Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sobota, 17.12.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

Avtor: Andrej Bedjanič

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Ars

V novi dan z glasbo Scarlattija, Händla, Sebastiana Bacha, Locatellija, Dowlanda, Gabrielija, Griega, Stamitza, Barberja, Busonija, Mozarta, Glazunova, Liszta, Suppéja in Čajkovskega.

Avtor: Dejan Juravić

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Avtor: Ars

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

Denise Levertov, živela je v letih od 1923 do 1997, danes velja za eno najpomembnejših predstavnic sodobne ameriške poezije. Rodila se je sicer v Veliki Britaniji, a se je po poroki leta 1948 preselila v New York. V poeziji je velik pomen pripisovala premišljeni rabi tehničnih sredstev in pogosto tematizirala žensko izkušnjo bivanja v svetu. Prevedli Mia in Veronika Dintinjana,interpretira Vesna Jevnikar.

Avtor: Ars

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Avtor: Ars

10:00
Poročila

Kako živi 140 let stara Lira, izvemo iz besed njenega zborovodje, dr. Andreja Missona.

Avtor: Brigita Rovšek

11:00
Poročila

Karpo Godina, slovenski režiser, scenarist, direktor fotografije in montažer, je dobitnik številnih največjih nagrad, 6. decembra pa je v Beogradu prejel še zlati pečat Jugoslovanske kinoteke za izjemen prispevek h kinematografiji. Ob tem je bila pripravljena okrogla miza s predstavitvijo publikacije o njegovem delu, predvajali so njegove kratke filme ter dokumentarni film Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina. Kratki filmi Karpa Godine, kot sta Piknik v nedeljo in Gratinirani možgani Pupilije Ferkeverk, ter celovečerni filmi Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj so namreč pomemben del tako slovenske kot tudi evropske filmske dediščine. Z Umetnim rajem se je Godina uvrstil celo v uradni del canskega festivala, močan odmev pa je imel že njegov filmski prvenec Splav meduze. Leta 2018 je Karpo Godina prejel nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Takrat se je z umetnikom pogovarjal Matej Juh.

Avtor: Ars

Še enkrat se spominjamo srečanj z zvokom oddaljenih kultur, spremljamo glasbo, ki smo jo spoznavali v zadnjem letu dni. Kulture, s katerimi smo se srečevali, in glasba, ki je še nismo slišali. Igrajo in pojejo nam glasbeniki iz Dominikanske republike, Gane, z Nove Zelandije, iz Pakistana, Peruja, Portorika in Zambije.

Avtor: Tomaž Rauch

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Avtor: Tina Ogrin

13:00
Poročila

Tedenski pregled se tokrat začne s tremi novimi razstavami: v Umetnostni galeriji Maribor je na ogled pregled dosežkov in življenja modernističnega arhitekta Saše Deva, 1903–1967, ki je od obdobja med vojnama do sredine stoletja mestu vtisnil sodobno podobo, v ljubljanski Galeriji Cankarjevega doma pa je odprta velika naravoslovna razstava "V vrtincu sprememb". Tamkajšna Moderna galerija se je z razstavo spomnila 100. obletnice rojstva pokojnega slikarja in profesorja Marijana Tršarja, kaže pa, da so arhitekti izbrali ekipo, ki bo predstavljala državo na beneškem arhitekturnem bienalu prihodnje leto. V glavnem mestu so filozofinje in filozofi iskali povezave Hegla, žensk in feminizma v luči logike in politike spolnih razlik, ministrstvo za kulturo pa je gostilo razpravo o preprečevanju spolnega nadlegovanja in nasilja v kulturi in izobraževanju.

Avtor: Goran Tenze

14:00
Poročila
14:05
Divertimento

Glasbena medigra.

Avtor: Tina Ogrin

Leto, ki se izteka, je bilo, med drugim, tudi leto Marcela Prousta, v Franciji še posebno. Ob stoti obletnici pisateljeve smrti novembra je nastala prava proustomanija, kot smo brali v medijih, saj je bilo pripravljenih več razstav, posebnih oddaj, novih izdaj knjig in ponatisov. Tudi pri nas okrogla obletnica ni bila prezrta, pri založbi Beletrina sta izšla knjiga Petinsedemdeset listov, zgodnje Proustovo pisanje v prevodu Katarine Marinčič, in celoten cikel Proustovih romanov s skupnim naslovom V iskanju izgubljenega časa v prevodu Radojke Vrančič. Prav tej izjemni prevajalki je svoje razmišljanje posvetil prevajalec Branko Madžarevič, ki je sam poslovenil temeljna dela, na primer Rabelaiseva Gargantuo in Pantagruela, Célinovo Potovanje na konec noči; prav zdaj dokončuje Montaigneve Eseje; nastopil je na simpoziju na Filozofski fakulteti 17. novembra 2022.

Avtor: Ars

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Avtor: Ars

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Avtor: Ars

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Avtor: Dejan Juravić

Kvartet Hagen je 1. maja letos nastopil v Mozartovi dvorani v Schwetzingenu v Nemčiji, v sklopu tamkajšnjega glasbenega Festivala Schwetzingen. Zasedbo sestavljajo Lukas Hagen in Rainer Schmidt – violina, Veronika Hagen – viola in violončelist Clemens Hagen. Glasbeniki so najprej izvedli Godalni kvartet št. 14 v G-duru, K. 387 z vzdevkom 'Pomladni' Wolfganga Amadeusa Mozarta, sledil je Godalni kvartet št. 53 v D-duru, op. 64, št. 5 z vzdevkom 'Škrjančkov kvartet' Josepha Haydna, za konec pa so za dodatek izvedli še občuteni 'Andante cantabile' iz Mozartovega Godalnega kvarteta št. 19 v C-duru, K. 465, 'Disonančnega'.Kvartet Hagen so leta 1981 ustanovili štirje avstrijski glasbeniki – brata in sestri Hagen. Drugo violinistko Angeliko Hagen je kmalu po ustanovitvi zamenjala Annette Bik, njo pa leta 1987 Rainer Schmidt, ki s preostalimi tremi ustanovnimi člani družine Hagen sodeluje še danes. Glasbeniki so predavatelji in mentorji na salzburškem Mozarteumu in Visoki šoli za glasbo v Baslu, svoje poustvarjalno delovanje pa namenjajo še zlasti glasbi dunajskega klasicizma. Leta 2006 so posneli popolno izdajo vseh Mozartovih godalnih kvartetov.

Avtor: Mihael Kozjek

Britanska pisateljica in akademičarka Bernardine Evaristo je za roman Dekle, ženska, druga_i iz leta 2019 poleg vrste drugih odmevnih nagrad prejela nagrado booker skupaj z Margaret Atwood. Tako je postala prva temnopolta ženska, ki je prejela omenjeno nagrado. Bernardine Evaristo, borka za večjo inkluzivnost v literaturi in umetnostni sploh, je v središče romana, ki ga je v slovenščino prevedla Katja Zakrajšek in za svoje delo prejela letošnjo Sovretovo nagrado, postavila 12 pretežno temnopoltih žensk – njihov starostni razpon zajema vse od najstnice do 93-letne gospe, njihova porekla, verska in kulturna ozadja so različna, so pripadnice različnih družbenih slojev in z različnimi spolnimi usmeritvami, in vendar so njihova življenja povezana. Prek zgodb teh žensk je pisateljica ustvarila prodoren, tudi humoren vpogled v sodobno britansko družbo.Prevajalka Katja Zakrajšek,interpretka Maja Sever,režiser Klemen Markovčič,glasbena opremljevalka Nina Kodrič,mojster zvoka Urban Gruden,urednica oddaje Tesa Drev Juh.Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Avtor: Tina Ogrin

Greg Pierce je napisal libreto, ki temelji na istoimenskem romanu Michaela Cunninghama in istoimenskem filmu v režiji Stephna Daldryja. Zgodba je fascinantna, saj se v njej prepletajo dogodki enega samega dne v življenju treh žensk, ki živijo v različnih zgodovinskih obdobjih.Skladatelj Puts je z mislijo na tri pevske junakinje in njihove glasovne danosti oblikoval melodične linije in nam s tem jasno vtisnil v spomin podobo vsake izmed njih. Clarissina glasba v interpretaciji Renée Fleming je sijoča in živahna, Virginija ‒ Joyce Di Donato ‒ ima mračnejši ton, saj si prizadeva ohraniti zbranost, Laurin visoki sopran v izvedbi Kelli O'Hara pa sporoča krhkost in obup, tudi ko je obdan z glasbo, ki spominja na televizijske ali filmske uspešnice iz tistega obdobja. Opera ima nenavadno strukturo, prizori se izmenjujejo, včasih pa se zgodbe treh žensk prekrivajo in si delijo prizorišča. Na koncu pa se znajdejo v prostoru, ki presega čas in prostor ter lahko začutijo druga drugo.Nastopajo še: Kathleen Kim (Barbara in gospa Latch), Sylvia d'Eramo )Kitty in Vanessa), Kyle Ketelsen (Richard), Denyce Graves (Sally), Sean Panikkar (Leonard), Brandon Cedel (Dan), Eve Gigliotti (Nelly), William Burden (Louis), John Holiday (receptor in moški pod obokom), Tony Stevenson (Walter) ter Atticus Ware, Patrick Scott McDermott in Lena Josephine Marano (Julian, Quentin in Angelica ter otroški glasovi iz zaodrja).Zbor in orkester Metropolitanske opere bo vodil Yannick Nézet-Séguin.

Avtor: Dejan Juravić

Motivi iz bogate zakladnice antične mitologije so služili za navdih številnim skladateljem, ki so, tako kot likovni umetniki, njihovo vsebino poskušali ujeti v svoja dela. V današnji oddaji bomo spoznali zgodbo Perzéfone, grške boginje podzemlja. Bila je hči Demetre, grške boginje setve in poljedelstva in vrhovnega boga Zevsa.

Avtor: Katja Ogrin

Vsakdanje dogajanje in življenje s poezijo se pri pesnikih včasih srdito prepirata, včasih pa se mirno dopolnjujeta. Jure Jakob ima rad umirjeno, predano poezijo.Urednik oddaje Vlado Motnikar,režiserka Živa Bozovičar,igralec Klemen Kovačič,glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,tonski mojster Urban Gruden.Produkcija 2022.

Avtor: Ars

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

Avtor: Tina Ogrin

Zadnja sprememba: 17.12.2022 17:25:02

Domov V živo Podkasti Spored Kontakt