Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Sreda, 5.10.2022

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Glasba Karla Friedricha Abla (Koncert za flavto št. 3 v D-duru, op. 6), Wolfganga Amadeusa Mozarta (Godalni kvartet v B- duru, K. 458) in Josepha Martina Krausa (Simfonija v C-duru, VB 139).

07:00
Druga jutranja kronika

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

07:25
Glasbeni poudarki

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

V opusu Charlesa Camilla Saint-Saënsa so trije koncerti za violino in orkester; med njimi je najbolj priljubljen tretji, ki ga je napisal leta 1880, dve leti potem, ko je zaradi bolezni in nesreče izgubil oba sinova. Posvetil ga je španskemu skladatelju in violinskemu virtuozu Pablu de Sarasateju, ta pa ga je še istega leta premierno izvedel v Hamburgu.

08:00
Lirični utrinek: Ciril Bergles: Zadostuje že en sam list

Pesem Zadostuje že en sam list je iz Berglesove knjige Lazar se odpravlja domov, zadnje knjige poezije, ki jo je uredil sam. Avtor je zbirko gradil dolgo in premišljeno; v njej z nežno melanholičnimi, a pomirjenimi toni reflektira predvsem minljivost, sklepanje življenjske poti, številne pesmi odpirajo še poetološko ali eksistencialno tematiko. Interpretira: Blaž Šef.

Izbrali smo samospev Josipa Ipavca na besedilo Pavla Oblaka: Če mogel vzdihe bi srca utopiti, Lovsko simfonijo, op. 90 Frana Gerbiča (skladatelj se je rodil na današnji dan leta 1840) in Klavirski kvartet v c-molu češko-slovenskega skladatelja Gašperja Maška.

09:00
Jazzovska jutranjica: Dobro jutro jazzarji

Gregory Porter: Everything You Touch Is Gold (Porter)\t Brad Mehldau: Cheryl (Parker)\t Tadej Tomšič: Poletna noč (Sepe)\t Yellowjackets: When The Lady Dances (Mintzer)\t Kurt Elling: La Vie En Rose (Piaf)\t Randy Brecker: Skylark (Carmichael)\t Cecile McLorin Salvant: Jitterbug Waltz (Waller)\t Joe Henderson: Felicidade (Jobim)\t Eddie Daniels: Adagio (Daniels)\t

10:00
Poročila
10:05
Skladatelj tedna: Mihovil Logar, 3. del

Za skladateljev opus sta značilna živahnost in humor, ki pa se glede na glasbeni kontekst včasih spremenita v parodijo ali grotesko. Poslušajmo Logarjev Dvojni koncert za klarinet, rog in orkester ter tri orkestralna dela iz njegovega zrelega ustvarjalnega obdobja.

11:00
Poročila
11:05
Literarna matineja: Prof. dr. Alojzija Zupan Sosič: 'Narejeni smo tako, da vse dojemamo kot zgodbo.'

O čem govorimo, ko govorimo o pripovedi? Je kakšna razlika med rabo tega izraza v literarni vedi in spoznavni filozofiji? Je literarna oznaka kratka pripoved sinonimna z izrazom kratka proza? Kako se literarna kratka pripoved povezuje ali razhaja z zgodbo? Obstaja pripoved brez zgodbe? O pripovedi tako in razmišljamo z redno profesorico, doktorico Alojzijo Zupan Sosič, avtorico antologije najkrajše slovenske pripovedi Na balkonu visoke hiše. Za obsežni projekt je pregledala okoli 1000 knjig, pripoved pa je tudi področje njenega znanstvenega raziskovanja.

Kratka glasbena medigra.

12:00
Poročila
12:05
Arsove spominčice: Chopin in Wieniawski

Poslušajte skladbe iz zakladnice poljske glasbe 19. stoletja. V Arsovih spominčicah vabimo k poslušanju komornih in orkestrskih skladb skladateljev iz Poljske, ki sta ustvarjala v 19. stoletju: Fryderyka Chopina in Henryka Wieniawskega. Slovenski glasbeniki in orkestri bodo z gostujočimi glasbeniki izvedli Andante spianato in Veliko briljantno polonezo za klavir in orkester v Es-duru, op. 22, Fryderyka Chopina, samospeve iz Chopinove zbirke Poljske pesmi, opus posthumni 74 za glas in klavir, Briljantno polonezo v D-duru, op. 4, in prvi stavek Koncerta za violino in orkester Henryka Wieniawskega. Ponovitev oddaje bo v četrtek, 6. oktobra, ob 5.05.

13:00
Poročila
13:05
Kratka radijska igra: Sławomir Mrożek, Mirče Šušmel: Lev

Petminutna ironična basen prikaže nesmisel obračunov z drugače mislečimi. Režiserka: Magda Lapajne; dramaturg: Pavel Lužan; tonski mojster: Jure Culiberg. Lev – Srečo Špik; Paznik – Franc Markovčič Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija marca 1993.

13:25
Glasbeni rondo: Druga lodronska nočna glasba
14:00
Poročila
14:05
Glasovi svetov

V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti ...

Glasbena medigra.

15:30
Dogodki in odmevi

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:05
Svet kulture: O svetlobi in umetniških oblikah, ki svetlobo oddajajo

Danes se začenja festival stripa Tinta, ki predstavlja vrhunce in raznolikost domače stripovske produkcije ter projekte, ki presegajo meje stripa in vstopajo v živahen dialog z drugimi umetniškimi zvrstmi. Več v nadaljevanju oddaje, ko se bomo posvetili tudi razstavi ob 60-letnici smrti likovnega umetnika Vladimirja Lamuta, Prelomi, ter razstavi O svetlobi v Tehniškem muzeju Slovenije.

16:30
Mojstri samospeva
17:00
Glasbeni utrip: Iz Maribora: premiera opere La Gioconda Amilcareja Ponchiellija & koncerta komorne skupine Simona Tŕpčeskega ter Transilvanskega državnega filharmoničnega orkestra

Pretekli teden je bila v Mariboru premiera opere La Gioconda Amilcareja Ponchiellija, pred tem pa sta v sklopu koncertov Festivala Maribor v tamkajšnji Unionski dvorani nastopila komorna skupina pianista Simona Tŕpčeskega ter Transilvanski državni filharmonični orkester. Sledila bosta še kratka prispevka o novi sezoni – prvem koncertu abonmaja »Sodobne orkestrske skladbe« orkestra Slovenske filharmonije, ter o koncertu Inštituta .abeceda – RECITAL II – infra, norma, meta.

18:00
Čas, prostor in glasba: Iz pisma neznanemu poslušalcu - srečanja s poljskimi skladatelji

Kadar se srečamo z zanimivimi ljudmi, je dobro, da si ta srečanja zapomnimo. Tokrat se avtor oddaje profesor Pavel Mihelčič spominja srečanj s poljskimi skladatelji. Poljska je glasbeno zelo razvita in je tudi za zahodni svet zanimiva. To velja tako za njeno preteklost kakor tudi za čas, ki ga živimo.

19:00
Odprta knjiga: Rado Murnik: Ženini naše Koprnele 6/8

Pisatelj Rado Murnik je duhovito opisal napore glavne junakinje Koprnele pri iskanju ženina. Čas dogajanja je prva svetovna vojna. To je bil čas, ko je bilo ženinov malo, draginja pa zelo velika. Neporočena Koprnela je bila veliko breme za družinski proračun. Pri iskanju ženina je tako sodelovala vsa družina. Še najbolj pa se je »izkazala« Koprnelina sestra Vida, učenka in pisateljica 5. razreda. Humoresko je pod vodstvom režiserke Suzi Bandi interpretirala igralka Urška Taufer. Produkcija: Radio Trsta A, 2021.

19:14
Poigra
19:30
Srce šansona: Kantavtor Andraž Hribar

V tokratni oddaji Srce šansona nas bo tu in tam odneslo tudi v bolj rokovske vode, saj je gost, ki je bil z mano v studiu, velik del glasbenega srca prepustil prav tej glasbeni zvrsti. Andraž Hribar je že zelo mlad s petjem in doživetimi interpretacijami večkrat prepričal strokovno žirijo, tudi s svojimi pesmimi v slogu šansona. Glasbo in besedila za svoje pesmi po večini piše sam. Ob prelepih pesmih pa se je pogovor prevesil tudi v ugotovitev, kako pomembno je, da si dovolimo biti večni otroci, ter o vse bolj iskanem in potrebnem dušnem miru, ljubezni, sreči, povezanosti z naravo in nostalgiji.

20:00
Arsov art atelje

Sodobno, eksperimentalno, radiofonsko - s temi tremi pojmi je mogoče definirati obseg oddaje Arsov art atelje. Oddaja je namenjena predstavi najnovejših zvočnih iskanj; pogovorom z gosti, slovenskimi skladatelji in izva

22:00
Poročila
22:05
Glasni novi svet

Poslušamo dve plošči, koncertna posnetka, izdana na ploščah: sodelovanje Keitha Rowea in Michaela Pisara ter trio Looper na koncertu, zabeleženem v Ljubljani, na festivalu Neposlušno.

23:00
Literarni nokturno: Patricija Šašek: Vsak večer prepletem prste

Vsak večer prepletem prste je druga knjiga poezije Patricije Šašek (1973), po izobrazbi filozofinje. Avtorica v njej tematizira poetološka vprašanja, predvsem pa bivanje, kot se nam to razkriva v fragmentih vsakdana. Jezik njene poezije je jedrnat, a v tej jedrnatosti razprt – ne le pomensko, tudi zvočno. Režiser Klemen Markovčič, igralka Vesna Jevnikar, glasbena opremljevalka Nina Kodrič, mojster zvoka Vojko Kokot. Urednica oddaje Tina Kozin.

23:15
Jazz session: Charles Mingus - ob stoletnici rojstva

Letos praznujemo stoto obletnico rojstva velikega kontrabasista in komponista. Bil je brezkompromisen in hitre jeze, včasih tudi nasilen. Znan je primer, ko je z odra nagnal skoraj vse glasbenike in nadaljeval samo z ritem sekcijo. Ali pa, ko je zaradi hrupnega klubskega občinstva v jezi razbil svoj dragoceni kontrabas vreden dvajset tisoč dolarjev. Poslušajte koncert, ki ga je leta 1975 posnel Finski radio na festivalu v Helsinkih.

23:59
Slovenska himna
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt