je začelo s filmom Na svoji zemlji. Belec je bil tudi snemalec prvega slovenskega barvnega filma, sredi šestdesetih pa je odšel na televizijo, kjer je nadaljeval svoje delo in bil mentor številnim rodovom mladih snemalcev. Z Ivom Belcem se je leta 2001 pogovarjala Ingrid Kovač Brus.

Avtor: Ingrid Kovač Brus

V Gvajani in Surinamu živi več skupin potomcev pobeglih sužnjev, ki so v divjini, predvsem ob reki Maroni, skozi stoletja oblikovali svojo kulturo. Posamezni upori v različnih deželah so postali spodbuda za druge skupine sužnjev, da so se uprli nemogočim razmeram in sčasoma postali grožnja bivšim gospodarjem. Nekaterim se je uspelo trajno osvoboditi, v svojih izročilih pa negujejo spomin na slavno in pogumno preteklost svojih prednikov in na pradomovino – Afriko. Bušinenge je eno izmed imen za te pobegle sužnje v Gvajani in Surinamu in drugič zapored se srečujemo z njihovo glasbo.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Letos Pokrajinski muzej Ptuj Ormož slavi 130. obletnico ustanovitve, zato bomo povzeli njegove ključne razvojne mejnike in predstavili tekoči program. Ob dokumentarnem filmu Jaz sem mravljišče drobnih smrti se spominjamo pokojnega pesnika in pisatelja Milana Vincetiča, ob novi razstavi v Galeriji ZDSLU v Ljubljani pa predlani preminulega slikarja in grafika Lada Pengova. Izpostavljamo tudi pravkar predstavljeno zgodovinsko delo o mejni reki Idriji Franca in Zorana Jerončiča, ki sta prečesala to stoletja staro mejo med Serenissimo in Habsburžani. V celjskem Knežjem dvoru pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Ljubíja- zaklad pod skalo o lani jeseni v Zgornji Savinjski dolini najdenih predmetih iz poznorimskega obdobja – tam so take najdbe našli prvič.

Avtor: Goran Tenze

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra

Avtor: Tina Ogrin

Pogovori z domačimi in tujimi ustvarjalci s področja literature, gledališča, filma, arhitekture, oblikovanja, likovne umetnosti in prevajanja.

Avtor: Ars

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Večkrat nagrajeni romunski violončelist Andrei Ioniţă, ki je bil pred leti del BBC-jevega programa New Generation Artists, namenjenega najbolj nadarjenim mladim glasbenikom, in japonska pianistka Naoko Sonoda sta 28. novembra lani nastopila v dvorani Wigmore v Londonu. Oba glasbenika danes živita in delujeta v Berlinu, na koncertu v sklopu BBC-jevega cikla »The Lunchtime Concerts« pa sta najprej izvedla Beethovnovo Sonato za violončelo in klavir št. 4 v C-duru, op. 102/1. Sledili so Tri male skladbe za violončelo in klavir, op. 11 in dve mladostni, leta 1899 nastali deli za ti dve glasbili Antona Weberna, spored pa je zaokrožila obsežnejša Sonata za violončelo v C Benjamina Brittna, nastala za velikega violončelista Mstislava Rostropoviča.

Avtor: Mihael Kozjek

V Izbrani prozi lahko slišite uvodni del iz romana Internat ukrajinskega pisatelja, pesnika, esejista in prevajalca Serhija Žadana, odlomek o doživljanju vojne v Donbasu. Poslovenila sta ga Janja Vollmaier Lubej in Primož Lubej.

Interpretka Sabina Kogovšek,
režija Živa Bizovičar,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
tonska mojstrica Sonja Strenar,
urednik oddaje Marko Golja.
Produkcija 2023.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Dejan Juravić

Med študijem na neapeljskem konservatoriju je Giordano videl igro z naslovom Fedora slavnega francoskega dramatika Victoriena Sardouja. Še mladoletnega Giordana je delo silno prevzelo. Čeprav še nikdar ni napisal opere, je pisal Sardouju in ga prosil, ali sme uglasbiti njegovo delo. Sardou je menil, da je prošnja prenagljena. Ambicioznemu skladatelju je svetoval: "Počakajmo." Giordano pa je bil vztrajen. Po uspehu z opero André Chénier je skladatelj znova pisal Sardouju. Tokrat je dramatik privolil in Giordano se je lotil dela, ki si ga je dolgo želel uglasbiti.

Razburljiva drama Umberta Giordana se prvič po 25 letih vrača na repertoar Metropolitanske opere. Sopranistka Sonja Jončeva interpretira naslovno vlogo ruske princese iz 19. stoletja, ki se zaljubi v morilca svojega zaročenca, grofa Lorisa, ki ga poje tenorist Piotr Beczała. Sopranistka Rosa Feola je grofica Olga, baritonist Lucas Meachem je diplomat De Siriex, dirigira pa maestro Marco Armiliato. Režiser David McVicar je pripravil podrobno in dramatično uprizoritev, ki temelji na domiselni fiksni scenografiji, ki se kot ruska lutka razgrne in razkrije tri značilna prizorišča opere: palačo v Sankt Peterburgu, modni pariški salon in slikovito vilo v švicarskih Alpah.

Avtor: Dejan Juravić

22:00
Poigra

V nocojšnji izmed serij oddaj, ki jih namenjamo zgodovinskim posnetkom, se ustavljamo doma, predstavili bomo slovenskega skladatelja, violista in dirigenta Draga Maria Šijanca.

Avtor: Tina Ogrin

22:45
Poigra

Boris Pasternak ni le avtor romana Doktor Živago, za katerega mu je švedska akademija podelila Nobelovo nagrado, a jo je moral pod hudimi pritiski ruskih oblasti zavrniti. Pisal je tudi esejistiko in izdal osem pesniških zbirk. V pesmih, ki jih bomo slišali, so osrednji motivi glasba, samota in zima.

Prevajalci Janez Menart, Jože Udovič in Tone Pavček,
interpret Boris Ostan,
režiser Igor Likar,
glasbeni opremljevalec Marko Stopar,
urednika oddaje Marjan Kovačevič Beltram in Vlado Motnikar.
Leto nastanka 1996.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 14.01.2023 17:30:03

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt